Elokuu-21 Kellarit ja säilöntä

Kun muutimme tänne ”korpeen” asutustilalle vuonna 2017 maakellari oli huonossa kunnossa. Kellari oli rakennettu 50-luvulla ja melko huonoista aineksista tiukkana aikana. Katto oli romahtamaisillaan ja kosteutta oli päässyt sisään. Seuraavana syksynä aloitimme korjauksen ja mökkinaapuri Keijo tuli mini kaivurillaan apuun, sillä puinen katto piti siirtää pois, jotta voidaan valaa uusi katto. Tästä operaatiosta löytyy filmi TÄÄLTÄ. (9min)

Ensimmäisenä talvena kellari oli melko kostea, sillä sade kasteli sen kunnolla, ennen kuin saatiin uusi katto päälle. Puukatto purettiin ja uusio käytettiin muualle. Kunttaa haimme uuden katon päälle ja se mukautuu maisemaan huomattavasti paremmin. Asensimme propelli tuulettimen, jotta saisimme ilman paremmin kiertämään, mutta se ei auttanut… kunnes keväällä tajusimme, että se oli vetänyt ilmaa sisälle päin eikä ulos, kuten oli tarkoitus 😀

Olipa ihanaa alkaa täyttää maakellaria perunoilla, porkkanoilla ja nauriilla. Vuosi vuodelta valikoima on lisääntynyt. Myös valmiit säilykkeet vien sinne hyllyt pullolleen; omia kalasäilykkeitä 200 kpl, säilötyt punajuuret ja avomaakurkut.

Punajuuret ja avomaakurkut ovat suurta herkkuamme. Teen ne perinteisellä etikka säilönnällä ja käytän valmiita säilöntä aines pusseja. Kurkuissa paras on mielestäni Valkosipuli säilötesekoitus. Jokin verran olen myös kokeillut muita juures sekoituksia; porkkana, retiisi, papu ja herne mixejä kurkkujen tapaan. Etikkaa olen nyt oppinut laittamaan huomattavasti vähemmän kuin ohjeissa yleensä on. Punajuuria on tällä hetkellä vielä vähän jäljellä, mutta kurkut loppuivat jo alku kesästä, niin hyviä ne olivat 😍

Pakastaminen on helppoa, vihannesten ryöppäys ja sitten pakasteeseen… liian helppoa ja siksi meillä on talvella käytössä 4 pakastinta, mikä on ihan liikaa sähkön kulutuksen takia. Keittiön pakastimessa on ne nopeasti ja yleisimmin tarvittavat ruuat. Toinen pakastin on lihapakastin; ankat, kanat, sorsat, telkät ja jonkin verran kalaa ja ystäviltä saadut hirven- ja kauriinlihat. Kolmannessa on marjat, mitkä eivät yleensä kaikki sinne mahdu; hillaa, mustikkaa, puolukkaa ja kaarnikkaa eli variksenmarjaa. Viimeinen on sitten vihannes pakastin eli ryöpätyt ja valmiiksi pilkotut juurekset sekä herneet ja pavut.

Purkitus. Kun saamme verkoilla ison määrän kalaa, mieluiten särkeä, alkaa painekeitin pihistä. Joskus myös tutut ammatti kalastajat ilmoittavat hyvistä kala saaliistaan. Ensin pitää tietty perata ja puhdistaa sekä tehdä kastike. Purkitus koneella purkki kiinni ja sitten reilun tunnin keittäminen, jäähdytys ja merkkaus. Maailman parasta tavaraa leivän päälle tai vaikka spagetti kastikkeeseen…😋 Tästäkin operaatiosta on video kanavallamme.

Kuivaan Yrtit ja tee ainekset. Kimppuina, verkon päällä tai ison leivinuunimme päällä voipaperilla. Tee ainesten kerääminen alkoi hyvin, mutta ne yrtit jotka laitoin kasvamaan eivät ole edes vielä kukkineet, mahtavatko edes ehtiä… Olisi siis pitänyt nekin esikasvattaa… Sähköinen kuivuri yleensä pysyy laatikossaan ylähyllyllä. JOS olisin sieni ihmisiä, niin siihen käyttöön kuivuri olisi varmaan hyvä, mutta en ole…🤭

Tulevaisuudessa pitäisi pakastamista vähentää ja muita konsteja käyttää enemmän. Asiaan pitäisi siis perehtyä jo talvella, sillä sadonkorjuu tulee aina vauhdilla vastaan eikä siinä jouda enää tietoa hakemaan.

Haluaisin oppia lisää vihreiden säilömisestä! Pinaattia olen yrittänyt pyöritellä ja pakastaa, mutta siitä ei tule kunnollista. Google haku on yhtä kärsimystä nykyään… mainoksia ja ihan eri asiaan johtavia juttuja, liian työlästä, ei niitä jaksa kahlata läpi.

Mustikoiden säilömistä kellariin haluaisin myös yrittää puolukan avulla, siis ilman keittämistä. Mutta jos meneekin pieleen ja koko saavillinen menee pilalle… Onko juuri meidän kellari hyvä tällaiseen? Kyllä ”vanhan ajan ihmiset” oli viisaita !

Kiitos jos jaksoit lukea tänne saakka 🙂 Hyvää sadonkorjuuta kaikille ja toivottavasti ei ole kuivuus vaivannut liikaa! Meidän sato kuulumisia näet TÄÄLTÄ. Ja muista vierailla myös meidän omalla YouTube kanavalla ja tilata se, että saamme lisää seuraajia (Nyt 202 kpl)… se kummasti motivoi kuvaamista.

Tämä blogikirjoitus kuuluu #suuntanaomavaraisuus blogiyhteisöön. Tässä alla näet linkit YHTEISÖN kaikkien muiden kirjoituksiin:

ELOKUU

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/

Setaankaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/2021/07/05/taman-vuoden-uudet-kokeiluni-kasvimaalla-ja-muualla/ (heinäkuun linkki, joka jäi listauskesta)

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta

17 comments

  1. Minuakin kiinnostaisi tuo mustikoiden säilöntä puolukkamehuun. Jotkut käsittääkseni säilöö ihan veteen, tai sitten olen nähnyt unta 🙂 Hapatuskin täytyisi opetella, vaan mistä se kaikki aika ja tarveaineet…. Käytän myös säilönnässä valmiita pusseja kurkun ja punajuuren osalla, etikka minimiin ja sokeri maksimiin, niin hyvää tulee.

    Liked by 1 henkilö

    • Ennen vanhaan laitettiin puutynnyriin mustikat, sitten siihen päälle reilu kerros puolukkaa. En tiedä oliko edes murskattua… Sieltä sitten kaivettiin mustikkaa esiin 😄 Uskaltaiskohan kokeilla… 😊

      Tykkää

    • 😍 Tuskinpa vaan, mutta perinteistä meininkiä… Pyrimme olemaan mahdollisimman omavaraisia ruuan suhteen. Kaupasta ostetaan vaan ne mitä täällä ei pysty tuottamaan. Ihanaa elämää 😍 Vielä on vähän kasvu kautta jäljellä, vaikka toissa yönä oli +2,4°C

      Tykkää

    • Viime vuonna tuli 12 isoa purkkia punajuurta ja sama määrä avomaan kurkkua, ihan huippua oli 😊 Tämä vuosi näyttää samalta täällä, tosin kurkut vasta tekee tuloaan. Meillä on onneksi järvi, mistä pumpulla saadaan kastelu vesi💧Onneksi on aina seuraava kesä!

      Tykkää

  2. Tehän olette oikeita supersäilöjiä puitteita myöten! Olen itsekin miettinyt tuollaista purkittajaprässiä, mutta olivat mielestäni hieman hintavia silloin kun niitä joitain vuosia sitten katselin. Itse pidän kuivaamisesta valtavasti ja olen siihen aivan koukussa. Kuivurilla saa säilöttyä pieneen tilaan monipuolisesti kaikenlaista.

    Teillä vissiin saatiin edes hieman sateita tänä kesänä? Meidän kohdalla Suomenmaata kesä on ollut käsittämättömän kuiva, yli 8 viikkoa sateiden välillä, ja kalatkin kuolee järviin jatkuvan paahteen vuoksi 😦

    Liked by 1 henkilö

    • 😍 Meillä on tarkoitus syödä sitä mitä meillä on omasta takaa. Kaupasta ostetaan vain puuttuvat. Kesä syödään salaattia, kurkkua ja muuta vihreää ja talvella ei… Talvella säilöttyjä juureksia ja marjoja. Rakastan tätä ”uutta elämää”😊 Uskomaton kesä täälläkin, jopa +30°C ☀️, mutta siinä välissä ollut viileitä jaksoja ja sadetta. Viime yönä myrsky tuuli ja +4°C 😄

      Tykkää

    • Ostimme purkituskoneen ja painekeittimen Haaparannasta (ilman alvia), on kyllä hankkinut hintansa takaisin jo monta kertaa. Suomalainen tuote 🇫🇮

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s