Yleinen

Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…

Olen alkujaan ihan kaupunkilainen, mutta viihtynyt luonnossa, Lapissa ja mökillĂ€ Sammatissa paljon. Lapsuuteni vietin Helsingin Lauttasaaressa ja nuoruuden Espoossa. ElĂ€mÀÀni on sitten myöhemmin mahtunut jo kaksi suurta muutosta. 1999 jĂ€tin Espoon ja muutin Kuusamoon lĂ€helle KiutaköngĂ€stĂ€, keskelle Oulangan kansallispuistoa. Omaa matkailualan yritystĂ€ pyöritimme melkein 20 vuotta. Aloitimme luomaan yritystĂ€ ihan tyhjĂ€stĂ€ ja vĂ€hĂ€llĂ€ rahalla. Olimme silloin jo tĂ€llĂ€ samalla tiellĂ€ ja melko omavaraisia. Oli kasvimaat, hevonen, lampaita, vuohia, kaneja ja kaikenlaisia siivekkĂ€itĂ€ sekĂ€ kesĂ€-possu tietysti. Mutta sitĂ€ kesti vain muutamia vuosia. Ei ollut tarkoitus kasvattaa yritystĂ€ suureksi, kunhan vain tulisimme toimeen ja retkeilisimme 🙂 KĂ€vi kuitenkin niin, ettĂ€ yrityksemme kasvoi nopeasti kysynnĂ€n mukaan ja kuudesta koirasta lauma kasvoi yli 200:aan rekikoiraan ja muutimme Rukalle. Jatkoimme myös kotielĂ€inpihan pitĂ€mistĂ€, jolloin pihalla oli yhteensĂ€ 260 elĂ€intĂ€. Koirien lisĂ€ksi vuohia, lampaita, hevosia, laamoja, poroja, possuja villasikoja, kaneja, kanoja, ankkoja, hanhia, kalkkunoita ja kissoja tietysti. Lehtijuttu v. 2015

Koirathan ovat aivan kĂ€sittĂ€mĂ€ttömĂ€n ihania, mutta huhkimme töitĂ€ vuorotta ja kaikki muu jĂ€i… Koirien hoito sitoo samalla tavalla kuin karja, eikĂ€ elĂ€imiĂ€ jĂ€tetĂ€ yksin, vaan aina pitÀÀ olla valvonta pÀÀllĂ€. TĂ€tĂ€kö halusimme, elĂ€mÀÀn ei mahdu mitÀÀn muuta kuin työ… Paineet kasvoivat, uudet vĂ€lillĂ€ mielivaltaisilta tuntuvat mÀÀrĂ€ykset, tarkastukset, hallinto, kirjanpito, maailman tapahtumat, lentolakot jne kaikki vaikutti vĂ€littömĂ€sti talouteen. HerĂ€tys tapahtui v.2016 ja myimme yrityksemme taloineen 2017 ja pÀÀsimme kaikista veloista eroon. Halusimme palata siihen missĂ€ olimme 1999 ja muutimme tĂ€nne ”korpitaloon”. TĂ€stĂ€ muutoksesta kirjoitin silloin jo blogia eli ne blogi kirjoitukset löytyvĂ€t tĂ€mĂ€n blogin alusta vuodelta 2017.

Useat tuttavat luulivat, ettÀ muutamme takaisin etelÀ Suomeen, osa luuli ettÀ Espanjaan (ei ikinÀ) ja kaikkea muuta.

TÀmÀn vanhan talon löytymisestÀ kirjoitin 25.7.2017 nÀin....
Oli huono pÀivÀ, vÀsytti...PientÀ turhautumaa oli ilmassa. Yritys kauppamme venyi ja venyi, jo helmikuussa alkaneen prosessin loppua ei nÀkynyt. PÀÀ oli kysymysmerkkejÀ tÀynnÀ... IsÀntÀ sanoi ettÀ mennÀÀn ajelulle. Sanoin ettei nyt ei jaksa, mutta hÀn vaan jaksoi jatkaa, ettÀ mennÀÀn katsomaan sitÀ myynnissÀ olevaa taloa samalla. YhtÀÀn ei huvittanut, sehÀn oli vielÀ niin kaukanakin ja eihÀn meidÀn nyt pitÀnyt mitÀÀn taloa edes ostaa... eikÀ ainakaan niin kaukaa. LÀhdimme kuitenkin eikÀ taloa löytynyt, osoite oli kummallinen eikÀ edes tie kylttiÀ ollut. Lopulta se löytyi ja hyttyset hyökkÀsivÀt autiona olevan talon heinittyneeltÀ pihalta. Ei sÀvÀyttÀnyt !

Rantasauna kaksi metriĂ€ jĂ€rvestĂ€! Valkoiset lumpeet! Se oli siinĂ€; meidĂ€n talo korvessa 😀

TÀllaisia vanhoja taloja on tÀÀllÀ paljon, mutta useimmiten ne sÀilyvÀt suvussa. Lomalaiselle tÀmÀ on jo liian kaukana korvessa Rukalta (29 km pohjoiseen) ja monine rakennuksineen vaatii jatkuvaa huolenpitoa. MitÀ kauempana keskuksista sen edullisempia maatiloja, kuten varmaan koko Suomessa. Satuimme olemaan oikealla hetkellÀ liikkeellÀ. Arvostamme tÀÀllÀ omaa rauhaa, lÀhin vakituinen asukas on noin 3 km pÀÀssÀ. Maata meillÀ on 6ha. KesÀllÀ mökkilÀisiÀ on muutamia. Halusimme elÀÀ vÀhemmÀllÀ rahalla eli kuluttaa vÀhemmÀn ja elÀÀ yksinkertaisempaa elÀmÀÀ. Itse kasvatettu puhdas ruoka on kaiken perusta. Nyt pystymme tuottamaan koko vuoden tarpeeksi: perunat, punajuuret, kurkut, sipulit, valkosipulit ja muut juurekset. Hyötykasvimaani on 350 neliötÀ (2022) . LisÀksi perunamaata noin 330 neliötÀ. LisÀksi saamme omat kananmunat, pÀÀasiallinen liha, jota syömme on kanaa ja ankkaa sekÀ isÀnnÀn metsÀstÀmiÀ lintuja, vÀlillÀ jÀnistÀ ja ihanat ystÀvÀt ovat tuoneet hirveÀ ja kaurista. Kiitos teille! Tuoretta kalaa ja itse purkitettua tai pakastettua kalaa. Itsepoimitut marjat; mustikka, puolukka, hilla ja kaarnikka. Suurin ryhmÀ mitÀ kaupasta ostamme on maitotuotteet.

SÀhköt meillÀ on ja yritÀmme kuluttaa sitÀ mahdollisimman vÀhÀn. LÀmmitÀmme talon leivinuunilla ja ruuan laitamme puuhellalla, varalla on kaasu. Teemme itse kaikki polttopuut ja isÀntÀ sahaa tarvittavan lauta tavaran omalla sahalla.

Aluksi pÀÀtimme, ettĂ€ ainakin vuosi katsotaan ja arvioidaan sitten miten menee. Nyt on mennyt jo 5,5 vuotta… JĂ€rvi on ihan mahtava plussa, jo sen olemassa olo tuo rauhaa. Kalastus on hyvĂ€ lisĂ€ ruokapöytÀÀn. Ankoilla on kesĂ€llĂ€ oma tarha ja uimaranta ja kesĂ€isin kanat saavat olla vapaasti pihamaalla. Yöksi menevĂ€t itsenĂ€isesti sisĂ€lle kanalaan. Lampaita meillĂ€ oli alussa, mutta ei omia heinĂ€peltoja, joten luovutimme lampaat Arolan maalaispysĂ€kille.

Vaikeinta on ollut oppia tĂ€ssĂ€ elĂ€mĂ€ssĂ€, ettĂ€ tietyt asiat vaan pitÀÀ tehdĂ€ silloin, kun on niiden aika, yleensĂ€ luonnon kiertokulun mukaan. Asioita pitÀÀ laittaa tĂ€rkeys jĂ€rjestykseen eikĂ€ voi aina tarttua vaan niihin ”hauskoihin hommiin”.

Tulevaisuudessa haluamme jatkaa tĂ€hĂ€n samaan suuntaan. IkÀÀ kertyy ja suurin toiveemme on, ettĂ€ pystymme asumaan tÀÀllĂ€ mahdollisimman pitkÀÀn ja terveinĂ€. Sairaana ja huonokuntoisena asuminen vaikeutuu suuresti. En kuitenkaan halua alkaa murehtimaan asiaa… Koska se voi olla turhaa ja silloin jÀÀ hyvĂ€ elĂ€mĂ€ elĂ€mĂ€ttĂ€.

Muutama video pĂ€tkĂ€ entisestĂ€ elĂ€mĂ€stĂ€…. 🙂

Minun haastattelu 10v sitten…🙂

Luonnon kiertokulun mukaan mennÀÀn. Talvella on kylmÀÀ ja pimeÀÀ ja nukutaan paljon. KesĂ€llĂ€ aurinko paistaa lĂ€pi yön ja töitĂ€ tehdÀÀn taukoamatta… 😂😂… (vitsi, vitsi 😀) Mukavaa kun olit mukana ja jaksoit lukea tĂ€nne saakka!

Postaus pÀivitetty 01.12.2022

Yhteispostaussarjassa suuntanaomavaraisuus -yhteisön jÀsenet kirjoittavat joka kuukauden ensimmÀisenÀ maanantaina sovitusta aiheesta postauksen omille sivuilleen.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniĂ€ https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elĂ€mÀÀ https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

MetsĂ€ Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

MikĂ€ ItĂ€ https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

10 vastausta artikkeliin “Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…”

    1. Kiitos! Paljon onkin mahtunut tĂ€hĂ€n elĂ€mÀÀn! En olisi uskonut silloin 37v sitten, kun olin Lauttasaaressa fysioterapiassa töissĂ€, ettĂ€ edes asuisin tÀÀllĂ€ pohjoisessa…😄

      TykkÀÀ

  1. Olipa hauskaa lukea, miten monessa olette olleet mukana.

    KÀvitte mun mielessÀ viime viikolla, kun ajelimme miehen työreissulla Kuusamon ja Sallan kautta Inariin saakka. Katselin koko Suomen mitalta maalaistaloja ja tuumin on se vaan niin, ettÀ mitÀ pidemmÀlle mentiin oli isommat pihat, omat metsÀt ja paremmat maisemat. Onnelliset te!

    Ainoa syy, miksi mua ei saisi noin ylös, on valo. KĂ€visin koko kesĂ€n ylikierroksilla 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. 😀TÀÀllĂ€ on kyllĂ€ lÀÀniĂ€ asua.. PitkĂ€n talven jĂ€lkeen tuo ihana valo, yötön yö ja lĂ€mpimĂ€t kesĂ€ illat ovat ihan parasta 😄

      TykkÀÀ

  2. Onpa elĂ€mĂ€ ennĂ€ttĂ€nyt kuljetella jo teitĂ€! Pohjoisempaan (tai itÀÀn) veisi omatkin haaveet, vaan kun paikan pitĂ€isi löytyĂ€ juurikin mahdollisimman korvesta ja kaukaa poissa ihmisten silmien alta. HyvÀÀ kesÀÀ teille sinne pohjoiseen 🙂

    Liked by 1 henkilö

  3. Te olette asettuneet yhteen lempipaikoistani. Olisinko ajanut teidÀn paikan ohi mennessÀni nuortemme mökille Kortesalmen rajavatioasemalta eteenpÀin?.
    ”Tulevaisuudessa haluamme jatkaa tĂ€hĂ€n samaan suuntaan. IkÀÀ kertyy ja suurin toiveemme on, ettĂ€ pystymme asumaan tÀÀllĂ€ mahdollisimman pitkÀÀn ja terveinĂ€”- lauseesta allekirjoitan joka sanan. Olen 73-vuotias ja edelleen se on suurin toiveeni.
    Mahtavaa kesÀkuuta!

    TykkÀÀ

    1. Kuusamo on kyllĂ€ ❀ Asumme tÀÀllĂ€ ihan pohjois kuusamossa, lĂ€hellĂ€ KĂ€ylÀÀ… Hienoja paikkoja on kaikkialla! Ihanaa Juhannusta!

      TykkÀÀ

  4. Voi hyvĂ€nen aika miten kauniissa paikassa te asutte! Aivan ihana talo ja piha! Pohjois-Kuusamo on myös todella kaunista ja minun makuun erĂ€maistakin seutua, varmasti upea paikka asua. Kiitos tarinanne jakamisesta, on hienoa ettĂ€ olette uskaltaneet lĂ€hteĂ€ toteuttamaan unelmaanne. Kunpa itsekin vielĂ€ jonain pĂ€ivĂ€nĂ€…

    TykkÀÀ

    1. Kiitos Jenni 🙂 Paikka on niin syrjĂ€ssĂ€ ja kaukana kaikesta, ettĂ€ tulijoita ei paljoa ole…mutta meille juuri paras!

      TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti