Kasvimaa ja Kasvihuone, Yleinen

Ajatuksia kasvimaa kesästä-23

Valkosipulia 6 x 12 m, pitäis riittää! Tässä kuvassa ei ole vielä katteita

Ensi lumi tuli 7.10. ja taitaa jäädä maahan. Luonto huijasi meitä komeasti. Syyskuu oli ihan mahtavan lämmin. Kaikki on ollut 2 viikkoa myöhässä meidän normaalista, joten ajattelin, että meneehän valkosipulien istutuskin reilusti lokakuun puoli väliin … enkä mitenkään kuvitellut, että talvi tulisi kirjaimellisesti yhdessä yössä! Ei muuta kuin heti toimeen 8.10, vaikka lumi oli maassa, ei maa kuitenkaan ollut jäässä. Sillä iski ajatus jos tämä onkin pysyvä lumi ja tästä vaan pakastuu, niin on pakko toimia heti. Ja sehän toteutui! Koska päätimme, että uusi paikka valkosipuleille tulee perunamaan toiseen päähän, niin en tietenkään vielä ollut niitä penkkejäkään tehnyt! Isäntä sitten ehdotti, että hän voi vetää traktorilla ja perunan istutuskoneella kohopenkit. Sitä ajatusta vähän kyllä vieroksuin ”Eikun minä kyllä teen lapiolla ne penkit” … Hän katsoi vähän omituisesti minua ja sanoi et sinä kyllä ehdi, kauhea työ… mutta kun kiire oli , tehtiin niin. Lisättiin hyvin palanutta hepo kompostia ja seipäällä tökittiin reiät. Melko nopeasti saatiin valkosipulit koloon. Lunta vaan tuprutti lisää, joten oli melko erikoista haravoida lehtiä lumen seasta, jotta saatiin katetta päälle. Eihän sitä riittänyt kuin puolikkaalle. Samaan aikaan oli tietty menossa ankkalan pehkun tyhjennys, missä oli pääli kerroksessa paljon olkea… joten sitä sitten kekosin toiselle puolikkaalle.

Porkkanan kylvö edessä…. Kyllä nyt naurattaa….

Syyskylvin myös porkkanat samaan syssyyn 9.10. kaksi penkkiä. Ainakin täällä pohjoisessa se on toiminut oivallisesti ja olemme saaneet mahtavan sadon 90 kg maukasta, pääosassa isoa porkkanaa ja isoimmat puoli kiloa. Lisäksi laitoin yhteen penkkiin pieniä määriä retiisiä, pinaattia, salaattia, tilliä ja palsternakkaa. Nämä eivät ole yleensä kovin hyvin onnistuneet, paitsi tilli; mutta yritin nyt olla huolellinen kylvössä, olosuhteista huolimatta. Laitoin myös kaksi riviä valkosipulin mini kynsiä skeipin kukkasista. Koska ne ovat ihan mahdottoman pieniä, samoin kuin vielä pienemmät porkkanan siemenet… Kylväessä siemeniä hulahtaa aina liikaa, pussista ei riitä kuin metriin ja sitten on kesällä edessä kamalan hankala harvennus. Joten kokeilin pienen testi erän ja laittoin ne molemmat vehnäjauhojen joukkoon, suhteessa 0.1-0.2 dl siemeniä ja 1 dl vehnäjauhoa. Mutta ”koekylvössä” keittiön pöydälle, en saanut niitä purkeista ja pulloista ulos! Uudestaan ruokakomerolle ja nyt avuksi riisi. Tämä toimi paremmin ja tuli purkistakin ulos, mutta hyvin epätasaisesti.
LOPULTA… homma toimi parhainten näin: Reiluun astiaan siemenet tai ”pikkukynnet”(erikseen, ei siis sekaisin porkkanaa ja sipulia 😁) ja joko jauhoa tai riisiä ja käsin sirottelu penkkiin. Katsotaan ensi kesänä mikä on loppu tulema.
Syyshommissa levittelin osaan penkeistä ankkalan pehkua ja hepolantaa. Sekä merkkasin pitkillä tolpilla kasvatus alueet, ettei tarvii huhtikuussa summa mutikassa heitellä tuhkaa lumea sulattamaan. Ei sitä kuitenkaan muista missä tarkalleen penkit kulkee.

Mennyttä ja tulevaa… Neljän kasvin viljelykierto jakaa mielipiteitä, toiset puolesta ja toiset vastaan. Kasvimaalla en laita samaa kasvia samaan paikkaan peräkkäisinä vuosina. Perunamaa on ollut samassa paikassa nyt 6 vuotta, joten siihen haemme nyt ratkaisua, mutta yli 300m² alaa ei niin vaan löydy. Olisi myös valtava työ vaihtaa kasvimaan ja perunamaan paikkaa… kohopenkkien teko, käytävät ja niiden kattaminen. Kierto viljelyssä lohkot ovat esim (näitäkin malleja on monta)
1. Kurkut, kurpitsat, kaali, purjo, valkosipuli
2. Sipulit, juurekset
3. Peruna
4. Herne, papu
Ainakin meillä suurimmat kasvatus alat ovat peruna, punajuuri, avomaakurkku, sipulit. Taasen ryhmä 4 vie hyvin vähän tilaa… Tämä on aina melkoista palapeliä, mitä mihinkin laittaa, koska kasvatus alat eivät täsmää eri kasvi ryhmillä.

Ensi kesänä ajatuksena on, että jätän kasvatus listalta pois: Kaali On hankala vahtia ja ötökät iskee kuitenkin. Myös käyttö meillä (lue minulla) on vähäistä, sillä en ole mieltynyt kaali ruokiin. Rakastan kyllä sitä tuoreeltaan. Isäntä kyllä himoitsisi mm. kaalikääryleitä… Maissi Sain kyllä 30stä taimesta ja 2 kasvamaan 😇, mutta tähkää ei ehtinyt muodostua meidän ilmastossa. Ehkä laitan pari kasvihuoneeseen… Papu Sama homma, palko kasvaa, mutta ei pullistu. Tosin tänä vuonna oli huono paikka. Purjo Tämäkin oli ajatuksissa lopettaa, koska oli niin työlästä leikata ja uudelleen istutellella. Nyt se sai olla maassaa ihan lumen tuloon saakka, jolloin otin ylös. Mutta sitä pilkkoessa, lisätessäni ruokaan ja pakastaessa, kyllä vähän ihastuin siihen, että ehkä kuitenkin jatkan sen kanssa.

Mutta kesäkurpitsa! Olihan hauska kasvi ja helppo kasvattaa. Mitään valtavaa liika tuotantoa ei tullut. En sekaantunut pölytykseen mitenkään. 8 tainta ja 8 kiloa. Aivan mahtavaa salaatissa, vokissa ja porkkanakakussa porkkanan sijaan. Myös ankat rakastivat sitä! Koska emme nyt laitakkaan ankkoja kokonaan pois, koska syksyn 9 ”yllätys” tipua muutti suunnitelmat. Vähensimme aikuisia ankkoja, mutta suosikit saivat jäädä; Valko, Pikku-Läikkä ja Iso-Läikkä, uros. Suurin osa pikku ankoista kasvettuaan päätyy pakkaseen, mutta aikuiset pidämme ja kaikki ylimääräinen kesäkurpitsa tuotanto menisi mukavasti heille.

Kyllä! Nämä ovat kuivumassa olevia valkosipulin ”kukan minikynsiä” ja niitä on paljon. Osan laitoin maahan; violetit erikseen ja valkoiset erikseen. Mutta koska niitä on näin paljon, kuivatin ne kunnolla. Nyt aion jauhaa ne ja purkittaa maustejauhoksi. En tiedä onko näin tapana tehdä, mutta kokeillaan… aromia on kyllä ihan hurjasti!

Näin kauden loputtua tuli ajatus, että mihin se kesä taas katosi. Vietin sen kasvimaalla ja uimassa ja nautin kyllä joka hetkestä, mutta täytyy sanoa, ettei se kajakki kovin montaa kertaa vesillä käynyt. Kesän toisella puoliskolla kyllä kävi vierailijoita ihan mukavasti ja saihan siinä vähän vaihtelua. En haluaisi myöntää, että kasvatus ala oli ehkä vähän liian suuri… joten vähennän kasvien määrää ja kasvu alaa ensi kesänä jonkin verran. Ruoka omavaraisuus ei tässä kuitenkaan meillä kärsi, vaan keskityn olennaiseen, jätän kokeilut pois, kylvän h-a-r-v-e-m-p-a-a-n . Ainakin yritän. Ehkä jätän puolet uudesta, vähän kehnommin kasvavasta uudesta kasvimaasta kesannolle tai isken sen täyteen kesäkurpitsaa. Isäntä kyllä mainitsi, ettei se kasvimaa sillä vähene, koska valkosipulit on nyt perunamaalla… Hyvä pointti 😍 Mutta kuitenkin voisi yksi kesä olla edes kevyempi , jotta ehtisi välillä olla tekemättä mitään, ihan vaan vaikka makoilla riippumatossa 🙂

Verkkoalastus, tuuli, -1°C ja lunta vaaka tasossa… Tämä oli eilen 19.10.23. viimeinen kalastus reissu veneellä. Oma lahti oli jo jäässä, mutta puskettiin siitä läpi, koska verkot oli koettava ja saatava pois. Samalla upotimme uppoavan narun pohjaan talvi kalastusta varten. Merkitsimme sen poijuilla. Siihen sitten saamme vedettyä verkot jään alle. On meillä näitä uittolauttoja ja jopa venäläinen Sputnik, mikä juoksee rattaan avulla jään alla, mutta ne kuitenkin tahtovat mennä ihan minne sattuu… Joten koitetaan nyt tällä tapaa. Hyvä että haettiin eilen verkot pois sillä nyt on -10°C. Joten tänään olisi pitänyt autolla siirtää vene järven isolle puolelle 1-2 km ja sieltä ehkä olisi päässyt paremmin verkoille. Pakkasta tuntuu riittävän jatkossakin, mutta 10 päivän ennusteessa ei näy juurikaan lunta, joten suksia ei kannata vielä hakea esiin 😉

Mukavaa jos löysit tänne ja luit meidän kuulumiset. Onneksi kalastus reissulla oli kamerat mukana, joten siitäkin on tulossa YouTube video…Tässä pikku video 7,5 min, kun olimme Rovaniemellä ja ystävämme Frankin äiti Saksasta pääsi tapaamaan OIKEAA Joulupukkia Pajakylässään Napapiirillä 🎄🎅🎄

Mirja @korpitalo 20.10.23, Kuusamo

Jätä kommentti