Yleinen

Lokakuu-22: SATO 2022

Tämä kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme yhteisestä aiheesta ja vaihdamme kuulumisia. Lokakuun postaus aiheena on:

– Sadonkorjuu. Vietätkö Kekriä, suomalaista sadonkorjuujuhlaa? JA /TAI… Metsästys, omat ajatukset, muiden metsästämisen vaikutus omaan elämään.

Vietämme sadonkorjuu juhlaa lähes joka päivä! Ruokapöydässä omasta maasta ja järvestä korjattu ruoka saa hymyn huulille ja kippistämme asian kunniaksi 😀 Vieläkin viiden vuoden jälkeen en voi uskoa, että tämän olen itse kasvattanut! Ruoka ei ole vaan ruokaa, kun sen eteen on tehnyt työtä kasvimaalla tai järvellä.

Omasta maasta 😀

Sato on nyt korjattu, säilötty, keitetty, pakastettu, kuivattu. Siemeniä kerätty ja kuivattu. Maan kunnostus työt ovat käynnissä, rikkaruohoja kitketty, penkkejä ilmattu talikolla, pressuja viritetty, kanalan pehkut kärrätty ulos kasaan kasvimaalle ja palaneen hevoslannan kärräys aloitettu. Kiitos taas lantakuormista Arolan väki! Ensiksi kunnostin valkosipuli penkit ja porkkana penkit, eri paikoille kuten vuoroviljelyssä tehdään. Valkosipulin istutuksen ja porkkanan kylvön teen aina lokakuun ekalla viikolla, sillä ensi räntälumet satoivat jo ❄

Minkälainen se sato sitten oli ja riittääkö se koko seuraavaksi vuodeksi? Minulla on tänä kesänä 2 kasvimaata; vanha ja uusi. Vanhan maan sato oli upea, onhan maata järjestelmällisesti parannettu 5 v. Toisin kuin uusi kasvimaa on vasta alussa, joten sato oli tosi pieni kokoista. Se on oikea malliesimerkki maan muokkauksen tärkeydestä. Maan parannus jatkuu ensi kaudelle ja satokin silloin varmasti paranee.

Välillä kuulee kysyttävän, kuinka paljon pitää kasvattaa ruokaa, että se riittää koko seuraavaksi vuodeksi? Jostain lueskelin perunan kulutuksesta ja arviot menivät ihan ristiin ja oikein reilusti. Eihän tällaiseen voi löytyä oikeaa vastausta, koska perheet ovat niin erilaisia.  Meitä on siis kaksi, syömme ateriat kotona. Pääasiassa syömme sitä mitä kasvatamme. Pääryhmä mitä kaupasta ostamme on maitotuotteet.

Tässä kylvö- ja sato lukemia VANHALTA maalta, mukana perusvihannekset. Lukemista tietysti puuttuu heti kasvimaalta suoraan syödyt 😀 Nämä määrät ovat siis talvea varten säilötyt.

Punajuuri Kylvetty 54m. Sato 40kg. Punajuuri sato oli tavanomaisen hyvä. Mielestäni helppo kasvi. Suurin osa menee tölkkeihin etikkapunajuureksi. Jonkin verran maakellariin hiekkaan, jotta saa tehtyä Lindströmin tai kasvispihvejä. Isoin 600 g. Eniten Detroit 2 lajia
Avomaakurkku Istutettu 33m Sato 30 kg Ihan hyvä sato, mutta olisi tullut ihan loistava ellei kylmät yöt olisi tulleet niin aikaisin. Etikka kurkuksi teen. Lisäksi kasvihuone kurkut säilön raasteena salaatiksi ja niitä syötiin paljon ihan sellaisenaan.
Porkkana Kylvetty syksyllä 24m Sato noin 8kg Tässä meni laskut vähän sekaisin. Alku kaudesta isoimmat ryöppäsin kasvispusseihin pakkaseen. Pää sato oli tosi isoa porkkanaa ja se meni hiekkaan maakellariin. Autumn King

Sipuli Istutettu 30m / 35 kg Hyvin onnistui. Pääasiassa isoa sipulia n. 180g kpl. Isoin 215 g
Valkosipuli Istutettu syksyllä 30m / 15 kg. Tänä vuonna kasvoivat tosi nopeasti ja jo heinäkuussa olisi voinut korjata pois. Isoimmat n.90 g. Lajikkeena Alexandra
Kaskinauris Kylvetty 6m /10kg Oli vähän huonossa paikassa, mutta sato ok. Lajikkeena Enon kanta. Uudella maalla oli lisää.

Herne Kylvetty 18 m / 8kg pakkaseen silvottuna. Ei ehkä niin paljon kuin edellis vuotena… tai sitten tuli syötyä pensaasta suoraan vähän liikaa… 😋
Papu Esikasvatetut istutettu 10m / 4 kg. Papu teltta lensi tuulen mukana ja hajosi, joten kirjavat Borlotto pavut eivät ehtineet valmistua, vaan jäivät vihreiksi.
Kaalit 18m / 20kg Jos olisin korjannut sadon ajoissa, kun olivat parhaimmillaan, olisi sato ollut hyvä. Mutta ei, jäin jahkailemaan ja sato kärsi, harmi! Isoimmat oli 3,8 kg

Juures pakaste pusseja n.20 kg porkkana, nauris, retiisi, papu
Kasvis tölkkejä n.10 litraa Erilaisia ja ja eri netti resepteillä

Peruna. Perunamaamme on suuri, n.330m² eli n. 6,5m x 50 m. Haluamme varmistaa hyvän sadon suurella pinta-alalla, mikäli tuleekin huonompi kasvu vuosi. Liian kanssa tulee aina toimeen, vähän kanssa ei niinkään. Syömme perunaa lähes joka päivä. Olemme sitä sukupolvea mikä kasvoi perunalla ja tykkää siitä 😄 Myös ankkamme tykkää keitetystä/paistetusta perunasta. Haluamme että ensi kevään istukas perunat saamme omasta sadosta.

Annabella  ist.26 kg   Sato  110 kg  
Timo           ist.14 kg   Sato   77 kg
Puikula      ist.16 kg   Sato   53 kg
 
Saatu siis 240 kg, josta säästöön istukkaisiin 55 kg, jolloin jää meille ja ankoille puoli kiloa päivä, pitäisi riittää 😃 ja mukavaa on kun pystyy antamaan naapureille ja tuttaville.

Retiisi, salaatti, yrtit, pinaatit näitä en ole mitenkään laskenut. Salaatti kasvoi huonosti ja oli myös mautonta. Paljon en ”oikeita salaatteja” väsännyt ruokapöytään, vaan syötiin kurkkuja, retiisiä ja lamopinaattia ihan sellaisenaan tai wokattuna. Mielellään olisin tomaattiakin syönyt, mutta se valmistui keittiön pöydällä vasta syyskuussa…

Sadonkorjuu video nr 1 ja 2 YouTubessa

Uudelta maalta en ole lukemia laskenut, koska sato oli vielä niin pientä. Siellä parhainten menestyi nauris ja porkkanaakin tuli, mutta pientä.

Metsästys. Meillä isäntä metsästää. Koska ostamme kaupasta tosi vähän lihaa, on saalis tärkeä, sillä olemme seka syöjiä. Pääasiallinen liha meillä on kanaa ja ankkaa. Myös kalaa syömme paljon; siikaa, ahventa ja haukea. Isännän pääasialliset saalis kohteet ovat vesilinnut, metsäkanalinnut ja jänis. Metsästys on erittäin vanha perinne Suomessa ja on täysin luonnollista täällä korpimailla. Hyvin voisi verrata kalastukseen . Metsästys on hyvin säädeltyä ja saalismäärät rajoitettuja. Eikä se onnistuminen ole kovin helppoa, saattaa joutua kävelemään monta päivää ennenkuin onnistuu. Hirviporukkaan ei täällä pääse kuin maanomistajat jotka omistavat yli 50 ha (meillä vain 6 ha) ja vaikka meidän maat kuitenkin kuuluvat saalis alueisiin, emme ole päässeet hirveä maistelemaan. Tosin isäntä mieluiten kuitenkin kulkee metsällä omaan tahtiinsa. Onneksemme ystävämme muualla Suomessa muistavat meitä välillä kauriin ja hirven lihalla. Kiitos ja kumarrus heille !

Mukava jos pääsit tänne saakka postauksessa 😀 Muista vierailla myös muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! Kommentteja on aina aivan ihana saada… 😀

YHTEISPOSTAUS LOKAKUU 2022

KASVUVYÖHYKE 1  
Lounais-Etelä rannikko

Jovela

Nina Sointu

Kakskulma

KASVUVYÖHYKE 2   Pori-Kotka

Oma tupa ja tontti  

Evil Dressmaker

Pilkkeitä Pilpalasta

Sarin puutarhat

KASVUVYÖHYKE 3  
Vaasa-Tampere- Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Varmo Varmo

Tsajut

Kohti laadukkaampaa elämää

Sanni ja farmi

 Evil Dressmaker

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 5
Oulu-Iisalmi-Nurmes

Korpikuusen tila

KASVUVYÖHYKE 7   
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

Advertisement

8 vastausta artikkeliin “Lokakuu-22: SATO 2022”

  1. Teillä on niin ihana sato siellä! Ja tietysti kalaisat veet!
    Sanoit, että punajuuri on helppo kasvattaa. Hah! Olen kerran onnistunut siinä kunnolla. Samoin nauriit ja lantut epäonnistuvat aina. Mutta teillä varmaan noi jälkimmäiset onnistuvat viileyden takia. Meillä on täällä niin pirun kuuma ollut parina kesänä, että ne eivät vain kasva ja sitten iskee ötökät.

    Liked by 1 henkilö

    1. 😂😂 Punajuuret kasvaa ihan ite 🙃 Ehkä se on tämä maanparannus, reilu määrä katetta ja yötön yö! Nauriilla pidän tuhohyönteis verkkoa koko ajan päällä. Päiväthän on täällä ihan lämpimiä, yöt kyllä tänä kesänä viileempiä, kun normisti, mutta valoa riittää.🌞

      Tykkää

  2. Näin on 😂😂 Jos kaikki pikkuiset yrtitkin otetaan mukaan, niin 40 kasvia kasvaa. Täällä on yöt olleet jo nollan vaiheilla ja allekin. Yhdet lumiräntä sateetkin jo nakkasi, talvi tulee..❄🙂

    Tykkää

  3. Kyllä on kystä kyllä Korpitalossa! mahtava sato ja mikä monipuolisuus!
    Upeaa syksyä ja lähestyvää talvea sinne. Täällä edelleen odotellaan ensimmäistä pakkasyötä, joka ei ihan vielä ole sääkartalla, kun yölämmöt saattavat jäädä vielä jopa +12-asteeseen.

    Liked by 1 henkilö

  4. Mahtavat satomäärät, täältä katsellen. Tuo metrimäärä onkin hyvä tapa räknätä, mitä tuli, täytyy muistaa ensi vuonna, nyt olen pistänyt ylös mitä sattuu, kuten perunasta siemenet kiloissa ja jostain kappalemääriä ja jostain metrejä. Nyt ei sitten oikeen huvita laskea yhtään mitään, mikä se lopullinen sato saattaisi olla, osa tosin on vielä maassa. Pitäs ja pitäs nostaa, mutta melko lämmintä sitten kuitenkin ollut ja kellari ei ole niin kylmä ollenkaan, mitä luulin, perunat siellä jo on. Ihanata syksyn jatkoa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Alku kaudesta kirjanpito on kohillaan, mutta sitten laskee kuin lehmän häntä enkä saa kaikista merkinnöistä edes tolkkua. Ensi kesäksi teen ajoissa valmiit kirjanpito systeemit… taas kerran 😃 Määrää on oltava mikäli haluaa pitää kauppa laskut alhaisina! Tämä on tietty oma valinta… vähentää kulutusta ja pitää rakastaa maassa möyrimistä 😀

      Tykkää

  5. Voi että te olette ahkeria! Valtavasti kasvatatte ja säilötte kaikkea. Noinhan se juuri on kuten sanoit, että eivät taloudet ole täysin vertailukelpoisia keskenään eri raaka-aineiden kulutuksen suhteen. Meilläkin syödään paljon perunaa ja tykätään siitä. Tietoisesti olen yrittänyt jättää kaikki ulkomailta tuotavat tuotteet, kuten riisi, pois meidän käytöstä. Ollaan korvattu sekin kotimaisella ohralla ja vehnällä. Haaveilen, että meidänkin perheelle voisi kasvattaa enemmän itse kaikkea syötävää, mutta valitettavasti tilaa ja aikaa ei ole riittävästi.

    Liked by 1 henkilö

    1. Niinhän se on, valintoja on tehtävä…On hyvä ensin päättää ostaa vain suomalaisia tuotteita ja samalla kasvattaa omaa tuotantoa😀 En pystyisi tähän jos olisin kodin ulkopuilella töissä…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s