Yleinen

ELOKUU-23 Evästä koko talven varalle

Tämä kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme yhteisestä aiheesta.

Kotitarvekalastus Asuminen järven rannalla antaa kalastukseen upeat mahdollisuudet. Keväällä sulaa ensin joen suu, pienen sillan alla. Heti viritämme verkot sinne. Laskemme verkot jään reunalta ja minä pikku Frogi  kajakilla toiselta puolelta. Sitten kesällä riittää valoa ja lämpöä… ja kaikki on helpompaa. Tosin vesien lämmetessä kalat painuvat pohjaan ja niiden saaminen verkkoon hankaloituu, mutta syksyllä saaliit kasvavat. Jos saamme paljon pikku särkiä, teemme niistä maailman parasta purkki kalaa painekeittimellä. Taitaa olla jo menossa lähes 500.s purkki. Suurimman osan kalasta paistamme ja savustamme. Välillä isäntä innostuu tekemään keittoa. Talvella kaikki on toisin. Viime talvena isännän ollessa eräopas hommissa lähes ”24/7”, verkkokalastukseen ei rittänyt aikaa. Saimme iskukoukut veteen vasta kevät talvella, ja sitten jo vesi alkoi nousta paksun jään päälle ja liikkuminen jään päällä oli vaikeaa. Järvessämme, mikä kuuluu Kitkan vesistöön on paljon lähteitä, joten ilmiö johtuu siitä. Joten kala saaliit oli melko pienet. Aiempina talvina meillä on yleensä ollut verkot jään alla. Kovilla pakkasilla se on totista hommaa; pakkanen, viima, jää ja jäätävän kylmä vesi ei ole mukava homma, varsinkasn paljain käsin. Kalaa kuitenkin tulee. Yleensä haukea, ahventa ja minun suosikki kalaa siikaa.

Kotitarve eläimet. Aiemmin kun meillä oli myös kotieläinpiha oikein kahteen otteeseen, niin pihalla oli 15 eri eläinlajia rekikoirien lisäksi. Joten kaikenlaisten mussukoiden kanssa on tullut oltua, tosin lehmiä koskaan ole ollut. Tässä nykyisessäkin elämän vaiheessa meillä on ollut kanoja, ankkoja, hanhia ja lampaita, joista on nyt on kanoja ja ankkoja. Ja kyllä! Ne ovat lihan tuotantoa varten. Kanoja on tällä hetkellä aikuisia 11+ kukko ja tipusia yhteensä 12 kpl. Aikuisia ankkoja meillä on 7 kpl sekä muutamia poikasia. Ankat alkavat kyllä tomerasti hautoa ja istuvat pesällään antaumuksella, mutta kun ekat poikaset syntyvät, he hylkäävät osittain pesän ja tyytyvät niihin ekoihin tipuihin. Alustavasti olemme jopa harkinneet ankoista luopumista ja tilalle tulisi liha kaneja, joita meillä onkin aiemmin ollut. Jos tiedät jossain olevan tarjolla isoja kaneja (ranskanluppa/belgian), niin anna meille ystävällisesti vinkkiä. Kanat kyllä pidämme. Toivottavasti rehun hinta vaan ei enää nouse ja tauti tilanne rauhoittuisi. Tuntuisi kyllä kamalalta, jos joutuisi jopa munatkin ostamaan kaupasta…

Säilöntä Kohta se alkaakin! Kova tohina kesäkeittiössä ja pesupisteellä ulkona. Pitäisi vaan muistaa nostaa satoa aina vaan sen verran, kun tolkusti ehtii käsitellä. Kasvimaan sadosta eniten säilön kurkkuja ja punajuuria, mitä riittää koko vuoden joka päiväisessä ruokailussa. Jonkin verran valkosipulia ja muita juureksia.
AVOMAAKURKUT Teen perinteisellä ohjella eli etikka ja sokeri. Säilöte pussissa on ihan kelpo ohje. Sato riittää koko vuodeksi ja kurkut säilyvät rapsakkaina.
KASVIHUONE KURKUT Suurin osa syödään sellaisinaan, mutta jos satoa tulee kerralla paljon, teen kurkkusalaatiksi, on vain muistettava käyttää etikkaa maltillisesti. Tänä kesänä kasvatan ekaa kertaa kesäkurpitsaa ja jos sieltä jotain satoa tulee niin säilön samalla tavalla kuin kurkun.
PUNAJUURET Tämä myös perinteisellä ohjeella, mutta etikkaa maltillisesti. Purkit riittävät koko vuoden.
JUURES PUSSIT Teen pakkaseen käyttö valmiita 4-5 juureksen pusseja puolen litran minigrip pusseihin, n.40-50 kpl. Pilkon ja ryöppään juurekset, mukana voi olla olleet: porkkana, nauris, retiisi, papu, herne, daikon, kukkakaali, sipulin varret… Paprika olisi oivallinen tähän, mutta sato jää pieneksi. Osan porkkanoista, kaskinauriista ja punajuurista hautaan hiekkaan maakellariin.
PERUNAT n.250kg tulevat sinne omaan laariin lajikkeittain. Kaloista kirjoitinkin jo aiemmin. Kanat ja ankat päätyvät pakastimeen sekä isännän metsästämät vesilinnut, mahdolliset kanalinnut ja jänikset. Marjoista mustikat ja hillat pakastan, tänä kesänä olikin hillaa ja mustikkaa aivan älyttömästi. Puolukka ja kaarnikka (pohjoisen variksen marja) survon ja vien maakellariin. Mansikoista osan keitän hilloiksi ja osan pakastan halkaistuina. Sieniä poimimme vaihtelevasti, mutta ainakin korvasieniä keväällä, mikä ryöpätään kahdesti, osa kuivataan ja osa pakastetaan.

Sunnuntai touhuja

Jos saisit vallan muuttaa omassa omavaraistelussa yhden asian, mikä se olisi?
Kaksi kuukautta pitempi kesä…🤭🤣🤣

…että oppisi olemaan täydellisen tyytyväinen siihen mitä nyt on ja nauttia siitä rauhassa, ei huolta rahasta ja sen riittävyydestä, terveydestä eikä katastrofeista. Aika pitkälle olen kyllä jo päässyt, mutta ei perille saakka. Elämme kuitenkin pienellä budjetilla, oman maan antimilla, joten… JOS haltiatar antaisi kuitenkin 3 toivetta, niin se viimeinen toive ehkä olisi vuosittainen loma Italian pikku kylässä ja pakettiin kuuluisi ystävä kanojen hoitajaksi…😁

Tällä hetkellä olevan sadonkorjuu ”kiireen” takia en nyt kirjoita kuulumisia, mutta Instagramin puolelta niitä voit lukea; olen siellä nimellä mjapyy Mukava jos pääsit tänne saakka postauksessa 😍 Muista vierailla myös muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti. Kommentointi saattaa joskus tökkiä, mutta yritä uudestaan! 
Kommentteja on aina aivan ihana saada… Palaute on ihanaa!

YHTEISPOSTAUS   ELOKUU 2023
KASVUVYÖHYKE 1 Lounais – etelä rannikko

Jovela

Krutbacken

Kakskulma

KASVUVYÖHYKE 2   Porista-Kotkaan

Urban Farming

KASVUVYÖHYKE 3   
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Pilkkeitä Pilpalasta

Metsäläisten elämää

Sininen Tupa

KASVUVYÖHYKE 4 
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetkiä

Korkeala

Mustikkamaitoa

KASVUVYÖHYKE 7    
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

4 vastausta artikkeliin “ELOKUU-23 Evästä koko talven varalle”

  1. Meillä on aika lähellä muuta lakkasuo (kuten Etelä-Savossa sanomme), mutta tänä vuonna löydettiin yksi ainoa marja. Mustikoita on onneksi ollut kohtuullisesti. Metsävattuja sen sijaan on ihan älyttömän paljon.

    Liked by 1 henkilö

    1. Mulla kesti monta vuotta että LAKKA vsihtui HILLAKSI…😁 Täällä oli/on molempia tosi paljon. Puolukka sato ainakin nyt näyttää huonolta, samoin vadelmat. Kuiva jakso sattui pahaan aikaan. Ihanaa että meillä täällä suomessa on näin uoeat ja puhtaat marjat 👍

      Tykkää

    1. Pelkkää kaarnikkaa! Tiivis kansi ja usein laitan purkit vielä ylös alaisin. Voisi laittaa survottua puolukkaa pintaan, mehussahan se on ihan ok 😀

      Tykkää

Jätä kommentti