Yleinen

Maaliskuu-21: Säästövinkit

Yhteispostauksen aiheena: Penninvenytys, kierrätys, säästövinkit ja säästö ideat.
Sekä mitä omavaraisteluun kuuluu nyt ajankohtaisesti 😀
Yhteispostaussarjassa suuntanaomavaraisuus -yhteisön jäsenet kirjoittavat joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sovitusta aiheesta postauksen omille sivuilleen. Linkit muiden sivuille löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.

Se miksi ihmiselle tulee halu pyrkiä omavaraisemmaksi voi johtua mitä erilaisista syistä. Tuskin se on ensi sijaisesti säästöjen haku, mutta kyllä nekin varmaan listasta löytyy. Toisille tulee elämässä täys stoppi ja halu päästä pois stressaavasta kaupunki elämästä ja halu muutokseen, vaikka ei edes tiedä minkälaiseen. Toiselle syy on oma ruoka; puhdas ja itse kasvatettu ruoka ja tieto siitä mistä ruoka tulee, toisille vanha kotiseutu alkaa vetää puoleensa. Tuntuu että kaikki tämä on kärjistynyt juuri nyt COVID19 -aikana…

Totuushan on se, että mitä suurempaa omavaraisuus on, sitä enemmän se vaatii aikaa ja lopulta se vaatii kaiken ajan. Täysin ilman rahaa on hyvin vaikeaa elää, sillä se vaatii jo ihan 100% elämänmuutoksen ja off gritt olosuhteet… Harva siihen tähtää ja pystyy. Säästövinkkejä en osaa antaa, mutta asiaa voi käsitellä laajemminkin… uskoisin 😉

LÄMMITYS Suomessa tulee ankarien olosuhteiden vuoksi ensin mieleen talon lämmitys. Täällä pohjoisessa ei talvella onnistu aurinkopanelien käyttö, koska aurinkoa ei juuri näy 3 kuukauteen 😀 Maalämpö taasen vaatisi kovan rahallisen satsauksen. Me suosimme puulämmitystä. Sehän se vasta aikaa viekin! Pitää olla kunnon kaato välineet, omaa metsää (ehkä se sukulaisenkin metsä käy…) tieto, taito ja kyllä se kuntoakin kysyy. Jos ei omalle työlle laske palkkaa, niin siinähän se säästö sitten tuleekin… ja lämmittää sinut ainakin 3 kertaa 🙃

LEIVINUUNIN LÄMMITYS VIDEO TÄÄLLÄ (YouTube)

KEITTIÖPUUTARHA Joskus kuulee sanottavan, että en viitsi kasvattaa itse perunaa, koska se on niin halpaa kaupassa 😳 Jokainen tavallaan, mutta mikä ilo sen kasvatus onkaan ainakin tällaisen ”peruna sukupolven” kasvatille. Ja voi tässäkin sanoa, että kyllä perunan kasvatus lämmittää sydäntä 3 kertaa… mikä ihana tunne se onkaan, kun saa kesällä saa ensimmäisen kerran kaivaa uusia perunoita omasta perunamaasta! Sadonkorjuun jännitys, talkoolaisten innokkuus ja työn touhu. Ja lopulta ihailla omassa maakellarissa, että ”No, ainakin perunaa meillä riittää”. Puhdasta ruokaa; punajuurta, kurkkua, hernettä, papua, tomaattia, naurista… Ei säilöntä aineita, ei myrkkyjä vaan omasta maasta luomuruokaa. Kauppalasku kutistuu, kauppias ei kiitä, mutta oma sydän iloitsee. Siemeniä keräsin viime kaudella vähän joka kasvista. Kohta pääsee kokeilemaan ja saa tietää itääkö ne vai ei. Asiaan pitää vielä kyllä paremmin perehtyä. Mulla on myös pussukoita, missä on mysteerisiemeniä… aina pitäisi heti merkitä ylös mitä ne on.

ELÄIMET Eläinten pito ruuan tuottamisen ei yhtään vähennä omistajansa rakkautta ja huolenpitoa niitä kohtaan. Eläimistä pidetään hyvää huolta ja niiden elin olosuhteet ovat hyvät. Hyvä laatuisen rehun osto on melko kallista ja välillä voisi tuntua siltä, että sen lihan tai kananmunan saisi halvemmalla sieltä kaupasta… Mutta ehei! Voiko olla parempaa kuin omien kanojen munat tai leivinuunissa muhinut ankka paisti ! Jonkin verran annamme kanoille kaupasta hakemaamme hävikki ruokaa.

Päivän piristys…

Hän haluu huussin, hän haluu kasvimaan…. 🙂

JOKIN MUU TULOLÄHDE TILALLA TEHDEN Onnekas omavaraistelija keksii ja järjestää tulonlähteen omalle tilalleen. Käsityöt, puutyöt, tilan tuotteiden myynti, jokin etätyö… Säästyy auton käyttö ja matkakulut.

Huomion arvoisia konsteja ovat tutut; kierrätys, vaihdanta talous, kirpparit, rakennustavara kirppikset tai naapurin tai kylän miehen lato (meillähän naapureita ei juurikaan ole 😄) Tehdä itse ja miettiä tarvitsenko tätä tosiaan… Nauti luonnosta, harrasta luontoliikuntaa ja osta harkiten ja kuluta vähemmän. Nauti siitä mitä sinulla jo on äläkä aina hamua jotain uutta.

Tämän blogin lukija määrät ovat nyt kovasti kasvaneet tänä vuonna, kiitos siitä teille kaikille 👍 Ja mikä hauskempaa niin 10 eri maata on lukijoiden joukossa: Suomi, Saksa, USA, Norja, Ruotsi, Belgia, Iso-Britannia, Kanada, Sveitsi ja Viro. Nämä siis lukija määrien mukaan.

Ai niin! Yksi säästö vinkki kyllä oli😀 TILAA HYVÄ MAAPERÄN PH-MITTARI ! HALPA JA HYVÄ! KIINALAIN HUIPPU LAATU! VAIN 12 EUR.

Aina hyvä koe tulos ph 8 ja ihan joka paikasta 😄 Osta pois…

Ihanaa talvea kaikille, tulis jo kesä 🌞 toivoo Mirja
Edelliset omat postaukset ovat…. niin ja matonkudontahan onkin kierrätystä parhaimmillaan 😁
Kangaspuiden lumo JA Esikasvatus 2021

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/nuukapuutarhuri/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-3-penninvenytysta-ja-pinot-noiria/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraisuus-rakentamisessa-onko-sita/

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu2021.html

Sateenkaaria ja serpettiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/03/lavatarhan-esittely-ja.html

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2411

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/03/puutarhailua-vahan-huokeammin.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/03/saastovinkkeja-puutarhaan.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/03/nuukailua.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-3/

Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2021/

Majalevo https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-3-sentti.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=704

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/02/penninvenyttajien-harrastuksia.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/03/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/saasteliaisyytta-tilanpitajasta-toiseen-ja-kolmanteen/

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-saastovinkit.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=679

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/

Advertisement

20 vastausta artikkeliin “Maaliskuu-21: Säästövinkit”

 1. Meillä peruna kasvaa herkuksi ja loppu kasvimaa on muille kasviksille. Tämä ihan alan pienuuden vuoksi. Meidän perunan syöntimäärillä tarvittaisiin jo ihan mukavan kokoinen pottumaa, emme vain raaskisi polttopuumetsää uhrata siihen. Pienillä aloilla tämä omavaraistelu on tasapainoilua.

  Uudet perunat ja tilli, niistä emme uneksukaan luopuvamme!

  Liked by 1 henkilö

  1. Ja uuden kasvimaan tekokaan ei ihan helposti onnistu, jos maaperä on vaikka metsäistä. Meillä on 6ha, mutta peltoja vähän. Nyt vaihdamme kuitekin perunamaan paikkaa ja uusi ei ole ihan niin iso kuin vanha, joten paremmalle osalle vanhaa maata tulee varmaan myös istutettua, jotta saadaan kellarin perunalaarit täyteen 😊🥔🥔

   Tykkää

 2. Kyllä kun eläinten tarvittavia rehuja käy hakemassa niin välillä pohtii kuinka monta kennoa muniaa ja maitoa kaupasta saisinkaan.

  On se kuitenkin jotenkin oma vapaus kun munia tulee ja aina saa joitain murua rinnan alle vaikka kaupassa käynti venyisi. Kananmunat kun on niin monikäyrröisiä ja ravitsevia.

  Kiva kuulla, että moni on löytänyt ihanan bloginne.

  Musiikki makumme on aikalailla sama. Löysitkö kyseisen Jukka Pojan biisin sanoja Korkealan blogista?

  Tykkää

  1. Kananmunat on kyllä ihan must! Tehdään paljon munakas pizzaa täälläkin, varsinkin kesällä 🙂 En huomannut huussi-laulua, pitääpä vielä mennä katsomaan… Pitäis enemmän lukea noita blogeja tästä tietsikalta eikä tihrustaa puhelimesta !

   Tykkää

 3. Mikään ei voita maultaan itse kasvatettua lähiruokaa.
  Myös tieto ruuan puhtaudesta on tärkeä.
  Jos kaiken tarvitsemansa ostaisi kaupasta, pitäisi keksiä uusia harrastuksia täyttämään päiväänsä.

  Tykkää

  1. Oikeessa olet 👍…ja kun oikein ajattelee, niin näihän ihmiset on asuneet ja toimineet vielä muutamia vuosi kymmeniä sitten, välttämättä ei ollut sähköjä eikä vesiäkään. Tähänkin taloon missä me nyt asutaan sähköt tuli vasta 90- luvulla 😳

   Tykkää

  1. Voi varmaankin toteutuu tuo kana haave, jos sitä oikein toivoo. Kolmekymppisenä asuin itse Espoossa ja olin Erottajalla töissä… ja mitä kaikkea onkaan sen jälkeen tapahtunut… -Elämä- 😁

   Tykkää

 4. Mahtavasti siellä pohjoisessakin kaikki kasvaa! Me viljellään värikkäitä perunoita, joissa on enemmän suojaravintoaineita, niitä ei kaupasta saa! eikä muitakaan maukkaita perunalajikkeita, kuten onkin jo todettu. Vaikka siemenet ei maksakaan paljoa, niin niiden keruu on tärkeä osa omavaraisuutta ja tosi hauskaa puuhaa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Vaikka kesä on lyhyempi täällä, niin se on täynnä valoa yötä päivää 😄 Tuo siemen juttu on totta, siihen pitäisi vielä enemmän perehtyä ja olla hereillä oikeaan aikaan!

   Tykkää

 5. Samaa hokemaa olen itsekin ihmetellyt. Mikään ei maistu niin ihanalle, kun itse kasvatetut perunat. Sitä ei voi mitata rahassa. Se tuntuu hyvälle, että matka maasta pöytään on muutama kymmenen metriä ja pari kymmentä minuuttia 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Se on kyllä juuri sellainen oikein suomalainen juttu🇫🇮 Vaikka en ole maalta kotoisin eikä se liity mitenkään omaan historiaan, niin siltikin se koko asia tärkeä 😁

   Tykkää

 6. Kyllähän nyt ainakin kesän ajan pitää saada omia pottuja suoraan pihasta. Tyrmistyttävää, ettei niissä olisi mitään eroa kaupan perunoihin verraten. Kyllä kaiken sen työn ja vaivan pitää ainakin mieltä lämmittää omia pottuja syödessä. Säästöstä en sitten kommentoi mitään.

  Liked by 1 henkilö

 7. Soon sit sellaisen tasaisen happamuuden, tai tässä tapauksessa emäksisyyden mittari tuo kiinantuotos 😀

  Olen itsekin miettinyt sitä, miten ajatellaan, että perunoiden kasvattaminen ei kannata, kun ne ovat niin halpoja. Mutta ovatko hyviä? Eivät kyllä aina ole ja usein kaupan pusseista saa heittää osan suoraan pois. Ja kyllä siitä parin euron siemenperunapussista saa melkoisen määrän perunaa, kun yksi siemenperuna tuottaa 10-15 uutta perunaa lajikkeesta riippuen. Että jos se on halpaa kaupassa, niin se on vielä halvempaa kun kasvattaa itse. Kyllä kannan mielummin perunat kattilaan tuolta omalta pihalta kuin kantelen niitä kaupasta sen aikaa kun satoa piisaa – tosin täällä saisi ostaa hyvää perunaa suoraan kasvattajiltakin, mutta silti oma peruna on aina oma peruna ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Näin on 🙂 Saapuminen kesti varmaan 4 kk, kun se seilasi merten halki tänne ja sitten tuotos oli sellainen, ei voinut muuta kuin nauraa… Täällähän kasvaa puikula ja se on oikea herkku ja nopea, kun ei tarvii keittää kuin 10 min. Eihän se ole talo eikä mikään, jos ei omaa perunaa ole … =)

   Tykkää

 8. Omat perunat meilläkin, vaikka kaupasta saa niin halvalla. On kuitenkin ihan eri asia syödä yhdessä kasvatettua, väkilannoitteista ja torjunta-aineista vapaata oman maan perunaa kuorineen. Lahjoitin pojan koululuokalle reilut 100 kg perunaa luokkaretkirahaston kartuttamista varten: myivät perunat 2 eur/kg. Oli niin kiva kuulla positiivista palautetta perunoiden mausta! Ei siis ollut vain subjektiivinen kokemus, että ne ovat meidän mielestämme niin maailman maukkaimpia.

  Liked by 1 henkilö

  1. Se on just parasta, kun voi noin auttaa muitakin 😁 Kyllä se tuoreus ja myrkkyttömyys maistuu perunassa 🥔🥔🥔

   Tykkää

 9. Ihanan näköinen tuo sipulirivistö! Sipulia en ole vielä itse kasvattanut, paikkakunnalla on luomuviljelijä jolta olen yrittänyt ostaa mahdollisimman paljon. Mutta täytyy varmaan jonain vuonna perehtyä sipuleihinkin tarkemmin.

  Liked by 1 henkilö

  1. On ne söpöjä🧅 ja niin helppo kasvattaa! Tökkäät vaan sipulin kesäkuussa maahan, niin että ihan pikkusen jää näkyviin… ja odottelet että alkaa kasvamaan😁 Jos löytyy vanhaa heinää tai ruohosilppua, niin laita sitä rivistöön katteeksi tai eihän se tarvii olla edes rivistö 👍

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s