Yleinen

Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…

Olen alkujaan ihan kaupunkilainen, mutta viihtynyt luonnossa, Lapissa ja m√∂kill√§ Sammatissa paljon. Lapsuuteni vietin Helsingin Lauttasaaressa ja nuoruuden Espoossa. El√§m√§√§ni on sitten my√∂hemmin mahtunut jo kaksi suurta muutosta. 1999 j√§tin Espoon ja muutin Kuusamoon l√§helle Kiutak√∂ng√§st√§, keskelle Oulangan kansallispuistoa. Omaa matkailualan yrityst√§ py√∂ritimme melkein 20 vuotta. Aloitimme luomaan yrityst√§ ihan tyhj√§st√§ ja v√§h√§ll√§ rahalla. Olimme silloin jo t√§ll√§ samalla tiell√§ ja melko omavaraisia. Oli kasvimaat, hevonen, lampaita, vuohia, kaneja ja kaikenlaisia siivekk√§it√§ sek√§ kes√§-possu tietysti. Mutta sit√§ kesti vain muutamia vuosia. Ei ollut tarkoitus kasvattaa yrityst√§ suureksi, kunhan vain tulisimme toimeen ja retkeilisimme ūüôā K√§vi kuitenkin niin, ett√§ yrityksemme kasvoi nopeasti kysynn√§n mukaan ja kuudesta koirasta lauma kasvoi yli 200:aan rekikoiraan ja muutimme Rukalle. Jatkoimme my√∂s kotiel√§inpihan pit√§mist√§, jolloin pihalla oli yhteens√§ 260 el√§int√§. Koirien lis√§ksi vuohia, lampaita, hevosia, laamoja, poroja, possuja villasikoja, kaneja, kanoja, ankkoja, hanhia, kalkkunoita ja kissoja tietysti. Lehtijuttu v. 2015

Koirathan ovat aivan k√§sitt√§m√§tt√∂m√§n ihania, mutta huhkimme t√∂it√§ vuorotta ja kaikki muu j√§i… Koirien hoito sitoo samalla tavalla kuin karja, eik√§ el√§imi√§ j√§tet√§ yksin, vaan aina pit√§√§ olla valvonta p√§√§ll√§. T√§t√§k√∂ halusimme, el√§m√§√§n ei mahdu mit√§√§n muuta kuin ty√∂… Paineet kasvoivat, uudet v√§lill√§ mielivaltaisilta tuntuvat m√§√§r√§ykset, tarkastukset, hallinto, kirjanpito, maailman tapahtumat, lentolakot jne kaikki vaikutti v√§litt√∂m√§sti talouteen. Her√§tys tapahtui v.2016 ja myimme yrityksemme taloineen 2017 ja p√§√§simme kaikista veloista eroon. Halusimme palata siihen miss√§ olimme 1999 ja muutimme t√§nne ‚ÄĚkorpitaloon‚ÄĚ. T√§st√§ muutoksesta kirjoitin silloin jo blogia eli ne blogi kirjoitukset l√∂ytyv√§t t√§m√§n blogin alusta vuodelta 2017.

Useat tuttavat luulivat, että muutamme takaisin etelä Suomeen, osa luuli että Espanjaan (ei ikinä) ja kaikkea muuta.

Tämän vanhan talon löytymisestä kirjoitin 25.7.2017 näin....
Oli huono päivä, väsytti...Pientä turhautumaa oli ilmassa. Yritys kauppamme venyi ja venyi, jo helmikuussa alkaneen prosessin loppua ei näkynyt. Pää oli kysymysmerkkejä täynnä... Isäntä sanoi että mennään ajelulle. Sanoin ettei nyt ei jaksa, mutta hän vaan jaksoi jatkaa, että mennään katsomaan sitä myynnissä olevaa taloa samalla. Yhtään ei huvittanut, sehän oli vielä niin kaukanakin ja eihän meidän nyt pitänyt mitään taloa edes ostaa... eikä ainakaan niin kaukaa. Lähdimme kuitenkin eikä taloa löytynyt, osoite oli kummallinen eikä edes tie kylttiä ollut. Lopulta se löytyi ja hyttyset hyökkäsivät autiona olevan talon heinittyneeltä pihalta. Ei säväyttänyt !

Rantasauna kaksi metri√§ j√§rvest√§! Valkoiset lumpeet! Se oli siin√§; meid√§n talo korvessa ūüėÄ

Tällaisia vanhoja taloja on täällä paljon, mutta useimmiten ne säilyvät suvussa. Lomalaiselle tämä on jo liian kaukana korvessa Rukalta (29 km pohjoiseen) ja monine rakennuksineen vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Mitä kauempana keskuksista sen edullisempia maatiloja, kuten varmaan koko Suomessa. Satuimme olemaan oikealla hetkellä liikkeellä. Arvostamme täällä omaa rauhaa, lähin vakituinen asukas on noin 3 km päässä. Maata meillä on 6ha. Kesällä mökkiläisiä on muutamia. Halusimme elää vähemmällä rahalla eli kuluttaa vähemmän ja elää yksinkertaisempaa elämää. Itse kasvatettu puhdas ruoka on kaiken perusta. Nyt pystymme tuottamaan koko vuoden tarpeeksi: perunat, punajuuret, kurkut, sipulit, valkosipulit ja muut juurekset. Hyötykasvimaani on 350 neliötä (2022) . Lisäksi perunamaata noin 330 neliötä. Lisäksi saamme omat kananmunat, pääasiallinen liha, jota syömme on kanaa ja ankkaa sekä isännän metsästämiä lintuja, välillä jänistä ja ihanat ystävät ovat tuoneet hirveä ja kaurista. Kiitos teille! Tuoretta kalaa ja itse purkitettua tai pakastettua kalaa. Itsepoimitut marjat; mustikka, puolukka, hilla ja kaarnikka. Suurin ryhmä mitä kaupasta ostamme on maitotuotteet.

Sähköt meillä on ja yritämme kuluttaa sitä mahdollisimman vähän. Lämmitämme talon leivinuunilla ja ruuan laitamme puuhellalla, varalla on kaasu. Teemme itse kaikki polttopuut ja isäntä sahaa tarvittavan lauta tavaran omalla sahalla.

Aluksi p√§√§timme, ett√§ ainakin vuosi katsotaan ja arvioidaan sitten miten menee. Nyt on mennyt jo 5,5 vuotta… J√§rvi on ihan mahtava plussa, jo sen olemassa olo tuo rauhaa. Kalastus on hyv√§ lis√§ ruokap√∂yt√§√§n. Ankoilla on kes√§ll√§ oma tarha ja uimaranta ja kes√§isin kanat saavat olla vapaasti pihamaalla. Y√∂ksi menev√§t itsen√§isesti sis√§lle kanalaan. Lampaita meill√§ oli alussa, mutta ei omia hein√§peltoja, joten luovutimme lampaat Arolan maalaispys√§kille.

Vaikeinta on ollut oppia t√§ss√§ el√§m√§ss√§, ett√§ tietyt asiat vaan pit√§√§ tehd√§ silloin, kun on niiden aika, yleens√§ luonnon kiertokulun mukaan. Asioita pit√§√§ laittaa t√§rkeys j√§rjestykseen eik√§ voi aina tarttua vaan niihin ”hauskoihin hommiin”.

Tulevaisuudessa haluamme jatkaa t√§h√§n samaan suuntaan. Ik√§√§ kertyy ja suurin toiveemme on, ett√§ pystymme asumaan t√§√§ll√§ mahdollisimman pitk√§√§n ja tervein√§. Sairaana ja huonokuntoisena asuminen vaikeutuu suuresti. En kuitenkaan halua alkaa murehtimaan asiaa… Koska se voi olla turhaa ja silloin j√§√§ hyv√§ el√§m√§ el√§m√§tt√§.

Muutama video p√§tk√§ entisest√§ el√§m√§st√§…. ūüôā

Minun haastattelu 10v sitten…ūüôā

Luonnon kiertokulun mukaan menn√§√§n. Talvella on kylm√§√§ ja pime√§√§ ja nukutaan paljon. Kes√§ll√§ aurinko paistaa l√§pi y√∂n ja t√∂it√§ tehd√§√§n taukoamatta… ūüėāūüėā… (vitsi, vitsi ūüėÄ) Mukavaa kun olit mukana ja jaksoit lukea t√§nne saakka!

Postaus päivitetty 01.12.2022

Yhteispostaussarjassa suuntanaomavaraisuus -yhteisön jäsenet kirjoittavat joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sovitusta aiheesta postauksen omille sivuilleen.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiini√§ https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa el√§m√§√§ https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Mets√§ Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mik√§ It√§ https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

Advertisement

10 vastausta artikkeliin “Kun 200 koiraa vaihtui muutamaan kanaan…”

 1. Voi hyv√§nen aika miten kauniissa paikassa te asutte! Aivan ihana talo ja piha! Pohjois-Kuusamo on my√∂s todella kaunista ja minun makuun er√§maistakin seutua, varmasti upea paikka asua. Kiitos tarinanne jakamisesta, on hienoa ett√§ olette uskaltaneet l√§hte√§ toteuttamaan unelmaanne. Kunpa itsekin viel√§ jonain p√§iv√§n√§…

  Tykkää

  1. Kiitos Jenni ūüôā Paikka on niin syrj√§ss√§ ja kaukana kaikesta, ett√§ tulijoita ei paljoa ole…mutta meille juuri paras!

   Tykkää

 2. Te olette asettuneet yhteen lempipaikoistani. Olisinko ajanut teidän paikan ohi mennessäni nuortemme mökille Kortesalmen rajavatioasemalta eteenpäin?.
  ”Tulevaisuudessa haluamme jatkaa t√§h√§n samaan suuntaan. Ik√§√§ kertyy ja suurin toiveemme on, ett√§ pystymme asumaan t√§√§ll√§ mahdollisimman pitk√§√§n ja tervein√§”- lauseesta allekirjoitan joka sanan. Olen 73-vuotias ja edelleen se on suurin toiveeni.
  Mahtavaa kesäkuuta!

  Tykkää

  1. Kuusamo on kyll√§ ‚̧ Asumme t√§√§ll√§ ihan pohjois kuusamossa, l√§hell√§ K√§yl√§√§… Hienoja paikkoja on kaikkialla! Ihanaa Juhannusta!

   Tykkää

 3. Onpa el√§m√§ enn√§tt√§nyt kuljetella jo teit√§! Pohjoisempaan (tai it√§√§n) veisi omatkin haaveet, vaan kun paikan pit√§isi l√∂yty√§ juurikin mahdollisimman korvesta ja kaukaa poissa ihmisten silmien alta. Hyv√§√§ kes√§√§ teille sinne pohjoiseen ūüôā

  Liked by 1 henkilö

 4. Olipa hauskaa lukea, miten monessa olette olleet mukana.

  Kävitte mun mielessä viime viikolla, kun ajelimme miehen työreissulla Kuusamon ja Sallan kautta Inariin saakka. Katselin koko Suomen mitalta maalaistaloja ja tuumin on se vaan niin, että mitä pidemmälle mentiin oli isommat pihat, omat metsät ja paremmat maisemat. Onnelliset te!

  Ainoa syy, miksi mua ei saisi noin yl√∂s, on valo. K√§visin koko kes√§n ylikierroksilla ūüėÄ

  Liked by 1 henkilö

  1. ūüėÄT√§√§ll√§ on kyll√§ l√§√§ni√§ asua.. Pitk√§n talven j√§lkeen tuo ihana valo, y√∂t√∂n y√∂ ja l√§mpim√§t kes√§ illat ovat ihan parasta ūüėĄ

   Tykkää

  1. Kiitos! Paljon onkin mahtunut t√§h√§n el√§m√§√§n! En olisi uskonut silloin 37v sitten, kun olin Lauttasaaressa fysioterapiassa t√∂iss√§, ett√§ edes asuisin t√§√§ll√§ pohjoisessa…ūüėĄ

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s