Yleinen

Polttopuu savotta

Kun kasvimaa kausi on ohi ja sĂ€ilönnĂ€t tehty. Syys kalastus tehty, veneet nostettu ja valmistauduttu talven tuloon… Niin silloin alkaa polttopuiden teko. MeidĂ€n talo lĂ€mpiÀÀ puilla; pirtissĂ€ iso tiilinen leivinuuni ja keittiössĂ€ puuhella. Arviolta meillĂ€ kuluu polttopuuta talven aikana 7kk n. 30 mottia eli kuutiota.
Nyt marraskuussa tehdyt puut tulevat kÀyttöön 2025-2026. Harvennamme metsÀÀ jÀrjestelmÀllisesti. PÀÀasiassa koivua, mutta myös kuusta ja mÀntyÀ jopa vÀlillÀ haapaa. JÀlkeen pÀin siitÀ ei edes huomaa, ettÀ sieltÀ poistettu puita. IsÀntÀ valitsee puut, kaataa ne ja karsii sekÀ pitemmÀt katkaisee, jotta ne ovat helpompi kuljettaa koti lanssille. MinÀ raahaan puut mönkijÀn kÀrryyn kyytiin ja osa jÀÀ pinoihin metsÀÀn odottamaan kuljetusta pois, sillÀ joka paikkaan ei mönkijÀllÀ pÀÀse. Kun saamme enemmÀn lunta voimme kÀyttÀÀ moottorikelkkaa ja parirekeÀ. TÀmÀ ensi vaihe kestÀÀ meillÀ noin 3 viikkoa, jotta ehtii tehdÀ muutakin eikÀ se tule liian raskaaksi.

Talvi Puuta palaa…. đŸ”„â€ïžâ€đŸ”„đŸ”„
Toukokuu Kun lumet alkaa sulaa ja sÀÀ lĂ€mpenee aloitamme rankojen pĂ€tkimisen ja halkaisun piha lanssilla. Alkuun tehtĂ€vĂ€ tuntuu aina ihan ylivoimaiselta, mutta yksi puu kerrallaan kyllĂ€ työ sujuu. Työn jako on taas sama, isĂ€ntĂ€ syöttÀÀ rangat koneeseen, mikĂ€ tekee työn. MinĂ€ tuon materiaalin hĂ€nelle. TĂ€nĂ€ kevÀÀnĂ€ meillĂ€ ei ollut kĂ€ytössĂ€ kuljetinta, vaan minĂ€ toimin kuljettimena… Sitten puut saavat vielĂ€ kuivua lisÀÀ halkaistuina isoissa kasoissa. Tosin pressuja saa vĂ€lillĂ€ viritellĂ€ sateisina pĂ€ivinĂ€.

NĂ€mĂ€ vanhat kuuset olen rauhoittanut niiden koko komeudessaan… Myös muutaman alueen, missĂ€ on vanhaa metsÀÀ emme aio koskaan hakata, jÀÀköön ne metsĂ€n elĂ€imille suoja paikoiksi

Loppu kesÀ Ennen syys sateiden tuloa kaikki puut pitÀÀ saada katon alle, joko puuvajaan tai jonkin muun katoksen alle. Pinoaminen on hidasta puuhaa, mutta loppu tulos on silmÀÀ hivelevÀÀ. Ensi kesÀnÀ meillÀ varmaankin on toimiva kuljetin ja mikÀli sen saa asetettua ihan halkovajan viereen, ei pinoamiselle ole enÀÀ tarvetta.

Hatun nosto heille joilla ei ollut kĂ€ytössÀÀn kone voimaa; ei moottorisahaa, ei klapikonetta… 🙌 Mutta siltikin puu lĂ€mmittÀÀ sinut 4 kertaa 😀

Mirja, Korpitalo Marraskuu 2023

JÀtÀ kommentti