Yleinen

Tammikuu-22 Suunnitelma 2022

Suuntana omavaraisuus blogiyhteisön kirjoitus aiheena nyt:
Suunnitelma 2022, varhaiset esikasvatettavat, mitä nyt kuuluu ja/tai Heikkoudet omassa omavaraisuudessa, mitä toivoisi olevan toisin ja miten haluaisi asioita muuttaa.

Ihanaa Uutta Vuotta 2022 kaikille ❤

KASVIMAA SUUNNITELMA. Tässä viime vuoden kasvilista:

1. Koko vuoden tarpeeksi:2. Kausi herkut+muuta:3. Kaikenlaista:4. Yrttejä
PUNAJUURIRETIISICHILISITRUUNAMELISSA
PORKKANAKH-KURKKUJÄTTISIPULILAVENTELI
SIPULIKUKKAKAALIRUOHOSIPULIKAMOMILLA
VALKOSIPULIKERÄKAALILEHTIPERSILJAKEHÄKUKKA
AVOMAAKURKKUTOMAATTITILLI BASILIKA
MANSIKKAHILLOSIPULIMINTTU LIPSTIKKA
KASKINAURISKYSSÄKAALIOREGANOANIS-IISO
SILPOYDINHERNEPAPRIKAVADELMATUOKSUAMP.YRTTI
PAVUTPINAATTIHERUKAT/KARVIAINENROHTOVIRMAJUURI
PERUNASALAATTISINIMARJAKUUSAMAMAURINMALVA
Kesän 2021 kasvatukset

Kaikkia kasveja en kasvata samoja määriä. Ensimmäinen sarake on tietty tärkeimmät eli varastoon koko vuoden tarpeiksi. Toinen sarake kesä kaudella syötäviä ja pienempiä määriä. Osa kasveista on kokeiluja, määrältään pieniä ja niitä tulee jos on tullakseen. Lisäsin kasvimaata viime syksynä uuden perunamaan puolelle. Isäntä kyllä vähän mutisi asiasta 😍 Onhan peruna hänelle SE JUTTU! ”Tarinan” mukaan hänen esi-isänsä (Nordman) on tuonut perunan Suomeen 😳 Istutin uudelle palstalle jo syksyllä lisää valkosipulia ja porkkanaa. Paputeltta pystytetään kesällä jälleen ja siihen esikasvatan pavut kouruissa kasvihuoneessa. Se on helpointa sillä ne eivät vie tilaa, kun ripustan ne katosta riippumaan. Kasvihuoneessa kasvatan lähinnä kh-kurkkua ja tomaattia sekä jotain muuta pientä. Vielä tekisi mieli osalle vanhalle levossa olevalle perunamaalle lisätä hernettä, lähinnä kanoille ja ankoille, mutta se vaatisi taas aitausta… sillä muuten herneet menee pupujen suihin tai porojen tallomaksi. Viime kesänä siellä kasvoi ohraa (ainoa vilja mikä voi täällä menestyä) ja tietty kanat löysi ne ja söi jyvät …

YRTTI sato jäi viime kesänä melko pieneksi. Syynä oli ehkä liian voimakas maa. Pitää nyt talven aikana perehtyä paremmin muutamien yrttien vaatimuksiin. Onneksi yrttejä nyt vielä edellisiltä vuosilta jäljellä.

SIPULIA kasvatin 8 lajia, mutta varmaankin vähennän ensi vuonna. Viime kesänä oli kelta-, puna-, valko-, salotti-, ryväs-, hillo-, jätti- ja ruohosipuli. Tämä meidän alue on kuuluisaa ja perinteistä sipulin kasvatus aluetta. Syynä ehkä erityiset olosuhteet, valoisa kesä, sopiva lämpötila ja tietyillä alueilla erityinen maaperä (kalkkimaa) Silloiseen Suomeen kuulunut Paanajärvi oli kuuluisa ryväs sipulistaan ja sitä vietiin aina Sveitsiin asti.

Ehkä jätän CHILIT kokonaan pois ja panostan enemmän paprikoihin. Chilit kyllä kasvaa ihan kohtuullisesti, mutta en oikein löydä niille käyttöä. Erittäin miedon Slorba -lajikkeen siemenet on kyllä tallessa, joten ne kuitenkin kylvän. Hedelmä on pienen kellon muotoinen. HERNEISSÄ ehkä keskityn silpoydinherneisiin ja tietysti pitää olla myös suoraan pellosta syötäviä palkoherneitä. SALAATTI osasto pitää myös miettiä uudestaan. Viime kesänä laitoin pari kertaa kuussa uutta tulemaan ja sitähän tuli aivan liikaa… Pitää miettiä pari lajiketta ja tyytyä siihen. Rakastuin viime kesänä KAALEIHIN. Olin ihan unohtanut, että kaalia voi syödä ”salaattina/raasteena”. Kypsennettyä kaalia en pysty syömään vieläkään (traumat kouluruokailusta) Mutta keräkaali on aivan ihanaa syödä vaikka välipalana kerros kerrokselta 😋 Kukkakaali gratiini ! En olisi ikinä uskonut, että siitä voisi tulla herkkua. Äitini sitä teki ja rakasti, mutta minä en tykännyt… mutta nyt, aah! Lehtikaalin makuun en ole päässyt, en edes sipseinä, joten ne jää pois, samoin varmaankin palsternakka, mangoldi ja daikon jäi pois jo vuosi sitten.

ESIKASVATUS Tammikuussa alkaa jo esikasvatus 😳😳 Mitä vanhemmaksi tulee sitä nopeammin aika kuluu… Kasvukausi tässä meillä on vain jotain 110 päivää, joten esikasvatus on erityisen tärkeää. Kun kasvu alkaa, se on sitäkin voimallisempaa, lämpöä riittää sopivasti ja ennenkaikkea aurinko ei laske ollenkaan lähes 7 viikkoon. Vuosi sitten myöhäistin kaikkien esikasvatuksien alkua, mikä oli virhe. Tomaatit ja paprikat eivät ehtineet mihinkään. Tammikuussa laitan ainakin paprikat, joihin olen kerännyt siemenet itse viime kesäisistä paprikoista. Sitten ajallaan laitan kasvamaan kuitenkin tomaattia, vaikka jo ajattelin etten yhtäkään laita enää koskaan 🙂 Sitten tietysti, kaalit, kurkut… Pirttimme saa valoa neljältä suunnalta ja lisäksi kasvivalot. Melkein kuin kasvihuone.

Lisäksi olen jo syksyllä tyhjentänyt kasvihuoneessa yhden kasvupenkin mullasta. Siinä on 3 lavakaulusta päällekkäin. Siinä ei meinannut saavit riittää minne multaa lapata… Kaikkea pitää kokeilla ja nyt on aikeissa tehdä seuraavasti aikaisin keväällä… Ensin jonkin verran risuja pohjalle, sitten kasvinosia ja palavaa hevosenlantaa, sen päälle olkea kerros ja siihen sitten kasvu multa koko kakun päälle. Tarkoituksena olisi kokeilla kehittyykö lämpöä ja pitääkö lanta penkin ”kuumana”, mutta ei polta. Raportoin täällä ja Instassa miten taas käy… 😃

Kalastus jää varmaankin vähälle tänä talvena, sillä isäntä on tiiviisti poroajo hommissa koko talven ja vapaapäiviä on niukasti. Kaikki kotihommat jää minulle, joten puuhaa riittää 🙂 Talon lämmitys kylmimpinä aikoina menee 4 isoa laatikkoa päivässä isoon leivinuuniin ja pienemmät puut keittiön hellaan. Joten rahdattavaa riittää ja kunto nousee. Tänä talvena pihan kolaukseen ei ole vielä paljoa aikaa kulunut, sillä alku talvi on ollut melko vähä luminen. Olen kolannut lumet myös talon ja kanalan seunustoille. Lumi eristää hyvin kylmää vastaan. Nyt lunta on 45 cm. Neuloosi on taas iskenyt ja kolmas islantilaisneule tälle talvelle lähtee juuri puikoille. Ensin tein ystävälle Riddari mallisen neuleen Lettlopi langasta , sitten itselleni paksusta Alafosslopista Puun Vuosi -neuleen, siitä tein niin ison, että se käy hyvin ”päällystakista” ulkoiluun. Langat on jo tilattu seuraavaan, mikä tuleekin olemaan norjalaismalli HOPI. Joten kangaspuiden kolkutusta ei ole nyt vähään aikaan kuulunut…

HEIKKOUDET omassa omavarais taloudessa Näillä mennään mitä on… Yritämme kasvattaa itse kaikki syötävät kasvikset, liha jota syömme on kanaa, ankkaa, sorsaa ja muita vesilintuja, kausittain saamme paljon kalaa ja ystäviltä olemme saaneet kaurista ja hirveä. On ollut puhetta vielä jättikanien kasvatuksesta, katsotaan miten etenee. Belgian jättikaneja meillä oli noin 20v. sitten, joten tuttua puuhaa. Nyt ehkä laittaisimme ne siirreltävään ”kani-traktoriin”. Tilanteessa, että jostain syystä sähkön jakelu ei toimisi, se ei aiheuttaisi meille ongelmia. Saamme kaiken toimimaan ilmankin sähköä, jos on tarve (omakaivo-agregaatti- järvi- puu lämmitteinen sauna, puulämmitys, puuhella, kaasuliesi, maakellari, huussi…)
Sähkö on kallista ja varsinkin ne siirtomaksut! Muutenkin yritämme elää vähällä rahalla, käsitöistä olisi mukava saada tuloa, mutta se on vaikea yhtälö, koska käsityötä ei arvosteta eikä sillä ei pääse minkäänlaisiin tuntipalkkoihin… Esim. olen nähnyt, että villapaitoja myydään 50 eurolla ja langat maksavat nykyisin 60-70e, joten ei ole ihan järkevää toimintaa… Onneksi isäntä on eräopas ja niitä töitä yleensä talvikaudella löytyy.
Se mikä meillä täällä Korpitalossa puuttuu on heinäpellot. Vanhat suopellot kasvavat puuta, joten niistä ei ole iloa. Meillähän oli lampaita kun tänne muutimme, mutta osto heinällä ja rehulla se ei oikein ole kannattavaa. Metsää on kyllä ja omat puut saamme niin lämmitykseen kuin rakentamiseenkin.

Blogini tilastot 2021 23 maata 😳😳

Ihanaa että jaksoit lukea tänne saakka ❤ Muistakaa lukea myös muiden blogit ja kommentoikaa kaikkia, niitä on aina oikein mukava lukea ja kirjoittaja saa haluamaansa palautetta. Tässä alla linkkilista muiden yhteisömme blogeihin tästä samasta aiheesta ja TERVETULOA yhteisöön uudet kirjoittajat: https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com
https://omavaraiset.blogspot.com

TAMMIKUU 2022

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.htm

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com 

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011

Rakkautta ja maanantimiahttps://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html

Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/12/unelmana-omavaraisempi-elama-3-1-2022.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/

16 vastausta artikkeliin “Tammikuu-22 Suunnitelma 2022”

  1. Tuohan on näppärä tapa taulukoida suunnitelmia! Olen kyllä vähän kade tuosta teidän sipulivalikoimasta… Minulla meni ihan pieleen eka yritys kasvattaa kelta- ja punasipuleita. Mutta näinhän se menee, että eri kasvit menestyvät eri paikoissa. Ihan huippujuttu, jos teillä on noin hyvät olosuhteet sipuleille! Poroista olisi mielenkiintoista kuulla enemmänkin. Just tuumailen, pitäisikö avoimen opintotarjonnan kautta ottaa ohjelmaan poronhoitoon liittyvä (verkko)kurssi. Ihan yleissivistyksen takia olisi tästäkin tärkeä tietää.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos😍 Kyllä ne porot suomen luontoon kuuluu ja kaikkien olisi hyvä tietää perusasiat. Ootko seurannut Instassa @livingwithreindeer , poronaista, Jenniä?

      Tykkää

  2. Tuon lapsuuden kaalitrauman muistan kyllä. Nykyään voin hyvin ”hiostaa” kaalia pannulla ja tehdä siitä ruokaa.. ihana rapeus kun jää niin ei muistu mieleen lussakat kaalit suussa 😀
    Ja samoin olen kateellinen teidän sipulimaasta ❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Ihanaa että löytyy muitakin ”kaalivammasia”…🤣 Ainakin meidän sipulit tykkää heinäkatteesta ja viherruohokatteesta. Reippaasti kasvavat ihan itsekseen 😄😄

      Tykkää

  3. Ihanat sipulit! Minulla ei sipulit onnistu, joten olen todennut, että parasta ostaa lähituottajilta. Valkosipuli on kyllä kasvanut ihan kiitettävästi. Meilläkin oli monena vuonna chilien kanssa vähän päänvaivaa, että mihin niitä käyttäisi, kunnes hoksasin pikkelöidä ne. Kun ei ole liian tulista lajiketta, tulee syötyä esim. ihan leivän päällä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Hyvä se on niinkin! Chiliä aloin kasvattamaan, kun halusin Paholaisenhilloa, mutta siihen on nyt vähän kyllästynyt. En kanssa tykkää niistä tulisista 🙂

      Tykkää

  4. Huh, neuloosi! Se vaiva itseltä puuttuu, mutta en ole tyytyväinen vaan harmissani siitä että olen niin tumpelo kaikissa käsitöissä.
    Mietin, voisimmeko kenties jakaa siemeniä? Nehän kulkevat varmaan kätevästi postissa. Tuo slorba-chili alkoi kiinnostaa, tosin mieheni mielestä se on varmaan turha kasvis, jos ei se ole tulinen.

    Liked by 1 henkilö

    1. Nyt näiden islantilaispaitojen kautta, moni ”tumpelokin” on innostunut ja onnistunut😍 Slorba on ihan paprikaan verrattavissa. Vaihdetaan vaan, mutta ei mitään tulista 🤣🤣

      Tykkää

  5. Hienosti taulukoit kasvatettavat! Olen yrittänyt löytää itselle sopivaa tapaa luetteloida omat kasvatettavat, mutta en ole ihan vielä löytänyt parasta tapaa. Koko vuoden tarpeiksi meillä ei vielä mitään kasvia oikein riitä, paitsi lipstikkaa. Sitä tulee yli oman tarpeen 😀
    Jännää myös lukea miten paljon sijainti todellakin vaikuttaa kasvatettaviin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Yleensä kirjoittelen paperille, mutta nyt innostuin tempasemaan tuollaisen taulukon, kun WordPress sitä tarjosi..🙂 Lipstikka on kyllä niin nopea ja omatoiminen. Suomi on pitkä maa ja kesä täällä niin intensiivinen ja lyhyt 😀

      Tykkää

  6. Hienoja suunnitelmia ja kauniit villapaidat! Mulla ei oikein pysy kutimet kädessä, sääli vain. Onneksi läheiset kutovat ja pysymme villasukissa ja nyt saimme myös uudet villapaidat kukin.
    On hauskaa seurata miten erilaisia on vuodenajat näin eri päissä maata.
    Salaatti on vähän sellainen että ensin sitä odottaa, sitten nautiskelee ja kohta satoa onkin ihan liiaksi. Pitäisi koittaa enemmän jaksottaa ja laittaa vähemmän kerrallaan.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitosta vaan, on tullut väkerretty 😍. Välillä kyllä tulee ajateltua, että olisipa tämä kasvimaa 800 km etelämpänä…😄

      Tykkää

  7. No kommentoin tätä, kun asumme kohtuu lähellä ja ollaan myös innostuneita omavaraisuuden lisääjiä. Ihanaa, kun pohjoisessa on muitakin yritteliäitä.
    Meillä ei ole poroja (ympäristössä kyllä) eikä muutakaan elukkaa kasvatuksessa mutta syödään pelkästään riistaa ja itse pyydettyä lähiympäristön kalaa. Omavaraisia ollaan samoissa kasveissa kuin te, kuin myös polttopuista.
    Luen aina kaikki sinun päivitykset, tsemppiä jatkoon!

    Liked by 1 henkilö

    1. Ooh mahtavaa! Isäntä on nyt Lammintuvalla töissä, omat ajoporot jäi huskytarhalle. Nyt on vain kanoja ja ankkoja. Missä asut? Tuleppa mukaan tänne kirjoittelemaan😀

      Liked by 1 henkilö

  8. Minä rakastan kaaleja! Raakoina ja keitettyinä, paistettuna ja haudutettuna. Ihan kaikissa muodoissa. Isän vanhemmat kotoisin Vienan Karjalasta, joten kai suonissani virtaa kaalin rakastajien veri!😆

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti