Pakkanen on täällä

Elohopea on painunut tänä talvena vilpoisimmillaan -26°C asteeseen. Tämän viikon torstaille 14.01. on luvassa vielä parempaa -32° C. Talon teholämmitys on jo alkanut, mikä tietää sitä, että öisin nukkuminen on vähän liian lämmintä ja peittoa saa heittää pois. Meillä on alakerrassa iso perinteinen tiilimuurattu leivinuuni. Yläkertaa ei ole ollut tarve enää lämmittää katto remontin jälkeen. Kovilla pakkasilla olen laittanut sähköpatterin päälle vierashuoneeseen, ettei matonkutojan tarvitse palella 😃 Koska yläkerran huoneet on tehty vasta ehkä joskus 80-90 luvulla ja hätäisesti, niin vierashuoneen ulkoseinää ei taida olla pahemmin lisä eristetty.

Kun muutimme tänne 3,5 vuotta sitten, edelliset omistajat olivat tehneet polttopuuta valmiiksi kolmelle vuodelle. Se helpotti meitä paljon, sillä muutakin puuhaa riitti alussa ihan mukavasti… Isäntä on kyllä aloittanut polttopuun teon ja viimeisten rankojen kotiin tuonnista löytyy video TÄÄLTÄ. Näin aluksi raivataan ranta maisemaa, jotta näkymät tulee esiin ja tuulet pääsee puhaltamaan. Samalla hän valikoi kunnon tukkipuut, mitkä hän sahaa tukkivannesahallaan laudoiksi.

Pakkasista huolimatta olemme touhunneet täysillä täällä tilalla. Nyt on kaikki isännän kaatamat tulevien talvien polttopuut kuljetettu moottorikelkalla kotiin. Kyllä se rankojen siirtely käy oikein kunnon treenistä, joten niinä päivinä ei ole ollut hinkua enää hiihtoladulle. Puiden halkominen aloitetaan vasta keväällä. Pitää kyllä paikkaansa, että polttopuu lämmittää sinut kolme kertaa.

Näin kylmillä jaksoilla uuni nielee 3 isoa laatikkoa pitkää puuta päivässä. Joten on hyvä kokkailla ruuat sitten samoilla lämmöillä seuraavana päivänä, yleensä kukkoa tai ankkaa, mutta tänään oli herra jänis, mistä riittääkin meille syömistä kolmeksi päiväksi. Pakkasen ollessa n. -10 °C, silloin riittää lämmitys jopa 3:n päivän välein ja vähemmällä puu määrällä.

Kasvien esikasvatusta sisällä en ole vielä aloittanut… 🙂 Ehkä tämän kuun loppu puolella aloitan lähinnä paprikan ja chilin kanssa. Viime vuonna aloitin osan liian aikaisin mm. tomaatit ja kurkut, mitkä jo kukkivat sisällä pirtissä. Pitää nyt laittaa jäitä hattuun ja oikeasti laskea montako mitäkin kasvamaan laittaa. Mutta sitten iskee se epäilys ja että JOS ne ei idäkkään, JOS puolet kuihtuu/kuolee/nääntyy muuten vaan.

Kevään 2020 esikasvatusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s