Haaveena on ollut, ettĂ€ jo kesĂ€kuusta lĂ€htien voisi napata kasvihuoneesta tomaatin jos toisenkin ja vain nautiskella. Voisi tehdĂ€ salaattia tomaatilla, tomaatti ruokia ja vaikka mitĂ€. Mutta… Nyt on 24.elokuuta eikĂ€ yhtĂ€kÀÀn valmista punaista normi tomaattia ole vielĂ€ tullut. Kaksi pikkuruista amppelli tomaattia olen ”herkutellut”. Kaikki oksat notkuvat ihania tomaatteja, mutta eivĂ€t punastu. Olen poistanut sÀÀnnöllisesti varkaat, vĂ€hentĂ€nyt alhaalta pĂ€in lehtiĂ€, lannoittanut kohtuullisesti, poistanut varjostavia lehtiĂ€ ja nyt katkaissut latvat ja isommat haarautuvat oksat…
Nyt kun ilmat viilenivĂ€t ja eka pakkas yö -1.8°C oli nyt 24.8. Olen laittanut lĂ€mmittimen kasvihuoneeseen. Se ei kyllĂ€ ole ihan jĂ€rkevÀÀ muoviseen kasvariin ja kallista sĂ€hköÀ kuluu, mutta harmittaa kyllĂ€ kovasti, jos nĂ€mĂ€ kaunokaiset menettÀÀ. Kokeilen nyt muutaman yön ja sitten pitĂ€isi yö lĂ€mpötilat taas nousta kymmenen asteen paikkeille. Voihan vihreĂ€t tomaatit tietysti viedĂ€ sisĂ€lle pimeÀÀn/valoisaan, pöydĂ€lle/komeroon, riiputtaa koko kasvi ylös alaisin ja vaikka mitĂ€ niksejĂ€ niitĂ€ on đ Mutta ei ne samalta maistu kun auringossa mehukkaaksi kypsyneet.
Vuosi sitten sÀilöin vihreitÀ tomaatteja kahdella eri reseptullÀ, mutta en tavoittanut ihanaa tomaatin makua.
KesÀ pÀivÀt ovat olleet kuumia, mutta yöt heinÀkuussakin kylmiÀ, alle 10°C. SiinÀ varmaan tÀrkein syy; liian suuret lÀmpötila vaihtelut
MARMANDE tomaatti nĂ€yttÀÀ kyllĂ€ hyvĂ€ltĂ€ ja vain se viimeinen puserrus puuttuu…punaisuus. Hyvin on kasvanut, rungot on paksut ja korkeat ja tomaatteja on…
ST PIERRE ja PERKOZ Hyvin ovat kasvaneet ja mukavasti on tulossa tomaatteja. Mausta en vielĂ€ tiedĂ€ đđ
AMPPELLI TOMAATIT Vuosi sitten jo heinÀkuussa nautiskeltiin punaisia ihanuuksia. Nyt on toisin. Kannoin kaikki ruukussa olevat pikku tomaatit sisÀlle pirttiin ja keittiöön.
Marmande x6
Perkoz x6
St Pierre x6
Tiny Tim x2
Hundreds & Thousands x2
Tumbling Tom Red x2