Kasvimaa ja Kasvihuone

Huhtikuu-21: Lannoitus

Yhteispostaus aiheena:
Kompostointi, bokashi, lannoitus & matokomposti (kts.postauksen loppu)

Sanomattakin selv√§√§, ett√§ emme laita myrkkyj√§ peltoomme ūüĎć Luonnon mukaisella menn√§√§n. Alussa selvisimme hyvin omien lampaiden, kanojen ja hanhien lannalla, mik√§ palaneena k√§rr√§ttiin kasvimaalle.

Lampaiden pito oli sin√§ns√§ hankalaa, sill√§ menimme osto hein√§ll√§. Meilt√§ puuttuvat omat pellot, sill√§ vanhat suopellot kasvavat puuta… Hein√§n saanti lampaille on ollut v√§lill√§ vaikeaa ja se on kallista tilata t√§nne asti, sill√§ kuljetuskulut ovat suuret. Lampaamme lopulta p√§√§tyiv√§t Marille Arolaan ja olemme saaneet sielt√§ hevosen lantaa kasvimaalle ja kasvihuoneeseen (Kiitos!) Hanhetkin ovat vaihtuneet ankkoihin. Hanhemme munivat kyll√§ hyvin ja hautoivatkin l√§hes puoli vuotta putkeen… mutta kun lopulta testasimme hautomakoneessa, niin eiv√§t olleet hedelm√∂ittyneet. Toinen syy oli se, etteiv√§t hanhet hyv√§ksyneet muita heit√§ hoitamaan, kun olimme poissa. Ennen K-tautiakaan emme tosin olleet paljoa poissa, mutta hanhet pel√§styttiv√§t kunnolla hoitajat ūüėÄ Pakko my√∂nt√§√§ ett√§ hanhi-illallisella hoitajia ei yht√§√§n harmittanut se, ett√§ ne p√§√§tyiv√§t pataan…

Kompostiin laitamme kaikki sellaiset ruuant√§hteet, joita emme anna kanoille ja ankoille, lis√§ksi mm ylim√§√§r√§iset naatit ja haravoidut lehdet. N√§ille kaikille on kyll√§ my√∂s muutakin k√§ytt√∂√§… Ankat sy√∂v√§t kes√§ll√§ kaikenlaisia naatteja ja osan naateista kuivatan ja jauhan talvea varten heille ruuaksi. Lehti√§ laitan esim.valkosipuli penkkiin ja muuallekin. V√§lill√§ tuntuu, ett√§ komposti on siirtynyt suoraan kasvimaalle (pois sulkien liian tuore lanta)

Lanta saa kyyti√§…

Aloitimme kasvimaan tyhj√§st√§ 3 vuotta sitten. Valitsimme paikan miss√§ ep√§ilimme, ett√§ joskus oli jotain kasvatettu. T√§m√§n talon tytt√§rilt√§ (nykyisin 80+ v) kuulin, ett√§ silloin ei juurikaan kasvatettu muuta kuin perunaa… My√∂hemmin oli kasvatettu mansikoita, mutta kun talo j√§i tyhjilleen porot s√∂iv√§t ne kaikki. Maata siis piti k√§√§nt√§√§ ja v√§√§nt√§√§ ja rikkaruohoja riitti.

”Hein√§pelto ”

Nyt kun on v√§h√§n kokemusta kertynyt, niin pyrin siirtym√§√§n kasvimaalla ”No Till” tai ”lasagne” menetelm√§√§n eli kasvimaata ei perinteisesti k√§√§nnet√§ kev√§√§ll√§ eik√§ syksyll√§k√§√§n. P√§√§lle lis√§t√§√§n vaan kerroksittain tavaraa; kompostia, hein√§√§/olkea, kuivia lehti√§ ja kaikkea muuta mit√§ keksiik√§√§n. Aikaisin kev√§√§ll√§, paksun hangen p√§√§lle olen ripotellut talven tuhkat, mik√§ my√∂s mukavasti jouduttaa lumen sulamista. Kylv√∂t tehty√§¬† p√§√§llyst√§n kasvupenkit vanhalla hein√§ll√§, mik√§ pit√§√§ maan ihanan l√§mpim√§n√§ ja kosteana.

Tuhkatkin pes√§st√§…

Tämä meidän paikka on hiekkaharjua ja kun muutimme tänne, matoja ei pellosta löytynyt yhtäkään. Mökkinaapurit harrastavat matopilkintää, myös kesällä ja he tuovat usein ylimääräiset madot meille. Osan kippasin kasvimaalle ja osan kasvihuoneeseen ja on ollut upeeta huomata, että ne viihtyvät täällä ja ovat hengissä vielä pitkän talven jälkeenkin!

”Yellow Submarine”

Itse oksasilppurilla silputut oksat laitan k√§yt√§ville ja v√§lill√§ my√∂s tukkivannesahamme tuottamaa sahanpurua. Olen my√∂s kattanut kasvimaata t√§ll√§ upeasti tuoksuvalla silpulla, enk√§ ole huomannut siin√§ mit√§√§n ongelmaa. T√§m√§ iso oksasilppuri on mahtava. Ty√∂ k√§y helposti ja vahva kone nielee isojakin oksia. Silppuan oksat suoraan m√∂nkk√§rin per√§k√§rryyn asetettuihin saaveihin, mitk√§ on sitten helppo siirt√§√§ ja nostaa kasvimaalle. Ainakin yksi lapiointi vaihe v√§henee… Sit√§ kun koko talven lapioi lunta ja kes√§ll√§ talikoi lantaa, niin t√§m√§ helpottaa v√§h√§n.

Kasvimaan valmistelu syksyll√§ kirjoitus l√∂ytyy T√Ą√ĄLT√Ą

#suuntanaomavaraisuus -yhteisön jäsenet kirjoittavat, joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sovitusta aiheesta postauksen omille sivuilleen.
Linkit muiden sivuille löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpenttiini√§ https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivola https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa el√§m√§√§ https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Vy√∂hyke 3 

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149

Mets√§ Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/

Advertisement

20 vastausta artikkeliin “Huhtikuu-21: Lannoitus”

 1. Jessus, mikä oksasilppuri! Meillä kaivataan hiekkaa kasvimaalle, pellot on pelkkää savea ja vaikka tässä kuinka koittaa saada humusta keksittyä sinne sekaan, niin toisinaan tekisi mieli ostaa kuorma hiekkaa. Lapsuudenkodin pelloilla oli yksi maa, joka oli hyvin hiekkainen, eikä mistään koskaan muualta ole tullut niin kaunista perunaa kuin siitä, pääsi helpolla nostokoneen päällä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, on hyv√§ ja polttomoottorilla. Voi vied√§ minne ryteikk√∂√∂n tahansa ūüėÄ T√§√§ll√§ harjulla hiekkaa riitt√§√§ ūüėÄ Siksi onkin hyv√§ k√§ytt√§√§ katteita, niin ei kaikki vesi hulahda heti l√§pi!

   Tykkää

 2. Vau miltä siellä näyttää. Upea kasvimaa!

  Mua hymyilytti tuo porotilanne. On tämä Suomi pitkä maa. Osin tosin niin tunnistettavaa, koska meillä on täällä valtavasti peuroja. Tuosta ne säännöllisesti ylittävät naapurin peltoa muutaman kymmenen metrin päästä, mutta pihaan eivät ole meidän paikallaollessa uskaltautuneet.

  Tykkää

  1. Kiitos! T√§√§ll√§ on lyhyt, mutta intensiivinen kes√§ ūüėÄ Porot on ihania, mutta tallaa ja sotkee kaiken… Kauriin liha on hyv√§√§√§√§√§ ūüėÉ peuraa en oo maistanut…ūüėú

   Tykkää

  1. Kiitos! Yritys on kova vaikka asiasta en juuri mit√§√§n tienyt 3v. sitten. Yrityksen ja erehdyksen kautta ūüėÄ T√§√§ll√§ korvessa on l√§√§ni√§ eik√§ naapurit haittaa ūü•į

   Tykkää

 3. Kyll√§ Suomen luonnon monimuotoisuus ja maantieteelliset erot on melkoiset, kun toisaalla porot ovat sy√∂neet perunat pellosta ja toisaalla on ihmetelty kuningaskalastajia ūüėÄ

  Iloista kev√§taikaa sinne pohjoiseen! Pian p√§√§st√§√§n taas kautta maan m√∂nkim√§√§n maata ūüôā

  Liked by 1 henkilö

  1. Perunamaata emme ole aidanneet, ne ei tunnu poroille maistuvan, mutta tallovat kyll√§ pahanp√§iv√§isesti…Viel√§ saa odottaa ennenkuin maa alkaa sulaa, mutta sitten se tapahtuu suunnilleen yhdess√§ y√∂ss√§ ja on auringon valoa 24 h ūüėć

   Tykkää

 4. Nyt iski kateus… teill√§ on isompi oksasilppuri kuin meill√§!
  Asiaan paremmin perehtyneet väittävät, että haketta ei voi käyttää kasvimaalle, mutta ainakin meillä hakkeessa kaikki kasvaa parhaiten.

  Liked by 1 henkilö

  1. ūüėāūüėāūüėā Okasilppuri kateus ūü§™Saman olen kuullut, mutta oma kokemus on osoittanut sen v√§√§r√§ks. Paljonkin k√§ytt√§v√§t silputtua oksaa ulkomailla. ūüėÄ

   Tykkää

 5. Tosi mielenkiintoista, taitaa olla eka kerta t√§ss√§ blogiryhm√§ss√§ kun joku mainitsee porojen osallistuneen puutarhanhoitoon ūüėÄ Mielenkiintoista varmasti seurailla tuota maaper√§n koostumuksen muutosta. Lierot ovat melkoisia sankareita ‚̧

  Liked by 1 henkilö

  1. Poro puutarhurina ūü¶Ć Pit√§isk√∂ tehd√§ postaus..? Taitaisi tulla ykspuolinen, ne vaan sy√∂ ja talloo ūüėĄ…ja v√§h√§n kyll√§ lannoittaa

   Tykkää

  1. Onhan sit√§ tullut puurrettua mutta on se ihanaa ūüėÉ Eka kes√§n√§ en edes l√∂yt√§nyt porkkanoita rikkaruohojen seasta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s