Kangaspuiden lumo

Kesällä ei juurikaan ehdi käsitöitä tekemään, kun on puutarha hommat ja kaikkea ihanaa.. näin talvella kangaspuut ovat kyllä taas kolisseet. Aloitin tämän hullutuksen reilu kaksi vuotta sitten, kun ystävät täältä meiltä pois lähtiessä lähes ohimennen kysyi ”Otatko kangaspuut vastaan, olis joutilaana? ” Että otanko ! KYLLÄ, kyllä ! Isäntä kyllä epäili, ettei ne mihinkään mahdu. Kyllähän minä niille paikan löydän 🙂

Kun vuonna 1999 muutin tänne pohjoiseen, niin ihana naapurin emäntä opetti minulle kuinka kudotaan puilla ja se oli huikeaa. Kolme mattoa tein sinä kesänä, mutta loimen laittoa puihin en silloin itse tehnyt. Hyvin se kuitenkin onnistui YouTube Yliopiston avulla ja oli minulla muutama kirjakin. Netistä löytyi TAIDOLTA opetusvideo sarja ja se oli kyllä korvaamaton. Loimen tukille vetämisessä isäntä oli mukana, yksin sitä on melko vaikea tehdä.

Matonkudonta on kyllä niin terapeuttista ja rentouttavaa. Siihen kun vielä yhdistää hyvän äänikirjan, niin välillä ei malta edes nukkumaan mennä. Olen kokeillut kaikenlaisia sidoksia, kuvioita ja matto pituuksia. Räsymatoissa olen kuitenkin pysynyt, vaikka aluksi ajattelin, että tilaan seuraavaksi poppana loimen, mutta nyt tuntuu, että se ei ole minun juttu. Luonteelleni sopii, että valmista tulee suht nopeasti, eikä ohuempi materiaali oikein työtä jouduta.

Itse kudontahan on helppoa puiden kasaamiseen ja loimen vetoon verrattuna. Kutomaan pääsee jo kahdella polkusella palttinaa edestakaisin ja värejähän löytyy ja niiden erilaisia sommitelmia. Erilaiset ruusukkat ovat minun suosikkejani ja niihin yhdistäen palttinaa kolmella sukkulalla. Loppu talvesta tein kaikista kude pätkistä ja jämä langoista palttina maton ja siitä tuli ihan yksi suosikeistani. Värien sommittelu onkin yksi parhaista jutuista. Pari mattoa tein myös kirkonkaari mallilla, mutta siihen en oikein tykästynyt.

Yllä oleva matto pari on merkityksellinen. Sain idean tehdä kopion matosta, mikä oli kuulunut mummolleni ja se on noin 70 vuotta vanha. Tarkemmin en tiedä, kuka sen on tehnyt ja mistä se on hänelle tullut. Haluaisin uskoa, että se on hänen tekemä, mutta se on epätodennäköistä… eikä enää ole ketään keneltä kysyä. Kun tein ensimmäisen kopion ajattelin häntä paljon ja hänen raskasta elämää sodan aikana. Olin vain 5 vuotias, kun hän menehtyi. Tämä matto oli kyllä mielenkiintoinen. Loppu tulos on tietty eri näköinen. Ennen vanhaan varmaankin kaikki matot tehtiin jo tosi kuluneista vaatteista, joista leikattiin matonkuteita.

INSTAGRAMISSA matto sivuni on https://www.instagram.com/handwoven_by_mirja/

Tässä alla tekemäni video omien mattojeni kutomisesta (YouTube)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s