Kasvimaa ja Kasvihuone

Huhtikuu-22 KASVIEN TOP 5

Suuntana omavaraisuus blogi porukan aiheena tässä kuussa on TOP 5 kasvia, mihin nyt paneudun. Lopussa muutama rivi kuukauden toisesta aiheesta Teurastus.

TOP 5 kasvia… Mitä ne olisi? Haluaisin sanoa, vaikka että tomaatit, mutta mulla se on aina sellaista taistelua, että ei siitä paljon säilöttäväksi jää… ja toivoisin että vuoden päästä voisin sanoa keräkaalit 🙂 Valinta perusteeksi tulee nyt se, mitä voi kasvattaa helposti paljon ja ne voi säilöä koko vuoden tarpeeksi. Tässä TOP5 aakkosjärjestyksessä:

1) Avomaan kurkku. 🥒🥒Olemme säilötyn kurkun suurkuluttajia. Syksyllä jo päätän kurkun paikan kasvimaalla seuraavalle kesälle ja siirrän mustat mansikka muovit siihen kohtaan valmiiksi rikkaruohojen kitkemisen jälkeen. Muovi kasvimaalla kuullostaa pahalta, mutta hyöty on kyllä niin suuri, että mielestäni se kannattaa (ainakin täällä pohjoisessa) Esikasvatan kurkut sisällä ja usein ne ehtivät jo kukkimaankin sisätiloissa. Siirrän ne sitten kasvihuoneeseen joksikin aikaa, ennen ulos kasvimaalle istuttamista. Osan esikasvatan kasvihuoneessa ihan varmuuden vuoksi, jos käy niin että ulos viedyt kärähtää. Pitää olla tosi tarkkana avomaalle siirtämisen ajankohdasta, hallaa näillä korkeuksilla voi olla vielä jopa 10.6. Pitää tarkkailla sääennusteita ja välttää suuria sateita ja paahtavaa aurinkoa siirron jälkeisinä päivinä. Siirron aikaan (n.15.6) meillä on yötön yö eli aurinko on ylhäällä koko ajan 24h. Pidän kurkut harsolla katettuna lähes koko kesän, säännöllisesti avaan harsot sivuun, tarkastelen, kastelen ja tuulettelen. Sitten saman päivän iltana harsot taas takaisin. On ihan ällistyttävää kuinka nopeasti ne kasvavat suotuisana aikana. Kasvun kiihtyessä pitää ainakin joka toinen päivä tarkastaa tilanne, sillä satoa pitää kerätä kurkun ollessa alle 10 cm. Mitä isommaksi se kasvaa, alkaa maku kärsiä ja niitä ei kannata säilöä. Menevät kyllä hyvin esim suola-sokeri kurkkuina. Kannattaa tutkia oman kurkkulajikkeen ominaisuudet, milloin se on valmis. SÄILÖNTÄ OHJE. Samalla perinteisellä ohjeella olen myös säilönyt ylimääräiset kasvihuonekurkut. Kauden loppu puolella öiden jo viilentyessä saattaa siellä vielä olla kasvamassa ”satoja” mini kurkkuja. Olen laittanut tripla harsot ja antanut olla. Parin viikon päästä olen kerännyt kaikki napakat pikku KukonHännät (=CockTail- kurkut) ja säilönyt ne. Tosi hyviä! Eikä tämä vielä tähän lopu… Kasvikauden jälkeen kerään kaikki kasvinosat ja varsinkin paksut rungot ja vedän ne oksasilppurin läpi. Mahtava viherlannoite päätyy samantien ”lasagne” penkkeihin odottamaan seuraavaa kasvukautta 😀

2) Herne. Hyvät proteiinin, B ja C vitamiinin lähde. Tuntuu että ne kasvaa ihan huomaamatta, kunhan laittaa kiipeily naruja. Silpoherneestä ja silpoydinherneestä yleensä käytetään vain siemen eli itse herne, koska palko on kalvollinen Sokeri- ja taitto(ydin)herne voidaan syödä palkoineen. Sokeriherneet olen yleensä silponut ja nopeasti ryöpännyt ja sitten pakastanut. Onhan sekin iso huvi kesällä napostella herneitä suoraan pellosta, ihan niin kuin mansikoitakin. Palkoja pitää kerätä useampaan otteeseen. Poiminnan jälkeinen silpominen käy kyllä ihan työstä, mutta ämpärit valmiiksi ja joku sarja tai äänikirja päälle, niin aika menee kuin siivillä 😀

3) Peruna 🥔🥔Tämähän se on ykkös tuote tässä taloudessa ja perunamaat on isot ja laajenee… Välillä kuulee kommentteja ”Eihän sitä perunaa kannata itse kasvattaa, kun se on kaupassa niin halpaa…” Mutta kuinka ihania ne on itse maasta kaivettuina. Onhan se yksi suomalaisuuden perusta…omanmaan potut! Onhan se ihan perus ruoka varsinkin omavaraistelijoille! Kasvatamme yleensä Lapin Puikulaa ja Annabellaa, joskus vähän jotain muutakin lajia. Meillä on istutuskone ja nostokone, mutta ne ei oikein sovellu isopyöräiseen traktoriimme, joten istutamme ja nostamme perunat käsin. Vaot isäntä ajaa jyrsimellä. Kun etelä suomessa jo syödään uusia pottuja, niin täällä ei ole edes vielä laitettu maahan 😄 Sen takia laitamme myös palju perunoita kasvamaan, ihan vaan pirttiin, kasvihuoneeseen ja kuumimpaan paikkaan pihalla, jotta saamme aikaisemmin herkutella.

4) Punajuuri.Tämä kanssa on meidän suosikki. Kasvaa hyvin, vaikka laittaa melko tiheään. Heti kun alkaa löytyä isoja punajuuria niin alan säilöä. Loput saavat sitten enemmän kasvutilaa. Perus perinteisellä etikka ohjeella säilön. Keitän suurimman osan punajuurista ja sen jälkeen kuorin ne käsin, mikä on aina yhtä hauskaa puuhaa! Maakellariin myös vien ihan sellaisenaan, jotta saan tehtyä Linströmin pihvejä! Punajuuri on oikea ravintopommi, sisältää paljon kivennäisaineita ja vitamiineja mm.folaattia, mitä suomalainen saa muuten ruuasta tosi vähän.

5) Sipuli vai porkkana… Tämä se on vaikea valinta 🤔 Ehkä se on kuitenkin sipuli, mikä kasvaa täällä tosi hyvin, maaperä on sille otollinen. Jo aikoinaan suomeen kuuluneella Paanajävellä kasvatettiin sipulia jopa ranskan vientiin 😳 Myös sipulit kasvatan melko tiheästi ja sieltä välistä sitten otan käyttöön. Hyvä vinkki tuholaisia vastaan on jo istutus vaiheessa lisätä tuhkaa istutuspaikkaan. Tänä talvena varastointi on tuottanut ongelmaa. Sopivan viileää paikkaa ei oikein löydy ja maakellari on ehdottomasti liian kostea. Ensi kesänä pitää olla vielä tarkempi siitä, missä vaiheessa sipulit nostaa ylös. Viime vuonna kasvatin keltasipulia, punasipulia, ryvässipulia, salottisipulia, ruohosipulia, hillosipulia ja erikseen tietty valkosipulia! Nyt olen ajatellut keskittyä kepa- ja punasipuliin. Niin ja hillosipulin siemeniä ei löydy mistään! Ja ryvässipulia pitäisi laittaa jo ihan perinteen vaalimisen takia. Suomessa on n.22 eri ryvässipuli kantaa ja tämä meidän pitäisi olla Kuusamon kantaa. Hauska tieto on se että pohjoisessa ryvässipuli tarvitsee kasvaakseen vain 70 vrk, kun taasen etelä suomessa 100 vrk 😄

Lyhyesti tämän kuukauden toisesta aiheesta:
Teurastus. Isäntä on metsästäjä ja kokenut lihan käsittelijä. Hän teurastaa meidän eläimet. Täytyy myöntää, että minulla oli aikoinaan pieni kynnys itse fyysisesti osallistua tekemiseen, mutta täytyy sanoa, että elämän todellisuus tuli kuvaan mukaan ja nykyisin olen mukana. Meillä on ollut kanoja, ankkoja, hanhia, kalkkunoita, lampaita, kaneja ja possuja. Nykyisin vain kanoja ja ankkoja ja kaikkia juurikin lihan ja munien tuotannon takia. Eläimillämme on kuitenkin upea ja kaunis elämä omalla tilalla. Koko TEURASTUS-sana on niin hirveä ja siitä on tehty niin lähes rikollinen ja negatiivinen asia. En tykkää ollenkaan siitä, että toisilla on oikeus puuttua muiden ruokavalioihin. Tästä kirjoittelin postauksen ja se löytyy TÄÄLTÄ

Mukavaa jos jaksoit lukea tänne saakka 🙂 Kommentit on aina mukavia lukea ja muista lukea myös muiden yhteisön jäsentemme postaukset… tässä suorat linkit alla.
Ps. Kasvuvyöhykkeiden kuvaus viitteellinen


HUHTIKUUN YHTEIS POSTAUS 2022

KASVUVYÖHYKE 1 Lounais-etelä rannikko

Jovela

Kakskulma 

Multavarpaan Maailma

KASVUVYÖHYKE 2 Pori-Kotka

Sarin puutarhat 

Pilkkeitä Pilpalasta

KASVUVYÖHYKE 3 Vaasa-Lappeenranta

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia 

Kohti laadukkaampaa elämää 

Villa Varmo 

Luomulaakso

Metsäläisten elämää 

Sanni ja farmi

KASVUVYÖHYKE 4 Seinäjoki-Järvisuomi

Puutarhahetki 

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 5 Iisalmi-Nurmes
KASVUVYÖHYKE 6 Rovaniemi- Suomussalmi

KASVUVYÖHYKE 7 Kuusamo-Sodankylä
Korpitalo

KASVUVYÖHYKE 8 Ylä Lappi

8 vastausta artikkeliin “Huhtikuu-22 KASVIEN TOP 5”

  1. Olen kanssasi samaa mieltä; kenenkään syömisiä ei saa arvostella. Jos alettaisiin oikeasti miettimään sitä, että pitäisi vaikkapa syödä vegaanisesti pelkästään kotimaisilla kasviksilla ja vielä jos tiukennettaisiin satokauteen riippuvaiseksi, niin köyhäksi ruokavalion vetäisi.

    Liked by 1 henkilö

    1. Näin on. Tämä on paljon myös sukupolvi kysymys. Pitkään mietin uskaltaako sekasyöjä edes enää kirjoittaa tällaisesta aiheesta…😀

      Tykkää

  2. Olen tullut siihen tulokseen, että viiden tärkeimmän kasviksen nimeäminen on ihan mahdotonta. Kaikki ovat niin ihania! Olisikohan helpompi nimetä viisi, joita ilman tulisi hyvin toimeen?

    Liked by 1 henkilö

    1. Niin olisikin hepompaa😁 Mulla tulis heti mieleen.. chili, monessa blogissa suosittu mangoldi ja lehtikaali sekä kurpitsat ja maissi mitkä eivät täällä kasva 😀😀

      Tykkää

  3. Olen kuullut myös usein tuon saman ”ei perunaa kannata…” , vaan kyllä sitä meillä kahdelta kuluu sen verran, että on mukava kun ei tarvitse kaupasta laahata pikkupusseja joka kerta, kun siellä käy. Punajuuresta olen joskus kuullut, että se on verelle hyväksi, tiedä sitten, minulle riittää, kun on monikäyttöinen 😊

    Liked by 1 henkilö

    1. Onhan se oma peruna niin herkullista 👍 Sama homma meillä kahdella ja ankat tykkäävät kanssa perunasta! Punajuurikin nykyisin luetaan Superfoodiksi 😃

      Tykkää

  4. Pelasin tässä samalla top5 samanlaiset peliä ja ei tainnut kellekään tulla 5 samaa. Teurastus sanaa ehkä käytetään myös väärässä ympäristössä jolloin siitä tulee rikollinen kaiku. En itse ollut asiaa aikaisemmin edes ajatellut mutta onhan se ihan hirveä sana.

    Liked by 1 henkilö

    1. Mä sain melkein 4.5 oikein Varmuusvara -blogin kanssa 😁 Näin se on nykyisin, lihansyöntiä ei kannateta. Siksi kirjoitin aihetta sivuavan erillisen jutun ruokavalioista…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s