Yleinen

Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…

Olen alkujaan ihan kaupunkilainen, mutta viihtynyt luonnossa, Lapissa ja mökillä Sammatissa paljon. Lapsuuteni vietin Helsingin Lauttasaaressa ja nuoruuden Espoossa. Elämääni on sitten myöhemmin mahtunut jo kaksi suurta muutosta. 1999 jätin Espoon ja muutin Kuusamoon lähelle Kiutaköngästä, keskelle Oulangan kansallispuistoa. Omaa matkailualan yritystä pyöritimme melkein 20 vuotta. Aloitimme luomaan yritystä ihan tyhjästä ja vähällä rahalla. Olimme silloin jo tällä samalla tiellä ja melko omavaraisia. Oli kasvimaat, hevonen, lampaita, vuohia, kaneja ja kaikenlaisia siivekkäitä sekä kesä-possu tietysti. Mutta sitä kesti vain muutamia vuosia. Ei ollut tarkoitus kasvattaa yritystä suureksi, kunhan vain tulisimme toimeen ja retkeilisimme 🙂 Kävi kuitenkin niin, että yrityksemme kasvoi nopeasti kysynnän mukaan ja kuudesta koirasta lauma kasvoi yli 200:aan rekikoiraan ja muutimme Rukalle. Jatkoimme myös kotieläinpihan pitämistä, jolloin pihalla oli yhteensä 260 eläintä. Koirien lisäksi vuohia, lampaita, hevosia, laamoja, poroja, possuja villasikoja, kaneja, kanoja, ankkoja, hanhia, kalkkunoita ja kissoja tietysti. Lehtijuttu v. 2015

Koirathan ovat aivan käsittämättömän ihania, mutta huhkimme töitä vuorotta ja kaikki muu jäi… Koirien hoito sitoo samalla tavalla kuin karja, eikä eläimiä jätetä yksin, vaan aina pitää olla valvonta päällä. Tätäkö halusimme, elämään ei mahdu mitään muuta kuin työ… Paineet kasvoivat, uudet välillä mielivaltaisilta tuntuvat määräykset, tarkastukset, hallinto, kirjanpito, maailman tapahtumat, lentolakot jne kaikki vaikutti välittömästi talouteen. Herätys tapahtui v.2016 ja myimme yrityksemme taloineen 2017 ja pääsimme kaikista veloista eroon. Halusimme palata siihen missä olimme 1999 ja muutimme tänne ”korpitaloon”. Tästä muutoksesta kirjoitin silloin jo blogia eli ne blogi kirjoitukset löytyvät tämän blogin alusta vuodelta 2017.

Useat tuttavat luulivat, että muutamme takaisin etelä Suomeen, osa luuli että Espanjaan (ei ikinä) ja kaikkea muuta.

Tämän vanhan talon löytymisestä kirjoitin 25.7.2017 näin....
Oli huono päivä, väsytti...Pientä turhautumaa oli ilmassa. Yritys kauppamme venyi ja venyi, jo helmikuussa alkaneen prosessin loppua ei näkynyt. Pää oli kysymysmerkkejä täynnä... Isäntä sanoi että mennään ajelulle. Sanoin ettei nyt ei jaksa, mutta hän vaan jaksoi jatkaa, että mennään katsomaan sitä myynnissä olevaa taloa samalla. Yhtään ei huvittanut, sehän oli vielä niin kaukanakin ja eihän meidän nyt pitänyt mitään taloa edes ostaa... eikä ainakaan niin kaukaa. Lähdimme kuitenkin eikä taloa löytynyt, osoite oli kummallinen eikä edes tie kylttiä ollut. Lopulta se löytyi ja hyttyset hyökkäsivät autiona olevan talon heinittyneeltä pihalta. Ei säväyttänyt !

Rantasauna kaksi metriä järvestä! Valkoiset lumpeet! Se oli siinä; meidän talo korvessa 😀

Tällaisia vanhoja taloja on täällä paljon, mutta useimmiten ne säilyvät suvussa. Lomalaiselle tämä on jo liian kaukana korvessa Rukalta (29 km pohjoiseen) ja monine rakennuksineen vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Mitä kauempana keskuksista sen edullisempia maatiloja, kuten varmaan koko Suomessa. Satuimme olemaan oikealla hetkellä liikkeellä. Arvostamme täällä omaa rauhaa, lähin vakituinen asukas on noin 3 km päässä. Maata meillä on 6ha. Kesällä mökkiläisiä on muutamia. Halusimme elää vähemmällä rahalla eli kuluttaa vähemmän ja elää yksinkertaisempaa elämää. Itse kasvatettu puhdas ruoka on kaiken perusta. Nyt pystymme tuottamaan koko vuoden tarpeeksi: perunat, punajuuret, kurkut, sipulit, valkosipulit ja muut juurekset. Hyötykasvimaani on 350 neliötä (2022) . Lisäksi perunamaata noin 330 neliötä. Lisäksi saamme omat kananmunat, pääasiallinen liha, jota syömme on kanaa ja ankkaa sekä isännän metsästämiä lintuja, välillä jänistä ja ihanat ystävät ovat tuoneet hirveä ja kaurista. Kiitos teille! Tuoretta kalaa ja itse purkitettua tai pakastettua kalaa. Itsepoimitut marjat; mustikka, puolukka, hilla ja kaarnikka. Suurin ryhmä mitä kaupasta ostamme on maitotuotteet.

Sähköt meillä on ja yritämme kuluttaa sitä mahdollisimman vähän. Lämmitämme talon leivinuunilla ja ruuan laitamme puuhellalla, varalla on kaasu. Teemme itse kaikki polttopuut ja isäntä sahaa tarvittavan lauta tavaran omalla sahalla.

Aluksi päätimme, että ainakin vuosi katsotaan ja arvioidaan sitten miten menee. Nyt on mennyt jo 5,5 vuotta… Järvi on ihan mahtava plussa, jo sen olemassa olo tuo rauhaa. Kalastus on hyvä lisä ruokapöytään. Ankoilla on kesällä oma tarha ja uimaranta ja kesäisin kanat saavat olla vapaasti pihamaalla. Yöksi menevät itsenäisesti sisälle kanalaan. Lampaita meillä oli alussa, mutta ei omia heinäpeltoja, joten luovutimme lampaat Arolan maalaispysäkille.

Vaikeinta on ollut oppia tässä elämässä, että tietyt asiat vaan pitää tehdä silloin, kun on niiden aika, yleensä luonnon kiertokulun mukaan. Asioita pitää laittaa tärkeys järjestykseen eikä voi aina tarttua vaan niihin ”hauskoihin hommiin”.

Tulevaisuudessa haluamme jatkaa tähän samaan suuntaan. Ikää kertyy ja suurin toiveemme on, että pystymme asumaan täällä mahdollisimman pitkään ja terveinä. Sairaana ja huonokuntoisena asuminen vaikeutuu suuresti. En kuitenkaan halua alkaa murehtimaan asiaa… Koska se voi olla turhaa ja silloin jää hyvä elämä elämättä.

Muutama video pätkä entisestä elämästä…. 🙂

Minun haastattelu 10v sitten…🙂

Luonnon kiertokulun mukaan mennään. Talvella on kylmää ja pimeää ja nukutaan paljon. Kesällä aurinko paistaa läpi yön ja töitä tehdään taukoamatta… 😂😂… (vitsi, vitsi 😀) Mukavaa kun olit mukana ja jaksoit lukea tänne saakka!

Postaus päivitetty 01.12.2022

Yhteispostaussarjassa suuntanaomavaraisuus -yhteisön jäsenet kirjoittavat joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sovitusta aiheesta postauksen omille sivuilleen.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

10 vastausta artikkeliin “Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…”

    1. Kiitos! Paljon onkin mahtunut tähän elämään! En olisi uskonut silloin 37v sitten, kun olin Lauttasaaressa fysioterapiassa töissä, että edes asuisin täällä pohjoisessa…😄

      Tykkää

  1. Olipa hauskaa lukea, miten monessa olette olleet mukana.

    Kävitte mun mielessä viime viikolla, kun ajelimme miehen työreissulla Kuusamon ja Sallan kautta Inariin saakka. Katselin koko Suomen mitalta maalaistaloja ja tuumin on se vaan niin, että mitä pidemmälle mentiin oli isommat pihat, omat metsät ja paremmat maisemat. Onnelliset te!

    Ainoa syy, miksi mua ei saisi noin ylös, on valo. Kävisin koko kesän ylikierroksilla 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. 😀Täällä on kyllä lääniä asua.. Pitkän talven jälkeen tuo ihana valo, yötön yö ja lämpimät kesä illat ovat ihan parasta 😄

      Tykkää

  2. Onpa elämä ennättänyt kuljetella jo teitä! Pohjoisempaan (tai itään) veisi omatkin haaveet, vaan kun paikan pitäisi löytyä juurikin mahdollisimman korvesta ja kaukaa poissa ihmisten silmien alta. Hyvää kesää teille sinne pohjoiseen 🙂

    Liked by 1 henkilö

  3. Te olette asettuneet yhteen lempipaikoistani. Olisinko ajanut teidän paikan ohi mennessäni nuortemme mökille Kortesalmen rajavatioasemalta eteenpäin?.
    ”Tulevaisuudessa haluamme jatkaa tähän samaan suuntaan. Ikää kertyy ja suurin toiveemme on, että pystymme asumaan täällä mahdollisimman pitkään ja terveinä”- lauseesta allekirjoitan joka sanan. Olen 73-vuotias ja edelleen se on suurin toiveeni.
    Mahtavaa kesäkuuta!

    Tykkää

    1. Kuusamo on kyllä ❤ Asumme täällä ihan pohjois kuusamossa, lähellä Käylää… Hienoja paikkoja on kaikkialla! Ihanaa Juhannusta!

      Tykkää

  4. Voi hyvänen aika miten kauniissa paikassa te asutte! Aivan ihana talo ja piha! Pohjois-Kuusamo on myös todella kaunista ja minun makuun erämaistakin seutua, varmasti upea paikka asua. Kiitos tarinanne jakamisesta, on hienoa että olette uskaltaneet lähteä toteuttamaan unelmaanne. Kunpa itsekin vielä jonain päivänä…

    Tykkää

    1. Kiitos Jenni 🙂 Paikka on niin syrjässä ja kaukana kaikesta, että tulijoita ei paljoa ole…mutta meille juuri paras!

      Tykkää

Jätä kommentti