Kasvimaa ja Kasvihuone

Helmikuu-22

#suuntanaomavaraisuus blogiyhteisön kirjoitus aiheena on tässä kuussa: ”Kasvatusohjeet….” JA/TAI ”Miten onnistui viime kesän kokeilut kasvimaalla”, mistä kirjoitimme HEINÄKUUSSA 2021. Paneudun nyt tähän jälkimmäiseen aiheeseen. Alkuperäinen kirjoitus kannattaa lukea ensin: KESÄN 2021 KOKEILUT

Kasvitornit Loisto idea, jonka nappasin netistä. Mutta paljon korjattavaa löytyi tästä minun versiosta. Multa raja olisi hyvä olla ylempänä ja koko verkko osuus pitäisi vuorata sisä puolelta jollain vettä pitävällä materiaalilla, sillä nyt kasteluvesi valui reunoille ja yli. Rikkakasvit kyllä kiittivät! Yläosaan olisi helppo tehdä huppu esim. kasvihuone muovista, jolloin saataisiin kasvihuone ilmiö 😀

Matala kasvitunneli Tämä oli myös loisto idea, mutta heti huomasi, ettei toimi sellaisenaan. (Katso alkuperäinen kirjoitus) Tein siis kokonaan uusiksi: Otin kaaret pois, yhdistin ne narulla alapäästä D:ksi, jotta pysyvät ryhdissä, vaihdoin muovin pieni silmäiseen vettä läpäisevään tuholaisverkkoon. Sillä varsinkin kaaleilla ei uskalla avata ja tuuletella, sillä tuholaiset vaanivat! Tarvittaessa voi kiinnittää pyykkipojilla. Nyt pelaa tuuletus ja kastelu eikä lämpö nouse +55°C.

Heinä katteet Tämä on minun kasvimaan perusjuttu, hyvän maan parannuksen ja Ei-Kuokita (No-Til) lisäksi. Vanha heinä, mikä ei muuhun kelpaa toimii tässä hyvin, tarpeeksi paksu kerros ja lisäystä heinäkuulla. Kerroksia sitä mukaan mitä löytyy ja on tarjolla (olkea, heinää, viherkatetta, lehtiä, naatteja, kasvin osia) Karkeakin maa-aines pehmenee, penkit pysyy lämpimänä ja juuri mukavasti kosteana. Se on edellytys tällaisella hiekkaharjulla., missä vesi muuten solahtaisi iloisesti läpi. Kastelu kerrat vähenee, maa paranee, pehmenee ja kasvu on hyvää! Kannattaa kokeilla!

Tee-Se-Itse-Kyltit kasvimaalle Nämä kyllä näkee huono näköinenkin 😀 Tuli melko suuret, mutta mahtuuhan tekstiä. Nyt onkin jo se aina, että ne pitäisi puhdistaa ja senhän tiesin jo kesällä, että vaativat joko uusinta maalausta tai sitten voisi laittaa valkoisella teipillä päälle uudet päivämäärät ja mahdolliset uudet lajikkeet. Mielestäni kannatti puuhastella!

Uudet kasvit Niitä olivat Kukkakaali, keräkaali: aivan ihastuin raakaan keräkaaliin ja olen sitä nyt ahkerasti rouskuttanut, tehnyt salaattia tai coleslawta. Pitää ostaa lisää tuholaisverkkoa ja laajentaa kasvimaata! Mieto chilipaprika Slorba, sopivan mieto 🌶 eli ei tulisia ja hauskan näköisiä kelloja. Menee jatkoon! Pihvitomaatti Marmande, kasvoi oikein hyvin ja isoksi, mutta ei punastu kuin vasta sisällä. Muuten oikein hyvä ja kiinteä tomaatti. Siemeniä otin talteen ensi kesää varten. Kirjavat värikkäät pavut; punaisia, viininpunaisia, keltaisia, puna-valko kirjavia…. nättejä on, mutta maku on sama ja viininpunaisia kuumentaessa väri muuttuu kuitenkin vihreäksi.

Hillosipulia viime kesänä tuli kylvettyuä liian lähelle isoja kasveja, joten ei oikein päässyt kukoistamaan ja sain vain pari pikku purkkia. Mutta ehdottomasti jatkoon ja tarkkuutta kylvöön. Sitten vielä oli salottisipuli mikä on herkuttelijoiden suosima, mutta en oikein ole ”ehtinyt” pysähtyä vielä sitä maistelemaan, vaan alas on mennyt vauhdilla 🧅 ja hyvää on ollut.

Tee”-ainesten keruu luonnosta ja kasvimaalta. Keräsin ja kuivattelin kyllä horsmaa, vadelman- ja herukan lehtiä, horsmaa, vähän apilankukkaa (huh), mesiangervoa. lisäksi kasvatin mm. kamomillaa, sitruunamelissaa, maurinmalvaa, anis iisoa… Vielä en ole onnistunut saamaan kunnolla makua juomaan. Pitäisi vielä enemmän perehtyä ja alkaa kokeilla. Nyt on helppoa tarttua valmiiseen Lemon Verbenaan tai Nordqvistin Uni-Jukkaan…

Esikasvatus alkoi jo pienimuotoisesti. Kirjoitin siitä ESIKASVATUS ALKOI. Kylvö kippoihin päätyivät paprikat ja mieto chili. Helmikuussa onkin sitten vuorossa jo tomaatti. Lunta täällä Kuusamossa ei vielä ole mitään valtavia määriä… Lähimmällä mittaus pisteellä (KIUTAKÖNGÄS) on noin 60 cm. Kolausta on kuitenkin saanut tehdä ihan tarpeeksi, sillä tänä talvena on ollut harvinaisen kovia tuulia ja kanalan polku on aina ummessa. Toivonkin että ei enää paljoa lunta tulisi, että saisin kasvimaan jo ”aikaisin” sulaksi. Tuhkat olen säästänyt, jotta voin ripotella ne hangelle edistääkseni sulamista. Täällähän on vanha sanonta, että mitään ei saa ulos kylvää ennen 6.6. hallan takia…. 🙂

Kiitos ❤ kun jaksoit lukea tänne asti! Muista kommentoida ja lukea myös muiden kirjoittajien tekstit 😁

Helmikuu 2022

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/kanojen-kasvatus-kotipihalla/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/rakentajan-henkinen-kasvu-eli-kuinka-romahdin-ja-loysin-itsestani-jalleen-lapsen

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/viime-vuoden-kokeilut-omavaraisuus.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/02/omat-kasvatusvinkit-kaudelle-2022.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/02/omavaraisuushaaste-2-mita-uutta-teimme.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/02/helmikuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-2/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/02/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-2.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvatusasioita

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16358

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/02/suuntana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvatus-ja-kokeilut/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/02/07/helmikuu-22/

14 vastausta artikkeliin “Helmikuu-22”

 1. Hei. Jos pyörittäisi sen verkkotornin ympärille talouskelmua tmv.? Ja kanneksi kevyttä kasvuharsoa pyykkipojilla kiinni reunoihin? Tämä niksi ja monta muutakin (mm näppärä putkikompostori) löytyy ekokeksijän Raimo Flinkin kirjoista, kantsii lukea! Kiinnostaisi tietää kuinka korkea aita pitää porojen varalta tehä kasvimaan ympärille? Entä tuo teidän paputeltta, onko se kehikko tavallisesta retkiteltasta? Kiitos teidän blogista ja videoista ne antaa hieman toivon kipinää siihen, että minäkin onnistuisin kasvattamaan jotain täällä Kuusamon korvessa… Meillä on täällä niin paljon kesällä hyttysiä ja varsinkin mäkäräisiä ja polttiaisia, että juhannuksesta eteenpäin syksyyn asti joutuu olla pihahommissa aina tiheäsilmäinen huppuverkkotakki päällä ja muutenkin täyssuojaus… Onko teillä tuulisempi paikka siinä järven rannalla, ettei ole noista inisijöistä niin riesaa?

  Tykkää

  1. Kiitos😀 Ehkä kelmu on kuitenkin liian heikkoa. Jätesäkki tai pressu kestäisi paremmin, vaikka ovatkin muovia. Aita pitää ehdottomasti tehdä ensin, ilman ei pärjää, kaikki tallotaan tai syödään! Meillä on 1,50, mutta pääsevät kevyesti siitä yli halutessaan. Ollaan pidetty aina vähän meteliä porukan saavuttua. Nykyisin menevät vauhdilla ohi, jos ollaan pihalla. Tämä oli ”oikea” kasvihuone teltta, vahvistettua valkoista muovia. Täällä ei ole haittaa hyttysistä, en oo käyttänyt mitään verkkoja 😀 Kannattaa päästä eroon kaikista turhista puskista. Missä päin Kuusamoa asut?

   Tykkää

   1. Kiitos vastauksesta. Meillä porojen vakiokulkureitit menee pihan läpi ja juuri siitä missä tontin ainoa pieni kasvimaalle sopiva multainen paikka. Kulkevat öiseen aikaan, kun ei olla metelöimässä eli aidat olisi hyvinkin tarpeellisia. Jostain kuulin, että olisi poromiesten tehtävä aidata kasvimaa-alueet, jos poroista harmia. Onko teillä jotain tietoa tästä? Asun erämaassa Itä-Kuusamossa, rajan lähellä. Lähistöllä on iso järvi ja joki, suoalueita ja pusikkoja hyttysille… Oon jonkin verran raivannut ja hakettanut talon ympäriltä.

    Liked by 1 henkilö

   2. Näinhän ne on säännöt, että poromiesten on aidattava tarvittaessa. Mutta ei se yleensä mene ihan niin helposti… eikä tule niin kaunista jälkeä. Me laitettiin itse aita ensin. Silloin kun muutin Kuusamoon asuttiin myös itä Kuusamossa, tosin pohjoisessa Liikasenvaarassa 🙂 Käytiin marjassa ja kalassa rajavyöhykkeellä, oli oikein lupa laput ja kaikki 😄

    Tykkää

 2. Muutama kasvitorni oli itselläkin mielessä tälle vuodelle. Näin sellaisen version, jossa rajauksena oli vanha juuttisäkki. Se pitää kyllä ne mullat sisällä, mutta tosiaan kasteluvesiä ei. Pitäneepä fundeerata tosiaan tätäkin puolta ihan tosissaan, meillä kun tuo paahde ja kuivuus on ollut muutenkin haasteena viime vuosina.

  Liked by 1 henkilö

  1. Vaikka se ei tunnu hyvältä, niin varmaan kuitenkin muovi olisi siinä hyvä. Parempi tietty sade vedelle olisi, että halkaisija olisi iso.😀

   Tykkää

 3. Minähän olen tuota kattamista harjoittanut omalla kasvimaallani. Nyt minusta on alkanut tuntumaan, että se vain villitsee juolavehnää, rönsyleinikkiä ja ohdakkeita. Meillä kun on sininen savi ja rikkakasvit saavat vain hyvää kasvualustaa minun katteistani. Huokaus! Kitkemään niitä ei pysty pois, se on huomattu tässä vuosien varrella.

  Kaalit olisivat ihania kasvattaa! Pitäisi vaan ostaa sitä verkkoa…

  Liked by 1 henkilö

  1. Maaperä on se avain sana. Täällä kun asutaan hiekkaharjun päällä, niin kaikki vesi hulahtaa läpi eikä kasveille jää mitään. Varmaankin siksi täällä tuo kate sopii niin hyvin. Pitää tietty olla PAKSU kerros ja heinäkuussa on lisättävä. Aluksi kanssa taistelun noiden kahden kanssa minäkin. Sitten keksin kitkemisen jälkeen syksyllä vetästä muovin päälle ja reilusti yli ja pidin sen kylvämiseen asti, niin johan tokeentui 😀

   Tykkää

 4. On mukavaa lukea sinun kirjoituksia ja nähdä toivon kipinä täällä V-vyöhykkeelläkin. Ehkä se kesä vielä tulee ja kasvien viljely pääsee taas käyntiin. Pekka Pouta lupaili takatalvea vielä kevään huipennukseksi. Toivottavasti 6.6. pääsee jo jotain laittamaan ulos. Olen kuullut sellaisenkin sanonnan, että kun koivussa on silmut, yöpakkasia ei enää tule. Saas nähdä miten kevät ja kesä tulee.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos 😀 Mutta onhan meillä valoa ainakin tarpeeksi! Harmittaa välillä kun sää otsikot yleensä koskee vain Helsingin seutua. Mutta aina se on kesä tullut 😁 En päässyt teidän blogiin, onko osoite muuttunut ?

   Tykkää

 5. Hienoja kokeiluja, ainostaan kateviljely mainituista on itselle tuttua, lähinnä oljen ja vihersilpun avulla. Helpottaa kyllä kummasti kitkemista, vaikka siitä katteesta onkin aina pulaa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kate viljely on 👍 Tuttavalta olen onneksi saanut hakea vanhaa heinää, mitä siellä on monta ladollista… Yritin sinun blogiin kommentoida, mutta en onnistunut tai sitten niitä kommentteja tulee monta 😀

   Tykkää

 6. Kivan selkeä kuva-teksti-rakenne sinulla tässä päivityksessä. (Kuvien latautuminen tosin kesti pitkään.)
  Oletpa jaksanut tehdä huolelliset ja perusteelliset kyltit kasvimaahasi. Riittääköhän ensi vuonna pelkkä maalarinteippi ja permanent-tussi päälle? Luulisi riittävän, meillä maalarinteipit joutuvat usein pesukoneeseenkin ja säilyvät mainiosti läpi pesuohjelmien.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos 😀 Oikeastaan olin laiska ja otin valmiit laudan palaset enkä niitä jaksanut pienentää…😆 Katsotaan mitä keksin kylttien suhteen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s