Kasvimaa ja Kasvihuone

Toukokuu-21: Kasvihuone

Yhteispostaussarjassa #suuntanaomavaraisuus Linkit muiden sivuille kirjoituksen lopussa.

Kasvihuone valmistui keväällä 2019. Isäntä rakensi rungon oman metsän puista, jotka sahasi tontilla. Runkoon kiinnitimme kasvihuonemuovit ja pohjois seinämälle tuplana. Kokoa huoneelle tuli 3mx6m eli 18 neliötä. Korkeus taitaa olla harjasta n. 3,5 m. Halusin saada kasvit hyvälle työskentely korkeudelle, joten laitoimme kolme lavakauluria päällekkäin. Multaahan niihin upposi melkoinen määrä… Pohjalle tuli perus peltomultaa, taisin nakata myös muutamia lahopuita ja päälle tuli sitten pussi multaa. Minulla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta moisesta laitoksesta… Pyrkimyksenä oli saada edes vähän pidennystä tähän pohjolan kesään, lisä päiviä kasvuun keväällä ja syksyllä. Tavoitteena oli kasvattaa siellä esim. tomaattia ja kasvihuonekurkkua sekä kokeilla jotain muutakin.

Tässä alla ekan vuoden tunnelmia kasvihuoneesta (VIDEO YOUTUBE)

Toisena kesänä 2020 oli jo paremmin tietoa mikä onnistuu ja mikä kannattaa ja mitä pitää vielä uudestaan yrittää… Talvella uskoin silloin vakaasti, että saan kaikki esikasvatetut kasvit sinne jo aikaisin huhtikuussa ja kasvukausi jatkuu vauhdilla, kunnon puulla toimiva nestekierto lämmitys kasvihuoneessa, Tästä innostuneena aloitin esikasvatuksen liian aikaisin eli helmikuun puolessa välissä. Tomaatit ja kurkut kukkivat kilpaa ja työntyivät melkein katosta ulos… ja tuli jopa 5 cm pitkiä kasvihuonekurkkuja sisällä. Täällähän tulikin ”vuosisadan lumisin talvi” eikä lumi millään alkanut sulaa, vielä kesäkuussa, kun piti istuttaa perunat, osassa perunamaata oli lumen vallassa. Tällä vanhan kansan mukaan perunamaalle ei saa mennä ennen kesäkuun toista viikkoa… eikä sinne todella ollut asiaa.

Tässä alla kevään 2020 esikasvatusta pirtissä …

Sähköä käytämme mahdollisimman vähän, emmekä edes voisi kuvitella että lämmittäisimme kasvihuonetta sähköllä. Ehkä jos yllättäen tulisi heinäkuussa hallayö (se on mahdollista ja tapahtuikin 2018), silloin se kannattaisi ja suurimmilta katastrofeilta vältyttäisiin. Koska sopivaa puilla lämpiävää vesikiertokattilaa ei löytynyt kierrätettynä (on siis vieläkin hakusessa) piti kehitellä jotain muuta. Yritimme lämmittää isossa saunapadassa vettä, mutta se ei tuottanut tarpeeksi lämpöä. Testien jälkeen laitoimme saunan kiukaan kasvariin. Savupiippu ulos kasvihuoneen seinästä ja eristeet kuntoon ja se toimi kyllä ihan hyvin, jos aloitti lämmityksen n.klo 21 ja jaksoi yöllä ainakin kerran käydä lisäämässä puuta kiukaan alle 😁 

Ekan kuvan vasemmalla töröttää vanha punainen saunan kiuas 🙂

Tänä vuonna 2021 Nyt aion keskittää kasvihuoneen tomaateille, paprikoille (+chili) ja kasvihuone kurkkuille. Tietysti sinne mahtuu vähän salaatti tarpeita, tilliä ja persiljaa sekä joitakin esikasvatuksia. Enää en laita ”peltovihanneksia” sinne, ei porkkanaa eikä sellaista, ne tulee avomaalle. Täällä ei voi kasvihuoneeseen vielä viedä tomaatteja ja kurkkuja ainakaan kuukauteen, mikäli sääennusteisiin on luottamista. Öisin on ollut jotain -6C ja päivällä ollaan päästy vähän plussan puolelle nyt viime viikkoina. Vaikka sisällä kasvarissa on ollut auringon paisteella melkein +30C astetta, illaksi se kuitenkin jäähtyy. Olenkin jo kirjoittanut kasvihuone kauden aloituksesta: (19.4) RAOTIN KASVIHUONEEN OVEA. Pienet kylvöt tein silloin vällyjen alle. Suurin osa ei tietystikään ole vielä edes itänyt, mutta multa on pysynyt noin +6C asteessa. aurinkoisella säällä olen ottanut ”vällyt” pois kylvöjen päältä ja heti mini taimet retiisi ja salaatti ovat innostuneet kasvamaan, mutta pientä on vielä.

Viime kesän kuva kasvihuoneesta ja alla kuvia viime kesältä..

… ja sitten vielä vähän SIEMENISTÄ mitä tulen käyttämään …

Viime vuodelta jäi siemeniä yli, lisää siemeniä tarttui kauppa reissuilla mukaan, tilasin osan nettikaupasta ja sekä testi mielessä keräsin loppu kesällä siemeniä omista kasveista.

Keskityn taas hyötykasveihin eli ruokaan 😃 Kukkasetkin olis ihania, mutta kaikkea ei kerkeä eikä mahdu. Poikkeuksena samettikukat (menee kasvimaalle) ja kehäkukat (tee) Meillä on periaate, että syödään sitä mitä meillä jo on ja kaupasta ostetaan vain välttämättömät. Perunaa syömme paljon ja riisi/pasta on nykyään harvinaista. Tomaattia, kurkkua ja salaattia emme talvi kaudella juurikaan osta. Lihaa syömme kanan ja ankan muodossa lähes joka viikko sekä riistaa (hirvi, kauris ja villisika) mitä olemme saaneet ihanilta ystäviltämme. Myös kalaa syömme paljon. Kananmuna ja ankanmuna vuorta kyllä myös riittää omasta takaa….Viime vuoden sadosta riittää vielä perunaa, punajuurta, kurkkua, sipulia, valkosipulia, juures mix pusseja (nauris-retiisi-porkkana-herne-daikon) ja papuja. Tarkkana täytyy olla esim. salaatin määrän kanssa. Ihanaa ja hyvää, mutta ihan kaikkia lajikkeita ei kannata laittaa, vievät paljon tilaa ja ei sitä määräänsä enempää voi syödä. Kaksi pientä alaa ja useampi kylvökerta vuorottain ! Yrtit on ihania ja niitäkin tulee laitettua uusia ja elvytettyä vanhoja. Tämän olen ratkaissut niin, että on erillinen pieni laatikkotarha ulkona, mihin ne tulee ja aremmat kasvihuoneeseen.

Kaikki herneet mitä silvoimme iltapuhteilla ovat syöty, nam! Maakellarissa on kyllä vielä porkkanaa ja palsternakkaa. Koska en ole juurikaan keittojen ystävä, sekin taito/into pitäisi opetella. Nämä juures-mix pussit on kyllä hyviä; paloittelen pieniksi ja kiehautan nopeasti, jäähdytys ja pakkaseen. 5 dl on hyvä kerta määrä meille (2 hlö) per pussi. Voi laittaa jäisinä kattilaan missä on vähän vettä ja ”höyrytys härpäke” Nopeaa ja hyvää. Siihen kun vielä laittaa curry maustetta ja majoneesia, niin hyvä tulee.

Nettitilaus meni vähän hauskasti. Oli kyllä vähän erikoinen soomekieli sivustolla ja lopulta kun olin maksamassa tilausta tajusin, että tämähän on kiinalainen firma !! No määrä ei ollut suuri, joten menköön. Sitten kun alkoi tulla paketti seurantaa, huomasin, että nehän tulee Puolasta… ja tietty kaikki tekstit oli puolaksi. Onneksi heidän netti sivuillaan oli opastukset ”suomeksi”. Huomio tästä ensi vuodelle: OSTA SUOMALAISTA !

Toukokuu

Yhteispostaussarjassa #suuntanaomavaraisuus:
Teemana kasvihuone ja vuoden suunnitelmien eteneminen, siemen inventario

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

16 vastausta artikkeliin “Toukokuu-21: Kasvihuone”

  1. Kiitos 🥰 Isännästä oli helpompi ensin kaataa puut, kuljettaa ne kotiin, sahata ne ja sitten rakentaa kuin minun ehdottama rakennelma vanhoista ikkunoista… miesten logiikka 🤭😁 Lämpöpenkki menee kyllä kokeiluun, on vaan hurja lapiointi…

   Tykkää

 1. Näistä kasvihuone tarinoista on kyllä tullut niin kesäfiilis! Toimisikohan kiukaan kaverina vesipata, se vesihän toimisi ikäänkuin varaajana, mutta toimiiko sitten koko yötä sekään?!

  Liked by 1 henkilö

  1. 😁😜🌻 Tuohon alle kirjoitinkin jo viime kokeilusta… Sitten olis vielä ”Aurinko veden lämmitin” tai se tuore lanta penkki, pitäis vaan lapioida ensin laatikot tyhjiksi. Sitä ajattelin kokeilla ainakin yhdelle laatikolle..🌻😜😁

   Tykkää

  1. Tuossa meidän kokeilussa lämmitimme muuripataa ulkona (silloin ei ollut savupiippua) Sitten lykättiin kuuma pata sisään. Muuripata piti veden lämpimänä, mutta ei luovuttanut sitä ulos (padassa tiili seinät) Sillä ei saatu tulosta… Nyt kun päästäis lähemmäs nollaa, niin vois alkaa vähän lämmittä kiuasta ja laittaa siihen 20 l kattila vettä..

   Tykkää

 2. Teillä on hieno ja riittävän korkea kasvihuone.
  Kylvöjen oikea ajankohta on joka vuosi arpapeliä. Kevään tuloa on mahdoton ennustaa.
  Joskus joutuu toppuuttelemaan itseään, ettei aloittaisi kylvöjä ennen aikojaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Aina odottaa sitä super aikaista kevättä, mutta räntää vaan tulee…😜 Nytkin laitoin mielessäni myöhään kh-kurkut, mutta nehän venähti taas niin nopeasti, että ehkä joutuu laittaan uudet…

   Tykkää

 3. Esikasvatuksen kylvö ajankohta on kyllä sellaista hermopeliä. Varsinkin jos on vielä joku vieraslaji tai kasvi eksynyt joukkoon. Onhan pusseissa ohjeet mutta se toteutus pitkässä suomessa on haastavaa. Kun ei voi edes verrata edelliseen vuoteen kun voivat olla vastakohdat.

  Liked by 1 henkilö

  1. Näin on! Nytkin luvattiin aikaista kesää ja kevättä… mutta se ei ole vieläkään yltänyt tänne asti 😁 Se siirto vaihe on ongelma, mutta voihan tuo pirttikin toimia kasvihuoneena jonkin aikaa..🙊🌱

   Tykkää

 4. Miten upea, tilava kasvihuone ja hulppea on korkeuskin! Ei tule ihan heti katto vastaan tuolla!

  Melkoinen viidakko siellä oli sisällä viime vuonna 😀 Sama on tullut koettua itsekin, jonka kautta hieman maltillistui esikasvatushuumassa kuvitelmat sievistä taimista aikaisessa kasvihuoneessa. Ne ei joka vuosi ihan kohtaa, joten on joutunut hieman koulimaan intoaan, jotta maaliskuussa olisi joku taso paljaana kahvikuppia varten, saati sitten tässä toukokuussa, jolloin täälläkään ei vielä uskalla viedä arkoja taimia kasvariin tänä vuonna 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Kyllä tuo itsensä kouliminen on yhtä tärkeää kuin kasvien 😁 Mutta jos tilaa on niin onhan se niin ihanaa aloittaa kausi. Olis vaan tullut se aikainen kevät tännekin, kuten vuonna 2018 😀

   Tykkää

 5. Saisipa joskus tehtyä tuollaisia juurespusseja itsekin! Viime vuonna meni juurekset suoraan käyttöön, pakastimeen ei päätynyt kasvimaalta kuin parsakaalia. Ja tosiaan nykyisin pitää olla suurin piirtein salapoliisi että tietää onko joku kauppa suomalainen vai ei, nettisivut voivat olla tosi hämääviä! Voi olla tosi hyvällä suomen kielellä kirjoitetut sivut mutta silti oikeasti ulkomainen putiikki. Tarkkana saa olla…

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllähän se pilkkominen aikaa vie, mutta ovatpa sitten helppo käyttöisiä! Aina pitäis ostaa suomalaista, mutta joskus haksahtaa väärille poluille 😁

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s