Kasvimaa ja Kasvihuone

Helmikuu-22

#suuntanaomavaraisuus blogiyhteisön kirjoitus aiheena on tĂ€ssĂ€ kuussa: ”Kasvatusohjeet….” JA/TAI ”Miten onnistui viime kesĂ€n kokeilut kasvimaalla”, mistĂ€ kirjoitimme HEINÄKUUSSA 2021. Paneudun nyt tĂ€hĂ€n jĂ€lkimmĂ€iseen aiheeseen. AlkuperĂ€inen kirjoitus kannattaa lukea ensin: KESÄN 2021 KOKEILUT

Kasvitornit Loisto idea, jonka nappasin netistĂ€. Mutta paljon korjattavaa löytyi tĂ€stĂ€ minun versiosta. Multa raja olisi hyvĂ€ olla ylempĂ€nĂ€ ja koko verkko osuus pitĂ€isi vuorata sisĂ€ puolelta jollain vettĂ€ pitĂ€vĂ€llĂ€ materiaalilla, sillĂ€ nyt kasteluvesi valui reunoille ja yli. Rikkakasvit kyllĂ€ kiittivĂ€t! YlĂ€osaan olisi helppo tehdĂ€ huppu esim. kasvihuone muovista, jolloin saataisiin kasvihuone ilmiö 😀

Matala kasvitunneli TÀmÀ oli myös loisto idea, mutta heti huomasi, ettei toimi sellaisenaan. (Katso alkuperÀinen kirjoitus) Tein siis kokonaan uusiksi: Otin kaaret pois, yhdistin ne narulla alapÀÀstÀ D:ksi, jotta pysyvÀt ryhdissÀ, vaihdoin muovin pieni silmÀiseen vettÀ lÀpÀisevÀÀn tuholaisverkkoon. SillÀ varsinkin kaaleilla ei uskalla avata ja tuuletella, sillÀ tuholaiset vaanivat! Tarvittaessa voi kiinnittÀÀ pyykkipojilla. Nyt pelaa tuuletus ja kastelu eikÀ lÀmpö nouse +55°C.

HeinÀ katteet TÀmÀ on minun kasvimaan perusjuttu, hyvÀn maan parannuksen ja Ei-Kuokita (No-Til) lisÀksi. Vanha heinÀ, mikÀ ei muuhun kelpaa toimii tÀssÀ hyvin, tarpeeksi paksu kerros ja lisÀystÀ heinÀkuulla. Kerroksia sitÀ mukaan mitÀ löytyy ja on tarjolla (olkea, heinÀÀ, viherkatetta, lehtiÀ, naatteja, kasvin osia) Karkeakin maa-aines pehmenee, penkit pysyy lÀmpimÀnÀ ja juuri mukavasti kosteana. Se on edellytys tÀllaisella hiekkaharjulla., missÀ vesi muuten solahtaisi iloisesti lÀpi. Kastelu kerrat vÀhenee, maa paranee, pehmenee ja kasvu on hyvÀÀ! Kannattaa kokeilla!

Tee-Se-Itse-Kyltit kasvimaalle NĂ€mĂ€ kyllĂ€ nĂ€kee huono nĂ€köinenkin 😀 Tuli melko suuret, mutta mahtuuhan tekstiĂ€. Nyt onkin jo se aina, ettĂ€ ne pitĂ€isi puhdistaa ja senhĂ€n tiesin jo kesĂ€llĂ€, ettĂ€ vaativat joko uusinta maalausta tai sitten voisi laittaa valkoisella teipillĂ€ pÀÀlle uudet pĂ€ivĂ€mÀÀrĂ€t ja mahdolliset uudet lajikkeet. MielestĂ€ni kannatti puuhastella!

Uudet kasvit NiitĂ€ olivat Kukkakaali, kerĂ€kaali: aivan ihastuin raakaan kerĂ€kaaliin ja olen sitĂ€ nyt ahkerasti rouskuttanut, tehnyt salaattia tai coleslawta. PitÀÀ ostaa lisÀÀ tuholaisverkkoa ja laajentaa kasvimaata! Mieto chilipaprika Slorba, sopivan mieto đŸŒ¶ eli ei tulisia ja hauskan nĂ€köisiĂ€ kelloja. Menee jatkoon! Pihvitomaatti Marmande, kasvoi oikein hyvin ja isoksi, mutta ei punastu kuin vasta sisĂ€llĂ€. Muuten oikein hyvĂ€ ja kiinteĂ€ tomaatti. SiemeniĂ€ otin talteen ensi kesÀÀ varten. Kirjavat vĂ€rikkÀÀt pavut; punaisia, viininpunaisia, keltaisia, puna-valko kirjavia…. nĂ€ttejĂ€ on, mutta maku on sama ja viininpunaisia kuumentaessa vĂ€ri muuttuu kuitenkin vihreĂ€ksi.

Hillosipulia viime kesĂ€nĂ€ tuli kylvettyuĂ€ liian lĂ€helle isoja kasveja, joten ei oikein pÀÀssyt kukoistamaan ja sain vain pari pikku purkkia. Mutta ehdottomasti jatkoon ja tarkkuutta kylvöön. Sitten vielĂ€ oli salottisipuli mikĂ€ on herkuttelijoiden suosima, mutta en oikein ole ”ehtinyt” pysĂ€htyĂ€ vielĂ€ sitĂ€ maistelemaan, vaan alas on mennyt vauhdilla 🧅 ja hyvÀÀ on ollut.

Tee”-ainesten keruu luonnosta ja kasvimaalta. KerĂ€sin ja kuivattelin kyllĂ€ horsmaa, vadelman- ja herukan lehtiĂ€, horsmaa, vĂ€hĂ€n apilankukkaa (huh), mesiangervoa. lisĂ€ksi kasvatin mm. kamomillaa, sitruunamelissaa, maurinmalvaa, anis iisoa… VielĂ€ en ole onnistunut saamaan kunnolla makua juomaan. PitĂ€isi vielĂ€ enemmĂ€n perehtyĂ€ ja alkaa kokeilla. Nyt on helppoa tarttua valmiiseen Lemon Verbenaan tai Nordqvistin Uni-Jukkaan…

Esikasvatus alkoi jo pienimuotoisesti. Kirjoitin siitĂ€ ESIKASVATUS ALKOI. Kylvö kippoihin pÀÀtyivĂ€t paprikat ja mieto chili. Helmikuussa onkin sitten vuorossa jo tomaatti. Lunta tÀÀllĂ€ Kuusamossa ei vielĂ€ ole mitÀÀn valtavia mÀÀriĂ€… LĂ€himmĂ€llĂ€ mittaus pisteellĂ€ (KIUTAKÖNGÄS) on noin 60 cm. Kolausta on kuitenkin saanut tehdĂ€ ihan tarpeeksi, sillĂ€ tĂ€nĂ€ talvena on ollut harvinaisen kovia tuulia ja kanalan polku on aina ummessa. Toivonkin ettĂ€ ei enÀÀ paljoa lunta tulisi, ettĂ€ saisin kasvimaan jo ”aikaisin” sulaksi. Tuhkat olen sÀÀstĂ€nyt, jotta voin ripotella ne hangelle edistÀÀkseni sulamista. TÀÀllĂ€hĂ€n on vanha sanonta, ettĂ€ mitÀÀn ei saa ulos kylvÀÀ ennen 6.6. hallan takia…. 🙂

Kiitos ❀ kun jaksoit lukea tĂ€nne asti! Muista kommentoida ja lukea myös muiden kirjoittajien tekstit 😁

Helmikuu 2022

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/kanojen-kasvatus-kotipihalla/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/rakentajan-henkinen-kasvu-eli-kuinka-romahdin-ja-loysin-itsestani-jalleen-lapsen

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/viime-vuoden-kokeilut-omavaraisuus.html

Omavarainen elĂ€mĂ€ https://omavaraiset.blogspot.com/2022/02/omat-kasvatusvinkit-kaudelle-2022.html

PilkkeitĂ€ Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/02/omavaraisuushaaste-2-mita-uutta-teimme.html

Kohti laadukkaampaa elĂ€mÀÀ https://varmuusvara.blogspot.com/2022/02/helmikuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-2/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/02/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-2.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvatusasioita

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16358

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/02/suuntana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvatus-ja-kokeilut/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/02/07/helmikuu-22/

14 vastausta artikkeliin “Helmikuu-22”

  1. Kivan selkeÀ kuva-teksti-rakenne sinulla tÀssÀ pÀivityksessÀ. (Kuvien latautuminen tosin kesti pitkÀÀn.)
    Oletpa jaksanut tehdÀ huolelliset ja perusteelliset kyltit kasvimaahasi. RiittÀÀköhÀn ensi vuonna pelkkÀ maalarinteippi ja permanent-tussi pÀÀlle? Luulisi riittÀvÀn, meillÀ maalarinteipit joutuvat usein pesukoneeseenkin ja sÀilyvÀt mainiosti lÀpi pesuohjelmien.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos 😀 Oikeastaan olin laiska ja otin valmiit laudan palaset enkĂ€ niitĂ€ jaksanut pienentÀÀ…😆 Katsotaan mitĂ€ keksin kylttien suhteen.

      TykkÀÀ

    1. Kate viljely on 👍 Tuttavalta olen onneksi saanut hakea vanhaa heinÀÀ, mitĂ€ siellĂ€ on monta ladollista… Yritin sinun blogiin kommentoida, mutta en onnistunut tai sitten niitĂ€ kommentteja tulee monta 😀

      TykkÀÀ

  2. On mukavaa lukea sinun kirjoituksia ja nÀhdÀ toivon kipinÀ tÀÀllÀ V-vyöhykkeellÀkin. EhkÀ se kesÀ vielÀ tulee ja kasvien viljely pÀÀsee taas kÀyntiin. Pekka Pouta lupaili takatalvea vielÀ kevÀÀn huipennukseksi. Toivottavasti 6.6. pÀÀsee jo jotain laittamaan ulos. Olen kuullut sellaisenkin sanonnan, ettÀ kun koivussa on silmut, yöpakkasia ei enÀÀ tule. Saas nÀhdÀ miten kevÀt ja kesÀ tulee.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos 😀 Mutta onhan meillĂ€ valoa ainakin tarpeeksi! Harmittaa vĂ€lillĂ€ kun sÀÀ otsikot yleensĂ€ koskee vain Helsingin seutua. Mutta aina se on kesĂ€ tullut 😁 En pÀÀssyt teidĂ€n blogiin, onko osoite muuttunut ?

      TykkÀÀ

  3. MinÀhÀn olen tuota kattamista harjoittanut omalla kasvimaallani. Nyt minusta on alkanut tuntumaan, ettÀ se vain villitsee juolavehnÀÀ, rönsyleinikkiÀ ja ohdakkeita. MeillÀ kun on sininen savi ja rikkakasvit saavat vain hyvÀÀ kasvualustaa minun katteistani. Huokaus! KitkemÀÀn niitÀ ei pysty pois, se on huomattu tÀssÀ vuosien varrella.

    Kaalit olisivat ihania kasvattaa! PitĂ€isi vaan ostaa sitĂ€ verkkoa…

    Liked by 1 henkilö

    1. MaaperĂ€ on se avain sana. TÀÀllĂ€ kun asutaan hiekkaharjun pÀÀllĂ€, niin kaikki vesi hulahtaa lĂ€pi eikĂ€ kasveille jÀÀ mitÀÀn. Varmaankin siksi tÀÀllĂ€ tuo kate sopii niin hyvin. PitÀÀ tietty olla PAKSU kerros ja heinĂ€kuussa on lisĂ€ttĂ€vĂ€. Aluksi kanssa taistelun noiden kahden kanssa minĂ€kin. Sitten keksin kitkemisen jĂ€lkeen syksyllĂ€ vetĂ€stĂ€ muovin pÀÀlle ja reilusti yli ja pidin sen kylvĂ€miseen asti, niin johan tokeentui 😀

      TykkÀÀ

  4. Muutama kasvitorni oli itsellÀkin mielessÀ tÀlle vuodelle. NÀin sellaisen version, jossa rajauksena oli vanha juuttisÀkki. Se pitÀÀ kyllÀ ne mullat sisÀllÀ, mutta tosiaan kasteluvesiÀ ei. PitÀneepÀ fundeerata tosiaan tÀtÀkin puolta ihan tosissaan, meillÀ kun tuo paahde ja kuivuus on ollut muutenkin haasteena viime vuosina.

    Liked by 1 henkilö

    1. Vaikka se ei tunnu hyvĂ€ltĂ€, niin varmaan kuitenkin muovi olisi siinĂ€ hyvĂ€. Parempi tietty sade vedelle olisi, ettĂ€ halkaisija olisi iso.😀

      TykkÀÀ

  5. Hei. Jos pyörittĂ€isi sen verkkotornin ympĂ€rille talouskelmua tmv.? Ja kanneksi kevyttĂ€ kasvuharsoa pyykkipojilla kiinni reunoihin? TĂ€mĂ€ niksi ja monta muutakin (mm nĂ€ppĂ€rĂ€ putkikompostori) löytyy ekokeksijĂ€n Raimo Flinkin kirjoista, kantsii lukea! Kiinnostaisi tietÀÀ kuinka korkea aita pitÀÀ porojen varalta tehĂ€ kasvimaan ympĂ€rille? EntĂ€ tuo teidĂ€n paputeltta, onko se kehikko tavallisesta retkiteltasta? Kiitos teidĂ€n blogista ja videoista ne antaa hieman toivon kipinÀÀ siihen, ettĂ€ minĂ€kin onnistuisin kasvattamaan jotain tÀÀllĂ€ Kuusamon korvessa… MeillĂ€ on tÀÀllĂ€ niin paljon kesĂ€llĂ€ hyttysiĂ€ ja varsinkin mĂ€kĂ€rĂ€isiĂ€ ja polttiaisia, ettĂ€ juhannuksesta eteenpĂ€in syksyyn asti joutuu olla pihahommissa aina tiheĂ€silmĂ€inen huppuverkkotakki pÀÀllĂ€ ja muutenkin tĂ€yssuojaus… Onko teillĂ€ tuulisempi paikka siinĂ€ jĂ€rven rannalla, ettei ole noista inisijöistĂ€ niin riesaa?

    TykkÀÀ

    1. Kiitos😀 EhkĂ€ kelmu on kuitenkin liian heikkoa. JĂ€tesĂ€kki tai pressu kestĂ€isi paremmin, vaikka ovatkin muovia. Aita pitÀÀ ehdottomasti tehdĂ€ ensin, ilman ei pĂ€rjÀÀ, kaikki tallotaan tai syödÀÀn! MeillĂ€ on 1,50, mutta pÀÀsevĂ€t kevyesti siitĂ€ yli halutessaan. Ollaan pidetty aina vĂ€hĂ€n meteliĂ€ porukan saavuttua. Nykyisin menevĂ€t vauhdilla ohi, jos ollaan pihalla. TĂ€mĂ€ oli ”oikea” kasvihuone teltta, vahvistettua valkoista muovia. TÀÀllĂ€ ei ole haittaa hyttysistĂ€, en oo kĂ€yttĂ€nyt mitÀÀn verkkoja 😀 Kannattaa pÀÀstĂ€ eroon kaikista turhista puskista. MissĂ€ pĂ€in Kuusamoa asut?

      TykkÀÀ

      1. Kiitos vastauksesta. MeillĂ€ porojen vakiokulkureitit menee pihan lĂ€pi ja juuri siitĂ€ missĂ€ tontin ainoa pieni kasvimaalle sopiva multainen paikka. Kulkevat öiseen aikaan, kun ei olla metelöimĂ€ssĂ€ eli aidat olisi hyvinkin tarpeellisia. Jostain kuulin, ettĂ€ olisi poromiesten tehtĂ€vĂ€ aidata kasvimaa-alueet, jos poroista harmia. Onko teillĂ€ jotain tietoa tĂ€stĂ€? Asun erĂ€maassa ItĂ€-Kuusamossa, rajan lĂ€hellĂ€. LĂ€histöllĂ€ on iso jĂ€rvi ja joki, suoalueita ja pusikkoja hyttysille
 Oon jonkin verran raivannut ja hakettanut talon ympĂ€riltĂ€.

        Liked by 1 henkilö

        1. NĂ€inhĂ€n ne on sÀÀnnöt, ettĂ€ poromiesten on aidattava tarvittaessa. Mutta ei se yleensĂ€ mene ihan niin helposti… eikĂ€ tule niin kaunista jĂ€lkeĂ€. Me laitettiin itse aita ensin. Silloin kun muutin Kuusamoon asuttiin myös itĂ€ Kuusamossa, tosin pohjoisessa Liikasenvaarassa 🙂 KĂ€ytiin marjassa ja kalassa rajavyöhykkeellĂ€, oli oikein lupa laput ja kaikki 😄

          TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti