Kasvimaa ja Kasvihuone

Minun KASVIEN TOP 5

TOP 5 kasvia… MitĂ€ ne olisi? Haluaisin sanoa vaikka, ettĂ€ tomaatit, mutta mulla se on aina sellaista taistelua, ettĂ€ ei siitĂ€ paljon sĂ€ilöttĂ€vĂ€ksi jÀÀ… ja toivoisin ettĂ€ vuoden pÀÀstĂ€ voisin sanoa kerĂ€kaalit 😀 Valinta perusteeksi tulee nyt se, mitĂ€ voi kasvattaa helposti paljon ja ne voi sĂ€ilöÀ koko vuoden tarpeeksi. TĂ€ssĂ€ TOP5 ….

1) Peruna đŸ„”đŸ„”TĂ€mĂ€hĂ€n se on ykkös tuote tĂ€ssĂ€ taloudessa ja perunamaat on isot ja laajenee… VĂ€lillĂ€ kuulee kommentteja ”EihĂ€n sitĂ€ perunaa kannata itse kasvattaa, kun se on kaupassa niin halpaa…” Mutta kuinka ihania ne on itse maasta kaivettuina. Onhan se yksi suomalaisuuden perusta…omanmaan potut! Onhan se ihan perus ruoka varsinkin omavaraistelijoille! Kasvatamme yleensĂ€ Lapin Puikulaa ja Annabellaa, joskus vĂ€hĂ€n jotain muutakin lajia. MeillĂ€ on istutuskone ja nostokone, mutta ne ei oikein sovellu isopyörĂ€iseen traktoriimme, joten istutamme ja nostamme perunat kĂ€sin. Vaot isĂ€ntĂ€ ajaa jyrsimellĂ€. Kun etelĂ€ suomessa jo syödÀÀn uusia pottuja, niin tÀÀllĂ€ ei ole edes vielĂ€ laitettu maahan 😄 Mutta meillĂ€ on keskiyön aurinko, yötön yö ja pohjolan vaaleat yöt! Kasvu on nopeaa ja intensiivistĂ€. Laitamme myös palju perunoita kasvamaan, ihan vaan pirttiin, kasvihuoneeseen ja kuumimpaan paikkaan pihalla, jotta saamme aikaisemmin herkutella. Perunan kĂ€yttö on niin monipuolista; keitettynĂ€, paistettuna, uunissa, laatikoissa, munakkaissa, salaateissa, rosolleissa, jopa ranskalaisissa, jos niistĂ€ tykkÀÀ…

2) Punajuuri. 🍠 TĂ€mĂ€ kanssa on meidĂ€n suosikki. Kasvaa hyvin, vaikka laittaa melko tiheÀÀn. Heti kun alkaa löytyĂ€ isoja punajuuria niin alan sĂ€ilöÀ etikka liemeen, Loput saavat sitten enemmĂ€n kasvutilaa. Perus perinteisellĂ€ etikka ohjeella sĂ€ilön, mutta olen vĂ€hentĂ€nyt vĂ€hĂ€n etikan osuutta. KeitĂ€n suurimman osan punajuurista ja sen jĂ€lkeen kuorin ne kĂ€sin, mikĂ€ on aina yhtĂ€ hauskaa puuhaa! Maakellariin myös vien ihan sellaisenaan, jotta saan tehtyĂ€ Linströmin pihvejĂ€! Punajuuri on oikea ravintopommi, sisĂ€ltÀÀ paljon kivennĂ€isaineita ja vitamiineja mm.folaattia, mitĂ€ suomalainen saa muuten ruuasta tosi vĂ€hĂ€n.

3) Kaikki sipulit 🧅🧄mitkĂ€ kasvat tÀÀllĂ€ tosi hyvin, maaperĂ€ on sille otollinen. Jo aikoinaan suomeen kuuluneella PaanajĂ€vellĂ€ kasvatettiin sipulia jopa Ranskan vientiin 😳 Myös sipulit kasvatan melko tiheĂ€sti ja sieltĂ€ vĂ€listĂ€ sitten otan kĂ€yttöön. HyvĂ€ vinkki tuholaisia vastaan on jo istutus vaiheessa lisĂ€tĂ€ tuhkaa istutuspaikkaan. TĂ€nĂ€ talvena varastointi on tuottanut ongelmaa. Sopivan viileÀÀ paikkaa ei oikein löydy ja maakellari on ehdottomasti liian kostea. Ensi kesĂ€nĂ€ pitÀÀ olla vielĂ€ tarkempi siitĂ€, missĂ€ vaiheessa sipulit nostaa ylös. Olen kasvattanut keltasipulia, punasipulia, ryvĂ€ssipulia, salottisipulia, ruohosipulia ja hillosipulia. Nyt olen ajatellut keskittyĂ€ kepa- ja punasipuliin sekĂ€ hillosipulia jonkin verran. Ja ryvĂ€ssipulia pitĂ€isi laittaa jo ihan perinteen vaalimisen takia. Suomessa on n.22 eri ryvĂ€ssipuli kantaa ja tĂ€mĂ€ meidĂ€n pitĂ€isi olla Kuusamon kantaa. Hauska tieto on se ettĂ€ pohjoisessa ryvĂ€ssipuli tarvitsee kasvaakseen vain 70 vrk, kun taasen etelĂ€ suomessa 100 vrk 😄 VALKOSIPULIA myös kasvatan reilusti.

4) Avomaan kurkku. đŸ„’đŸ„’Olemme sĂ€ilötyn kurkun suurkuluttajia. SyksyllĂ€ jo pÀÀtĂ€n kurkun paikan kasvimaalla seuraavalle kesĂ€lle ja siirrĂ€n mustat mansikka muovit siihen kohtaan valmiiksi rikkaruohojen kitkemisen jĂ€lkeen. Muovi kasvimaalla kuullostaa pahalta, mutta hyöty on kyllĂ€ niin suuri, ettĂ€ mielestĂ€ni se kannattaa (ainakin tÀÀllĂ€ pohjoisessa) AIKAISEMMIN esikasvatIn kurkut sisĂ€llĂ€ ja usein ne ehtivĂ€t jo kukkimaankin sisĂ€tiloissa. Siirsin ne sitten kasvihuoneeseen joksikin aikaa, ennen ulos kasvimaalle istuttamista. Osan esikasvatan kasvihuoneessa ihan varmuuden vuoksi, jos kĂ€y niin ettĂ€ ulos viedyt kĂ€rĂ€htÀÀ. PitÀÀ olla tosi tarkkana avomaalle siirtĂ€misen ajankohdasta, hallaa nĂ€illĂ€ korkeuksilla voi olla vielĂ€ jopa 10.6. PitÀÀ tarkkailla sÀÀennusteita ja vĂ€lttÀÀ suuria sateita ja paahtavaa aurinkoa siirron jĂ€lkeisinĂ€ pĂ€ivinĂ€. Siirron aikaan (n.15.6) meillĂ€ on yötön yö eli aurinko on ylhÀÀllĂ€ koko ajan 24h. NYKYISIN EN ENÄÄ ESIKASVAT, VAAN SUORAKYLVÄN MAAHAN ja tulos on ollut yhtĂ€ hyvĂ€.PidĂ€n kurkut harsolla katettuna lĂ€hes koko kesĂ€n, sÀÀnnöllisesti avaan harsot sivuun, tarkastelen, kastelen ja tuulettelen. Sitten saman pĂ€ivĂ€n iltana harsot taas takaisin. LĂ€mpö pysyy nĂ€in paremmin yönkin. On ihan Ă€llistyttĂ€vÀÀ kuinka nopeasti ne kasvavat suotuisana aikana. Kasvun kiihtyessĂ€ pitÀÀ ainakin joka toinen pĂ€ivĂ€ tarkastaa tilanne, sillĂ€ satoa pitÀÀ kerĂ€tĂ€ kurkun ollessa alle 10 cm. MitĂ€ isommaksi se kasvaa, alkaa maku kĂ€rsiĂ€ ja niitĂ€ ei kannata sĂ€ilöÀ. MenevĂ€t kyllĂ€ hyvin esim suola-sokeri kurkkuina. Kannattaa tutkia oman kurkkulajikkeen ominaisuudet, milloin se on valmis. SÄILÖNTÄ OHJE. Samalla perinteisellĂ€ ohjeella olen myös sĂ€ilönyt ylimÀÀrĂ€iset kasvihuonekurkut.Toinen suosikkini on raasteena sĂ€ilötty kurkku salaatti, siihen kĂ€y molemmat kurkku lajit. Kauden loppu puolella öiden jo viilentyessĂ€ saattaa siellĂ€ vielĂ€ olla kasvamassa ”satoja” mini kurkkuja. Olen laittanut tripla harsot ja antanut olla. Parin viikon pÀÀstĂ€ olen kerĂ€nnyt kaikki napakat pikku KukonHĂ€nnĂ€t (=CockTail-😉kurkut) ja sĂ€ilönyt ne. Tosi hyviĂ€! EikĂ€ tĂ€mĂ€ vielĂ€ tĂ€hĂ€n lopu… Kasvikauden jĂ€lkeen kerÀÀn kaikki kasvinosat ja varsinkin paksut rungot ja vedĂ€n ne oksasilppurin lĂ€pi. Mahtava viherlannoite pÀÀtyy samantien ”lasagne” penkkeihin odottamaan seuraavaa kasvukautta 😀

5) Herne HyvĂ€t proteiinin, B ja C vitamiinin lĂ€hde. Tuntuu ettĂ€ ne kasvaa ihan huomaamatta, kunhan laittaa kiipeily naruja. SilpoherneestĂ€ ja silpoydinherneestĂ€ yleensĂ€ kĂ€ytetÀÀn vain siemen eli itse herne, koska palko on kalvollinen. Sokeri- ja taitto(ydin)herne voidaan syödĂ€ palkoineen. Sokeriherneet olen yleensĂ€ silponut ja nopeasti ryöpĂ€nnyt ja sitten pakastanut. Onhan sekin iso huvi kesĂ€llĂ€ napostella herneitĂ€ suoraan pellosta, ihan niin kuin mansikoitakin. Palkoja pitÀÀ kerĂ€tĂ€ useampaan otteeseen. Poiminnan jĂ€lkeinen silpominen kĂ€y kyllĂ€ ihan työstĂ€, mutta Ă€mpĂ€rit valmiiksi ja joku sarja tai ÀÀnikirja pÀÀlle, niin aika menee kuin siivillĂ€ 😀

Kuudenneksi tulee heti perĂ€ssĂ€ PORKKANA, KAIKKI VIHREÄT, NAURIS……

……

8 vastausta artikkeliin “Minun KASVIEN TOP 5”

  1. Pelasin tÀssÀ samalla top5 samanlaiset peliÀ ja ei tainnut kellekÀÀn tulla 5 samaa. Teurastus sanaa ehkÀ kÀytetÀÀn myös vÀÀrÀssÀ ympÀristössÀ jolloin siitÀ tulee rikollinen kaiku. En itse ollut asiaa aikaisemmin edes ajatellut mutta onhan se ihan hirveÀ sana.

    Liked by 1 henkilö

    1. MĂ€ sain melkein 4.5 oikein Varmuusvara -blogin kanssa 😁 NĂ€in se on nykyisin, lihansyöntiĂ€ ei kannateta. Siksi kirjoitin aihetta sivuavan erillisen jutun ruokavalioista…

      TykkÀÀ

  2. Olen kuullut myös usein tuon saman ”ei perunaa kannata
” , vaan kyllĂ€ sitĂ€ meillĂ€ kahdelta kuluu sen verran, ettĂ€ on mukava kun ei tarvitse kaupasta laahata pikkupusseja joka kerta, kun siellĂ€ kĂ€y. Punajuuresta olen joskus kuullut, ettĂ€ se on verelle hyvĂ€ksi, tiedĂ€ sitten, minulle riittÀÀ, kun on monikĂ€yttöinen 😊

    Liked by 1 henkilö

    1. Onhan se oma peruna niin herkullista 👍 Sama homma meillĂ€ kahdella ja ankat tykkÀÀvĂ€t kanssa perunasta! Punajuurikin nykyisin luetaan Superfoodiksi 😃

      TykkÀÀ

    1. Niin olisikin hepompaa😁 Mulla tulis heti mieleen.. chili, monessa blogissa suosittu mangoldi ja lehtikaali sekĂ€ kurpitsat ja maissi mitkĂ€ eivĂ€t tÀÀllĂ€ kasva 😀😀

      TykkÀÀ

  3. Olen kanssasi samaa mieltÀ; kenenkÀÀn syömisiÀ ei saa arvostella. Jos alettaisiin oikeasti miettimÀÀn sitÀ, ettÀ pitÀisi vaikkapa syödÀ vegaanisesti pelkÀstÀÀn kotimaisilla kasviksilla ja vielÀ jos tiukennettaisiin satokauteen riippuvaiseksi, niin köyhÀksi ruokavalion vetÀisi.

    Liked by 1 henkilö

    1. NĂ€in on. TĂ€mĂ€ on paljon myös sukupolvi kysymys. PitkÀÀn mietin uskaltaako sekasyöjĂ€ edes enÀÀ kirjoittaa tĂ€llaisesta aiheesta…😀

      TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti