Kasvimaa ja Kasvihuone

Kesäkuu-22 Keräilytalous

Omavaraisuus blogi yhteisön kesäkuun postaus aiheena on:

Sienestys, marjastus, horta, omat suosikit ja niiden hyödyntäminen

Luonnon antimia kerätessä on tärkeintä, että on valmiina juuri silloin, kun tuote on parhaimmillaan. Samoin pitää muistaa varata aikaa saaliin käsittelyyn ja jatko toimiin.  Minulla keräily kohdistuu pääasiassa marjojen poimintaan, mutta kaikenlaista muutakin on tullut kokeiltua…Kuusenkerkistä siirappia ja teetä, pakuria sahattu omista puista, nokkosia kerään ja teen lannoitetta ja torjunta ainetta kasveille….

Mustikka. Vaikka puutarhamustikka on upean näköinen, iso ja komea, niin mielestäni aito mustikan maku on metsämustikassa. Pitää vaan löytää aikaa ja rymytä pitkin metsiä. Ainakin täällä juuri mustikka aikaan on myös kaikki muut asiat päällä; sadonkorjuuta, säilöntää ja muuta. Ainakin se 6 ämpäriä pitäisi saada säilöön. Suurimman osan mustikasta syömme puuron kanssa. Piirakan yleensä paistan ilman marjoja, mitkä sitten lisään jo paistetun piirakan päälle ja siihen lisään hyytelösokeria… Nam!

Kaarnikka. Täällä kasvaa pohjoisen variksenmarja eli kaarnikka, mikä on eteläistä serkkuaan mehevämpi ja mehuisampi. Kun oikein hyvä paikka löytyy, niin poimurilla voi kerätä ämpärillisen puolessa tunnissa. Vuosittain pitää saada varastoon ainakin 4 ämpäriä, jotta voi tehdä ihanaa kaarnikka mehua kerran kuukaudessa. Tässä linkki mehureseptiin. Mehua tehdessä kaarnikkaa ei tarvitse kovin tarkkaa puhdistusta eikä mehua keitetä ollenkaan. Aiemmin aina pakastin kaikki, mutta onneksi viime kesänä älysin, että senhän voi murskata ja säilyttää maakellarissa. Hyvin on säilynyt ja helppo kauhoa tarvittava määrä, kun ei ole yhtenä jäisenä möykkynä.

Hilla Hyvät hilla vuodet vaihtelevat paljon. Vuonna 2017 ja 2020 hillaa oli joka paikassa, joten kilometrejä ei paljon kertynyt. Välillä joutuu hakemaan niin paljon, että menee jo kuntoilun puolelle. Hillaa poimimme, jos sitä on. Itse en niinkään ole hilla-ihminen, isäntä taas on ja yleensä hän poimii suoraan mahaansa 😊 Emme paljoa syö kiisseleitä, joten hillat menee pakkaseen ja sieltä puuro lautaselle. Osa olisi kyllä parempi keittää hilloksi. Niin innokkaita emme kuitenkaan ole olisimme ehtineet saada myyntiin asti.

Puolukka on tosi monipuolinen ja sitä esiintyy tasaisesti joka kesä. Mitään älyttömiä määriä sitä en kerää, mikäli muita marjoja on tarjolla. Kuitenkin se 1-2 ämpäriä. Puolukasta tulee oikein hyvää mehua, piirakkaa, parempi muffinsseissa kuin mustikka, liha ruuan kyljessä, kiisselissä, hyytelöissä ja vispipuurossa. Säilön nykyisin samoin kuin kaarnikan eli murskaan ja vien maakellariin. Laitoin myös maailman yksinkertaisinta Vesipuolukkaa, eli puolukat purkkiin ja vettä päälle, muistaakseni laitoin jopa kylmää vettä. Hyvin säilyy, kyllä tulee tilaa pakkasiin.

Korvasienet Lapsena olin paljon mukana sienestämässä vanhempieni kanssa Sammatin mökillä. Kuitenkaan en ole oikein päässyt sienien makuun. Ehkä yhtenä syynä on se, etten oikein osaa itse valmistaa niistä todella maistuvaa ruokaa. Nyt olen päättänyt aloittaa korvasienistä! Täällä hiekkaharjulla löytyy niitä paljon, mikäli on hyvät olosuhteet. Viime vuonna ne jäivät metsään, kun kukaan ei niitä huolinut itselleen tai myyntiin… Pitäisi nyt löytää oikein hyvä korvasieni piirakka ja kastike resepti.
Saa vinkata 🙂

Horsman alut/versot. Joka keväinen juttu, horsman pikkuiset versot suoraan pannulle öljyn ja sipulin kanssa kanssa ja paisto mukavan rapeksi. Mukava lisäke perunan kylkeen.

Mahla. Mahlaa myös keräämme keväisin ihan juomaksi ja perinteinen sima saa ihan eri säväytyksen, kun veden korvaa mahlalla. Se on ihme asia, sillä eihän mahla muuten maistu muulta kuin raikkaalta. Kerran teimme koivunmahla siirappia. Tarina löytyy alta… ehkä emme tee toista kertaa 😃

Tee ainekset. Projekti on vieläkin vaiheessa… Keräsin ja kuivatin kyllä kesällä -21: horsman- ja apilan kukkia, vadelma- ja mustaviinimarjan lehtiä ja mesiangervoa. Lisäksi kasvatin ja kuivasin; kamomillaa, tuoksuampiaisyrttiä, sitruuna melissaa, anis-iisoa, maurinmalvaa ja kesäkukkaa. Noudattelin tässä ystäväni biologi Liisan mallia. Ensin laitoin kaikkia vähän sekaisin, mutta en oikein saanut siitä maistuvaa ja vähän lannistuin, kun tuntui niin työläältä alkaa järjestelmällisesti koota testi eriä 😄 Nyt paras on ollut combo mesiangervo ja sitruuna melissa. Tässä olisi kyllä mahdollisuuksia. Pitäisihän lisäksi koettaa sitä paljon kirjoitettua voikukan juuri kahviakin… 😃

Kuulumisia 1.6… Suurin uutinen on että JÄÄT LÄHTI 23.5 !!! ja nyt jo aurinkoisten päivien jälkeen vesi on 15°C. Eletään nyt ”Joko vai eikö vielä” aikaa kasvatusten suhteen. Kirjoittelin siitä päivityksen 25.5. LINKKI Kesä tuli taas kahdessa päivässä, joku aamu vaan huomaat, että Nyt on kesä! Piti oikein hakea hellehattu päähän tänään kasvimaalla, mittarikin näytti 22°C. Olen nyt vienyt kasvihuoneeseen kaikki tomaatit. Koska lämpö tulee aina äkki rynnäköllä, ei niitä ehdi karaista, ellei sitten vie niitä ulos +5°C lämpötilaan 😁 Lisäksi siellä on kasvihuonekurkut juuri vietynä ja vähäsen salaatti aineksia, mutta vasta tulossa. Kasvimaalle olen laittanut sipulia, punajuurta, hernettä, kaskinaurista, puolet kaaleista… Vielä odottaa sisällä avomaakurkut. Tavoite saada mahdollisen montaa kasvia säilöttyä niin, että ne riittäisivät koko vuoden ajaksi. Syksyllä laitetut valkosipulit ja porkkanat kasvavat mukavasti. Perunat istutimme 1.6. Istukkaita oli 55 kg ja ala noin 330 neliötä, pitäis riittää…😁

Mukavaa jos jaksoit lukea tänne saakka ja jopa laittaa jotain kommenttia😍 Muista vierailla myös muiden postaajien sivuilla, linkki lista on tässä alla:


KESÄKUUN YHTEISPOSTAUS 2022

KASVUVYÖHYKE 1
Lounais-etelä rannikko

Jovela

KASVUVYÖHYKE 2 Pori-Kotka

Oma tupa ja tontti

Sarin puutarha

KASVUVYÖHYKE 3
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Tsajut

Evil Dressmaker 

Pilkkeitä Pilpalasta

Metsäläisten Elämää

Villa Varmo 

Varmuusvara

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 5 Oulu-Iisalmi-Nurmes


KASVUVYÖHYKE 6 Kemi-Pello-Rovaniemi- Suomussalmi

KASVUVYÖHYKE 7
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo

KASVUVYÖHYKE 8 Ylä Lappi

Kevät hommia…

4 vastausta artikkeliin “Kesäkuu-22 Keräilytalous”

  1. Kateellisena luen teidän hillosta ja variksen marjoista… No, ei kannata kadehtia. On ihan rikkaus, että alueet ovat erilaisia. En tiennyt, että etelän ja pohjoisen variksenmarja ovat erilaisia – onko niin kasvuolojen vuoksi vaiko ihan eri lajit? Sen tiesin että kaarnikka-nimi keksittiin kaupalliseen käyttöön, kun ihmiset uskoivat variksenmarja olevan myrkyllistä.

    Liked by 1 henkilö

  2. Katselinkin instassa, että teillä on kesä siellä harppaissut ihan kunnolla maiseman vihreäksi, tuosta noin vaan!

    Olen ihan vihreänä minäkin.. kateudesta niihin sun korvasieniin 😀 Perinteinen, kermainen korvasienikeitto on sellaista herkkua, että ylensyömiseltä ei voi välttyä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos🙂 Näin se täällä tapahtuu… Kevät kahdessa päivässä ja sit on kesä. Katsoppa nyt Instasta sieni kuvia…🤭🤭🤭

      Tykkää

Jätä kommentti