Yleinen

Lokakuu-21: KesĂ€n Rakennus Projektit

#suuntanaomavaraisuus blogiyhteisön yhteispostaus, aiheena nyt: Rakennus projektit
Katso kirjoituksen lopusta muiden kirjoittajien postaukset.

Olemme nyt asuneet tÀÀllĂ€ Korpitalossa 4 vuotta. Korjaus projekteja on tehty ja niistĂ€ suurin oli talon katon eristeiden uusiminen ja lisÀÀminen. LisĂ€ksi aiemmin on maakellari kunnostettu, korjattu ranta terassi, muurautettu keittiöhella, piharakennuksen katon vahvistaminen, tehty kasvihuone… KyllĂ€ siis korjattavaa löytyy tĂ€mmöisestĂ€ vanhasta vuoden 1950 luvun pietilasta. Monesta projektista löytyy pĂ€ivitys aiemmilta vuosilta

TĂ€nĂ€ kesĂ€n kohteena oli mm. rantasaunan ”kengitys” Sauna on rakennettu 1950 ja se oli tavan mukaan aina ensimĂ€inen rakennus tiloilla; lĂ€mmin vesi, keittĂ€minen, peseytyminen ja enkĂ€ majoituskin, ainakin osin sillĂ€ perheessĂ€ oli 8 lasta 😀 Niin ja tietty se oli savusauna ja se paloi ja korjattiin ”normi” saunaksi. Alla olevat kuvat saat klikkaamalla isommaksi (tietokone nĂ€ytöllĂ€)

Nyt 70 vuoden kuluttua alin hirsi oli mĂ€tĂ€ ja pÀÀsti myös kosteutta lĂ€pi, sillĂ€ rakennus on painunut maahan. Kun seinÀÀ purettiin ala osasta, löytyikin sieltĂ€ ovi eli kulku oli ollut maan puolelta eikĂ€ rannasta kuten nyt on. SeinĂ€ tuettiin hyvin ja vanha huono hirsi saatiin hyvin pois. Uusi hirsi laitettiin kyllĂ€stetystĂ€ puusta, sillĂ€ se on maan lĂ€hellĂ€, joten kestÀÀ kauemmin. Seuraavaksi taivutettiin pelti maata ja seinÀÀ vasten, jolla ohjataan rinteestĂ€ valuva vesi pois rakennuksesta. SeinÀÀn pÀÀdyimme laittamaan tumman vesivanerin, mikĂ€ nĂ€yttikin yllĂ€ttĂ€vĂ€n hyvĂ€ltĂ€. Vanhan punaisen lautaseinĂ€n ja vanerin vĂ€liin tuli kulmapelti ohjaamaan sadeveden pois ja ”viimeistelemÀÀn ulkonĂ€köÀ” kuten rakennusmiehet (isĂ€ntĂ€ ja Ippi) sanoivat 😀 Maahan pellin pÀÀlle salaojaksi kasattiin kiviĂ€. Kiitokset vielĂ€ kerran Muhoksen ystĂ€vĂ€lle Ipille suuresta työ panoksesta!

Pukuhuoneen lattia sai myös vÀriÀ samalla

Toinen isompi homma tÀnÀ kesÀnÀ oli vielÀ yhden puuvajan teko. Se tuli toisen puuvajan jatkoksi ja kannnatin parrut tuli jÀreÀstÀ tavarasta eli 7 m pitkistÀ vanhoista puhelinpylvÀistÀ. Onneksi on traktori apuna nosto hommissa. Kaikki muu puumateriaali on omasta metsÀstÀ itse kaadettua ja sahattua. Kattopellit kierrÀtettiin, olivat vanhoja talomme kattopeltejÀ.

Mirjan serkku Kari oli avittamassa yhden viikonlopun. Viikonlopun jĂ€lkeen seiniĂ€ on kohonnut ja lattiaa tehty, mutta seinien laudoitus ja ovet vielĂ€ puuttuu, on niin paljon muuta hommaa syksyisin… kuten hyvin tiedĂ€tte 😀 Puuta sinne varastoidaan vasta ensi kevÀÀnĂ€ ja ne polttopuut tulevat kĂ€yttöön 2023 – 2024. Seiniksi saattaa tulla nĂ€in aluksi osittain pressu seinĂ€t ja homma jatkuu kevÀÀllĂ€.

TÀstÀ aiheesta tekaistiin myös video:

Tulevaisuuden haaveena olisi, ettei mitÀÀn projekteja enÀÀ tulisi 😃 Toivotaan ettei mitÀÀn akuuttia ja vĂ€lttĂ€mĂ€töntĂ€ tule.

LOKAKUU

Vyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10-helkan-herkkukoju/

Kakskulma https://kakskulma.com/tee-itse-sadevesiketjut/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2021/

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/10/grillikatoksen-vuoro.html

Vyöhyke 3

MikÀ ItÀ https://mikaita.fi/

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-10/

Caramellia https://caramellia.fi/lokakuu2021/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/10/rakennukset-ja-projektihaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/10/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=15883

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/10/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html

Vyöhyke 5

Korkeala https://www.korkeala.fi/viimeisin-rakennus-projekti/

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/10/04/lokakuu-21-kesan-rakennus-projektit/

8 vastausta artikkeliin “Lokakuu-21: KesĂ€n Rakennus Projektit”

  1. Onpahan jĂ€reĂ€t tarvikkeet puuvajassa 😀 Savusauna on tÀÀllĂ€kin vanhin rakennus, sillĂ€ se pitĂ€isi korjata vaikkei sitĂ€ varsinaisesti ole kĂ€ytettykÀÀn. On niin paljon maastopalovaroituksia etten ole raaskinut kokeilla miten lĂ€mmitys onnistuisi…

    Liked by 1 henkilö

    1. KyllĂ€ niillĂ€ on taipumusta usein kĂ€rĂ€htÀÀ  Kunnossa pitÀÀ olla ja huolellinen kĂ€ytössĂ€, aikaa kuluu kyllĂ€ paljon lĂ€mmitykseen, mutta ah niin ihanat löylyt 😃

      TykkÀÀ

  2. TÀhÀn aikaan vuodesta kyllÀstyttÀÀ kaiken maailman projektit. Mutta odotetaanpa tammikuuhun: taas pÀÀt sauhuavat uusista unelmista.

    Liked by 1 henkilö

    1. Me ollaan tĂ€hĂ€n asti korjattu vaan ihan mitĂ€ on ollu pakko tehdĂ€. Tosin mun aika on kulunut kyllĂ€ kasvimaalla… 😃😃

      TykkÀÀ

  3. Ei ole ainakaan uuden puuvajan kannatinparrujen syy, jos vaja ei kestÀ.
    Ihana tuo teidÀn rantasauna.
    ”Tulevaisuuden haaveena olisi, ettei mitÀÀn projekteja enÀÀ tulisi. Toivotaan ettei mitÀÀn akuuttia ja vĂ€lttĂ€mĂ€töntĂ€ tule”. Kuulosta ihan meidĂ€n keskinĂ€isiltĂ€ puheilta. Ja aina tulee.

    Liked by 1 henkilö

    1. 🙂 Noita parruja nyt on, kun isĂ€ntĂ€ vaihtoi vanhan Jeepin kuormalliseen vanhoja puhelinpylvĂ€itĂ€… Vaihdannais talous!

      TykkÀÀ

    1. Kiitos ! Melko jykevĂ€ tuli tuosta vajasta, ei taida nyt lumet sitĂ€ romahduttaa… TĂ€mĂ€ rantasauna ja lapsuudesta (Sammatin mökiltĂ€) ihanat tutut valkoiset lumpeet ratkaisi mun kohdalta, ettĂ€ TÄMÄ on se talo, talosta ei ollut niin vĂ€liĂ€ =)

      TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti