Yleinen

HELMIKUU-23 Esikasvatukset

Tämä kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme yhteisestä aiheesta ja vaihdamme kuulumisia.

Aiheena tällä kertaa:
Esikasvatukset 2023, tarkastellaan asiaa myös kannattavuuden kannalta.

Mitä kannattaa esikasvattaa, jos haluaa säästää, saada suuren sadon tai syödä erikoisempia herkkuja?
Ennen kaikkea  pitää kasvattaa sellaista ruokaa mitä syö… emme ole tykästyneet kesäkurpitsaan, joten emme sitä kasvata. Täällä pohjoisessa ja ei ainakaan meillä kasva erikoisuudet, joten en tuhlaa niihin aikaa eikä tilaa. Hyvä syy esikasvattaa on tämä lyhyehkö kasvukausi, jotta voisi istuttaa ulos jo vahvistuneet taimet. Kasvi saa paremman alun esim. ötököitä vastaan. Olen yleensä laittanut esikasvatukset liian aikaisin, jolloin sisällä kasvu aika on ollut liian pitkä ja taimet alkavat kärsiä ja sitten muutos ulos on liian rankka. Kuitenkaan sellaista ulos ja sisään kantamista en aio kokeilla…😀 Viime vuonna esikasvatin seuraavasti:

Tomaatti. 19.2Paprika. ja chili 19.1Kukka- ja keräkaali 20.4
Kurkut; avo- ja kasvihuone 20.4SitruunamelissaOregano
Laventeli ( ei onnistu mulla)Yrtti-iisoSamettikukka 20.4
Krassit, muutamia kukkiaBasilika 3.3Papu

Aion nyt aloittaa esikasvatuksen vasta huhtikuussa tomaattien kanssa… ellen nyt sitten innostu kuitenkin laittamaan paprikaa aiemmin 🙂 Laitan muutaman runkotomaatin, jonka siemenet olen kerännyt ja sitten uusi tulokas kirsikkatomaatti Vilma (Impecta), mikä pitäisi olla matala puska, korkeus 30 cm. Basilikaa laitan omista siemenistä. Avomaakurkkuja en aio enää esikasvattaa, sen huomasin viime kesänä. Ne menee suoraan maahan ja yritän taas kerran laittaa ne harvakseltaan, mikä ei vielä koskaan ole onnistunut. Kasvihuone kurkut kyllä kasvatan taimiksi ensin sisällä ja täällä ne pystyy siirtämään kasvihuoneeseen vasta kesäkuun toisella viikolla. Keräkaalit laitan myös huhtikuussa. Kukkakaalia en ehkä kasvata ensi kesänä ollenkaan. Samettikukkia myös esikasvattelen ja täytän niillä kasvimaan joka tyhjän paikan, kehäkukat laitan suoraan ulos. Yrttejä laittelen mm. sitruunamelissaa, oreganoa, anis-iisoa. Oreganon kasvupaikkaan pitää nyt kiinnittää huomiota, se on mulla ollut ilmeisesti liian hyvässä mullassa, kun kasvu ei tahdo jatkua kovin pitkään. Ehkä sen pitää vähän kärsiä.. Pavut esikasvatan toukokuun lopussa kasvihuoneessa vanhoissa ränneissä, tosin niiden liuttaminen maahan ”Huw Richardsin” -tapaan ei minulta onnistu, mutta muuten pitkät rännit saa hyvin ripustettua kasvihuoneen kattoon, tilaa viemästä ja ulos istuttaessa ne on helppo koppasta, kun ei ole purkkia tiellä.

Paljonko esikasvatus maksaa meillä? Onko aiheesta säästövinkkejä
Käytän vanhoja purkkeja ja purkukoita, pyrin jatkossa saamaan enemmän omia keräämiäni siemeniä käyttöön. Vähennän rajusti esikasvatusta ja myöhäistän aloitusta, joten myös kasvi valoon kuluva energia vähenee. Multana pyrin käyttämään omaa multaa, joskus kyllä joutuu ostamaan pussi multaa jos kaikki omat mullat on jäässä.

Kuinka pitkälle syksyyn söit viime vuonna oman maan tomaatteja? Ihana kysymys!  Viime keväällä päätin, että en tilaa postitse yhtään siemeniä, käytän vanhat varastot pois ja loput ostan paikallisesta marketista. Ulko tomaatit ei meillä menesty, joten kasvata tomaatit kasvihuoneessa. Esikasvatin tomaatit sisällä pirtissä alkaen 19.2. Tiny Timiin luotin, että saan aikaisia ja näppärän kokoisia taimia. Kaupasta ei löytynyt muita amppellitomaatteja. Toisin kävi, TT runko kasvoi kasvihuoneessa 2 m korkeaksi, eikä tomaatteja kuulunut, vasta elokuussa sain ensimmäisen syötävän tomaatin.. Lopulta taas keräsin vihreät tomaatit keittiön pöydälle ja suurin osa päätyi soseeksi. Taimet kasvattivat kauheasti vihreää, vaikka lannoitusta ei paljon ollut. Ehkä ensi kesänä katkaisen runko tomaattien latvat paljon aiemmin… Olen lukenut myös, että jos kurkku (tuli hieno sato) menestyy kasvarissa, siellä ei silloin tomaattia tule… Taitaapa olla totta. Niillä on erilaiset kasvu ympäristö vaatimukset. Tomaatti lista, löydät täältä TOMAATTI LISTA 

Kauanko omena varasto kesti? Perustimme syksyllä 2018 paikallisen puutarhan tarkkojen ohjeiden mukaan kasvu paikat omenapuille. Kaikki silloin sanoivat meille ettei Kuusamossa omenat kasva… Ostimme keväällä 2019 kaksi upeaa omenapuun tainta samasta paikallisesta puutarhasta. Olivat hyviä kylmää kestäviä Siperian lajikkeita. Sen ekan kesän kasvoivat ja kukkivat upeasti. Mutta talvea eivät selvinneet… Ei siis omenia.

Mikä oli säästösi, kun söit oman maan tuotteita? Huimasti! Mitään kasviksia eikä juureksia ei tarvitse ostaa kaupasta; perunat, porkkanaa, punajuurta, kurkkua, sipulit, herne, valkosipulit, valmiit pakastevihannes pussit (porkkana, papu, retiisi, kaskinauris, kukkakaali) Näillä tulemme toimeen hyvin koko talven yli. Kesällä herkutellaan sitten salaatilla, tuore kurkulla, pinaatilla, tomaatillakin…ehkä.
Ostamme hyvin harvoin lihaa kaupasta eikä koskaan kalaa. Maito tuotteita, jauhot, suola, sokeri, mausteita, kahvit… näitä ostamme. Normi kuukautena, jos ei ole mitään poikkeavaa ole, aiemmin meni kauppaan alle 200e /kk. Nyt hinnat ovat tietty nousseet…

Säästätkö jumppakuluissa kun rehkit kasvimaalla? Kesän kun häärii kasvimaalla ja talven kolaa pihaa ja kantaa puita metsässä pinoihin ja samat puut taas puuliiteristä pirttiin, ei tule mieleenkään lähteä jumppaan. Talvella ehtii hiihtää ja kesällä meloa ja uida. Sanon näin vaikka minulla on kuntoutus alan koulutus…

Myytkö tai vaihdatko taimia? Missä, miten kenen kanssa? Täällä ei oikein ole sellaisia markkinoita, eikä naapureita. Itse olen alkanut opetella siementen keräystä, mutta en vielä uskalla pelkästään niiden varaan jäädä. Järkevää tietoa eri kasvien siemen keräyksestä on tosi vaikea löytää. Sellainen käytännöllinen tieto vaikka että koska on se oikea aika kerätä. Se ainut suomenkielinen kirjakin on loppuunmyyty.

Onko jokin kasvi on tuottanut ongelmia jotka olet ratkaissut/luovuttanut kyseisen kasvin kanssa? Kaali. Ensimmäinen kasvatus kesä epäonnistui. Seuraava vuosi oli parempi. Esikasvatin taimet sisällä, siirsin kasvihuoneeseen ja sieltä ulos pilvisellä, ei helteisellä säällä. Heti tunneli (ötökkäverkko) päälle ja tarkasti tiivistettynä reunat. Nokkosvettä ja kalkkia varmuuden vuoksi ja heti tunneli takaisin päälle. Kasvu oli tosi hyvää ja upeita pallukoita löytyi. Pitäiskö jo ottaa ylös…? Lueskelin ohjeita, että kannattaa pitää maassa ihan syksyyn saakka. Olis pitänyt ottaa pois! 😡 Jotenkin vaan tuli sellainen tunne, että täähän menee hyvin… vaan olisi pitänyt häätää ötököitä useammin. Jostain oli jotain ötököitä luikerrellut sisälle… Kyllä harmitti! Ehkä noin puolet sain pelastettua. Suurin oli jo 3.8 kg Kuitenkin ensi kesäksi yritän taas ja otan heti ylös, kun kokoa alkaa olla mukavasti.

Entä koko omavaraistelu… kannattavuus ja säästö ?
Koska olemme vähentäneet kodin ulkopuolella työssäkäyntiä, niin säästöillä on huomattava merkitys ja se kummasti motivoi ruuan kasvatukseen, polttopuiden tekoon, kalastukseen ja esim. lauta tavaran sahaukseen omasta metsästä. Yhtä tärkeä syy on puhdas, turvallinen sekä hyvän makuinen ruoka. En ollenkaan perusta siitä ajatuksesta, että ”perunaa ei kannata itse kasvattaa, koska se on kaupassa niin halpaa”. Ei kai nyt mikään voita oman maan perunoita… (no ehkä kuitenkin omat kananmunat voittaa) Oikeastaan tämä omavaraistelu (en tykkää sanasta) on paluu ajassa takaisin päin. Pääpiirteittäin näin ennen elettiin, tosin aika on valtavasti muuttunut ja monet muut asiat ovat nyt paremmin. Iäkkäämpi väestö maaseudulla elää näin edelleen ainakin jossain määrin; on perunamaa, salaattipenkit, marjat ja sienet kerätään talteen. He eivät kutsu sitä miksikään, vaan se on normaalia elämää 👍

Mukava jos pääsit tänne saakka postauksessa 😀 Muista vierailla myös muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! Kommentointi saattaa joskus tökkiä, mutta yritä uudestaan!
Kommentteja on aina aivan ihana saada…
silloin todella tuntuu siltä, että joku näitä myös lukee.

YHTEISPOSTAUS   HELMIKUU 2023

KASVUVYÖHYKE 1  
Lounais-Etelä rannikko

Jovela

Apilankukka

Krutbacken

KASVUVYÖHYKE 2   Porista-Kotkaan

Sarin puutarhat

Pilkkeitä Pilpalasta

Päivänpesän elämää

KASVUVYÖHYKE 3  
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Varmo Varmo

Tsajut

Harmaa torppa

 Evil Dressmaker

Sininen tupa

Torpan Tyttö

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

KASVUVYÖHYKE 7   
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

13 vastausta artikkeliin “HELMIKUU-23 Esikasvatukset”

  1. Mulla oli jouluun asti oman maan tomaatteja pöydällä 🙂 Vähän olen haavaillut jos kokeilisi kolmanneksi lajikkeeksi talvitomaattilajiketta. Amppelitomaatit syön kesällä ja pensastomaatit menee kaikki pastakastikkeiksi ja kellariin tai pakastimeen.

    Liked by 1 henkilö

  2. Olen lukenut ihan samaa, että tomaatti ja kurkku eivät viihdy samassa tilassa, ja taas toisaalta, että olisivat hyvätkin kasvuystävät toisilleen. Oli miten oli, niin ainakaan meillä ei tomskut ja kurkut viihdy toistensa lähellä. Luffa jopa äityy niin kiukkuiseksi, ettei tee kurkun kurkkua ;D

    Liked by 1 henkilö

    1. Varmaankin tässä vaikuttaa paljon se kyseinen olo suhde. Viime kesänä oli kylmät yöt, vaikka päivisin oli lämmin. Ehkä lämpötila erot oli liian suuret?

      Tykkää

  3. Niinpä! Joskus miettii, että eletään ihan tavallista elämää, kun kaikki tekemiset rullaa omalla painollaan. Asioita tehdään vuosittain samalla rytmillä. Ehkäpä tämä kotiasioiden pysyvyys pitääkin järjissään. Kun muu maailma on niin sekaisin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä sillä on vaikutusta ja varsinkin täällä, kun pyörii kotona pienissä ympyröissä eikä tiedä mitään maailman ongelmista…😀

      Tykkää

    1. Täällä on niin paljon säätila eroja eri paikoissa. Oikein lämmin ja tuuleton paikka, missä ei halla pyri lähelle omenia kyllä kasvaa. Mulla on pari pientä hunajamarja puskaa. Olleet vähän huonosss mullassa, joten sato on pienehkö.

      Tykkää

  4. Ihana kirjoitus taas. Jotenkin niin samanhenkinen omien ajatusteni kanssa. Tavallinen elämä kasvien kasvatuksineen on omasta mielestäni sitä parasta elämää. Ei tarvita mitään erikoisuuksia.

    Oma esikasvatusaikani alkaa maaliskuun puolivälissä ja se on tomaattien osalta vieläkin vähän liian aikaisin. Riippuu tietysti paljon keväästä/kesästä, kun joinakin vuosina kasvit saa ulos muita vuosia aiemmin. Tomaattien osalta oma kokemukseni on, että laita ne kaikista kuumimpaan ja aurinkoisimpaan paikkaan, silloin kasvavat. Jos ovat vähänkään varjossa, tekevät vain lehteä, eivätkä kuki.

    Liked by 1 henkilö

  5. Kiitos paljon 🙌 Hauska kuulla. Tässä meidän paikassa ei tomaatit ulkona onnistu. Yön ja päivän lämpötila erot on niin suuret ja joskus on tullut hallaakin heinäkuun puolivälissä 😳 Kasvihuoneen järjestelyt pitää vielä miettiä uudestaan… 😊

    Tykkää

Jätä kommentti