Yleinen

Toukokuu-22 Muiden suhtautuminen omavaraisteluuni

Omavaraisuus blogi yhteisön toukokuun postaus aiheena on:

”Miten ystĂ€vĂ€t, sukulaiset ja naapurit suhtautuvat omavaraisteluusi?”       

JA/TAI ”Omaa puutarhaasi inspiroinut henkilö tai paikka”

Olen aiemmin huomannut, ettĂ€ useammat eivĂ€t oikein kĂ€sitĂ€ mitĂ€ se omavaraistelu on. Toisaalta on ajateltu se Linkolalaisuuden kautta tai jotenkin tosi ankeana. Tulee myös kommentteja, ettĂ€ ”Helpompihan se on kananmunat hakea kaupasta, kun ne on niin halpoja...” Varmaan on halpaa joo, mutta kuinka ihanaa se on syödĂ€ itse kasvatettua puhdasta ruoka, kerĂ€tĂ€ vielĂ€ lĂ€mpimiĂ€ kananmunia pesistĂ€ olkien seasta, ilahtua kun vihdoin saa onnistuneen kukkakaalin kannettua kasvimaalta tai kun löytÀÀ kesĂ€n ensimmĂ€isen mansikan… Muistan vielĂ€ sen tunteen, kun ensi kerran ruokapöydĂ€ssĂ€ huomasimme, ettĂ€ tĂ€mĂ€ lautasellinen on 98% omasta maasta (miinus suola ja voi) 😍

TĂ€nĂ€ kesĂ€nĂ€ meille tulee 5 vuotta tĂ€yteen tĂ€tĂ€ uutta elĂ€mĂ€n vaihetta. Sukulaiset asuvat kaikki kaukana etelĂ€ssĂ€ ja kanssa kĂ€yminen on nykyisin melko harvinaista ja kaikilla on omat kiireet. YstĂ€vĂ€t taas ehkĂ€ ovat jo tottuneet siihen, ettĂ€ olemme vĂ€hĂ€n omituisia muutenkin. Harvalla on ollut yli 200 koiraa pihassa đŸ€­ PitÀÀ oikein miettiĂ€ miten tuttavat ovat kommentoineet… EhkĂ€ se useimmin toistuva lause vĂ€hĂ€n vieraammilta on: ”No, tehĂ€n olette sitten ihan omavaraisia”. Nykyisin KOTIVARAISTELUUN yleisesti on alettu suhtautua jo kiinnostuneemmin ja ehkĂ€ arvostetummin. On herĂ€nnyt innostus oman puhtaan ruuan kasvattamiseen, tieto siitĂ€ mitĂ€ syö ja osittain syynĂ€ varmaan on pelko maailman tilanteen kehittymisestĂ€ ja mahdollisesta hintojen nousta. Halutaan ottaa enemmĂ€n vastuuta omasta elĂ€mĂ€stĂ€ ja olla riippumattomampia. SinĂ€nsĂ€ maalle muutto ei aina tarkoita omavaraistelua, vaikka jotkut niin luulevat. Jos ottaa lemmikki elĂ€imiĂ€ pihalle vain rapsetettaviksi ja kukkia kasvamaan, on sekin ihan ok, mutta se ei mielestĂ€ni ole omavaraisuutta. Jos omat vanhempani vielĂ€ elĂ€isivĂ€t niin heidĂ€n mielestÀÀn tĂ€mĂ€ olisi ollut taantumista. Paluuta tilanteeseen missĂ€ heidĂ€n ajan sukupolvi halusi pÀÀstĂ€ pois tai sitten oli pakko lĂ€hteĂ€. TĂ€mĂ€hĂ€n on vĂ€hĂ€n niinkuin ”MitĂ€ muut ajattelet minusta versus MitĂ€ minĂ€ itse teen”. NĂ€inhĂ€n sitĂ€ ennen elettiin, yritettiin tulla toimeen sillĂ€ mitĂ€ oli, kĂ€ytettiin hyvĂ€ksi mitĂ€ saatavilla oli ja jos jostain sai ulkopuolista hommaa, niin siihen tartuttiin. Suomessa tĂ€llainen aika ei ole niin kaukana kuin ajatellaan. Perus Kuusamolaisella vĂ€hĂ€n iĂ€kkÀÀmmĂ€lle henkilölle tĂ€mĂ€ kaikki on tuttua eikĂ€ sitĂ€ sen kummemmin lokeroida, nĂ€in varmaan muissakin maalaispitĂ€jissĂ€.

Muut kuulumiset…

Olenkin nyt ahkerasti kirjoitellut eri aiheista… Esikasvatukset lĂ€hteneet tosi vauhdikkaasti: paprikat, tomaatit, oregano, basilika, sitruuna melissa, kh-kurkut, kukkakaali, kerĂ€kaali, samettikukka ja muutamia kokeiluja vielĂ€ siihen pÀÀlle.
TÀssÀ linkit huhtikuun pÀivityksiini:

Uuteen kasvukauteen Valmisteluja ulkona, esikasvatusta ja kasvihuoneen tuunausta

Haudontakone kÀynnistyi. Ankan munat ovat nyt vuorossa

Ruokakomero-Pantry Varmuusvaran pÀivitys uuteen isompaan komeroon

Perunoiden idÀtys Aika nostaa perunat itÀmÀÀn sisÀlle

TÀÀllĂ€ pohjoisessa kun ollaan niin SÄÄ pĂ€ivitys on aina tarpeen… Kasvimaa menetti yli 30cm lumipeitteestĂ€ tuhkan ja auringon vaikutuksesta, kunnes Ihanan, toista viikkoa kestĂ€neen kevÀÀn jĂ€lkeen saimme taas tĂ€nÀÀn lisÀÀ lunta ja koko pĂ€ivĂ€ ollaan menty pakkasen puolella. Viime yönĂ€ 27.4. oli pakkasta -13°C 😄 LĂ€himmĂ€llĂ€ lumen syvyyden mittausasemalla KiutakönkÀÀllĂ€ lukema on nyt 30 cm lunta. Huonolta nĂ€yttÀÀ myös koko toukokuun ennusteessa, ei tule aikasta kesÀÀ, viimeinen hallayö olisi ehkĂ€ 19.5. SÀÀ lĂ€mpenee vasta kesĂ€kuun toisella viikolla…vĂ€hĂ€n. LĂ€mmin kasvihuone olisi nyt tarpeen. Vaatisi kunnon lasihuoneen ja esim. vesikierto lĂ€mmitys systeemin… No onneksi meillĂ€ on iso talo ja paljon pöytiĂ€, meneehĂ€n se niinkin taimien kasvatus 😊

Samat kuulumiset videon muodossa…

Mukavaa jos jaksoit lukea tĂ€nne saakka ja jopa laittaa jotain kommenttia😍 Muista vierailla myös muiden postaajien sivuilla, linkki lista on tĂ€ssĂ€ alla:


TOUKOKUUN YHTEISPOSTAUS 2022

KASVUVYÖHYKE 1
Lounais-etelÀ rannikko

Jovela

KASVUVYÖHYKE 2 Pori-Kotka

Oma tupa ja tontti

Kohti laadukkaampaa elĂ€mÀÀ 

PilkkeitÀ Pilpalasta 1.Esikuvani
PilkkeitÀ Pilpalasta 2. Suhtautuminen

Sarin puutarha

KASVUVYÖHYKE 3
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Tsajut 

Caramellia

Villa Varmo 

Luomulaakso

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-SeinÀjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 5 Oulu-Iisalmi-Nurmes

Korpikuusen tila


KASVUVYÖHYKE 6 Kemi-Pello-Rovaniemi- Suomussalmi

KASVUVYÖHYKE 7
Muonio-KittilÀ-SodankylÀ-Kuusamo
Korpitalo

KASVUVYÖHYKE 8 YlĂ€ Lappi

10 vastausta artikkeliin “Toukokuu-22 Muiden suhtautuminen omavaraisteluuni”

  1. TÀÀllĂ€ mennÀÀn myös kylmyydessĂ€, vaikka etelĂ€mmĂ€ssĂ€ (Porin nurkilla) ollaankin, pari viikkoa oli myös tosi lĂ€mmintĂ€, mutta sitten rĂ€pĂ€ytti lunta, joka kyllĂ€ suli samoin tein, mutta kylmÀÀ pitÀÀ, yöllĂ€ kĂ€ydÀÀn pakkasella, eikĂ€ pĂ€ivĂ€lĂ€mmötkÀÀn korkealle kipua. Kaikesta huolimatta katselin kun ”tilalliset” perinteen mukaan istuttivat perunaa ja kaalia maahan…. Itse tĂ€ssĂ€ odotellaan ihan rauhassa kuukausi vielĂ€.

    Liked by 1 henkilö

  2. Noista kananmunista: oma kokemukseni on, ettĂ€ hyvin harva tulee ajatelleeksi, miten luokattoman halpoja ne kaupassa ovatkaan. Sen sijaan olen kuullut kommentin ”SittenhĂ€n teillĂ€ on ilmaiset kananmunat”. No ei todellakaan ole! Kotikanalan munat ovat ehdottomasti kalliimpia kuin kaupasta ostetut, mutta sitĂ€ harva ajattelee.

    Liked by 1 henkilö

    1. Ei pysty enÀÀ syömÀÀn kaupan munia! Kanoista on niin monenlaista iloa, vaikka rehut maksaakin, niin en vaihtais 😊

      TykkÀÀ

  3. Taantumuksesta tuli mieleeni taannoinen keskustelu oman Ă€itini (1959 syntynyt) kanssa. HĂ€n oli sitĂ€ mieltĂ€, ettĂ€ jos palattaisiin siihen aikaan, jolloin hĂ€n oli lapsi, ja siihen elĂ€mĂ€ntapaan, olisi kyse ehdottomasti taantumisesta. HeidĂ€n perheessÀÀn oli 9 lasta ja talo syvĂ€llĂ€ maaseudulla. Kaupasta oli kuulemma kĂ€yty suola ja sokeri – suola isossa sĂ€kissĂ€ ja sokeri kiloittain irtomyynnistĂ€. Kaikki muut oli kasvatettu itse: ruis, vehnĂ€, perunat, lantut, kanat, siat jne. Lanttuja oli ollut kasvamassa niin paljon, ettĂ€ pitkĂ€n rivin pÀÀtĂ€ tuskin nĂ€ki. Sianliha oli suolattu tynnyriin. Pyykit oli pesty itse tehdyllĂ€ lipeĂ€llĂ€ ulkona padassa, avotulella ja huuhdeltu jÀÀkylmĂ€llĂ€ kaivovedellĂ€. Jossain vaiheessa olivat saaneet pulsaattorin ja voi sitĂ€ riemua, miten helppoa pyykin pesu olikaan sen jĂ€lkeen. Tuosta ajasta on alle 60 vuotta, vaikea uskoa.

    Liked by 1 henkilö

    1. NĂ€inhĂ€n se on, aina kaivataan jotain muuta, kuin itsellĂ€ on! Tosin elintaso kauttaaltaan noussut huimasti. Olen suunnilleen samaa ikĂ€luokkaa kuin Ă€itisi 😊 Mutta onko nykyihminen onnellisempi? Ei taida olla, aina tarvitaan lisÀÀ rahaa ja mikÀÀn ei riitĂ€., ahneus vallitsee. PitÀÀ vaan löytÀÀ se oma juttu, omien resurssin kautta, jotta on tyytyvĂ€inen ja onnellinen kuopsutellessa kasvimaalla 😁

      TykkÀÀ

  4. Olenkin monesti kirjoittanut siitÀ, ettÀ -80-luvulla, kun olin nuori, niin köyhillÀ oli itse tehtyÀ mehua ja leivottua pullaa. HÀvetti vÀlillÀ ja kahdehdin kavereita, joilla oli appelsiinimehua ja sÀilöntÀainekakkua kaupasta. NykyÀÀn onneksi vieraat sentÀs omatekoista mehua arvostavat. Varsinkin tuorepuristettua omenamehua!

    Liked by 1 henkilö

    1. ElĂ€mĂ€ssĂ€ mennÀÀn laidasta laitaan… Oon varmaan noin 10v sua vanhempi ja tutulta kuullostaa. Varsinkin koulussa oppilas arvostettiin vanhempien ammatin mukaan, nykyÀÀn kuullostaa melko hölmöltĂ€ 😊

      TykkÀÀ

  5. ”No, tehĂ€n olette sitten ihan omavaraisia” kommenttia kuulee kyllĂ€ yllĂ€ttĂ€vĂ€n paljon! Siihen sitten yrittÀÀ jotain selitellĂ€, ettĂ€ eihĂ€n me nyt kovin omavaraisia vielĂ€ olla đŸ€­ Ja ne kaupan munat on kyllĂ€ halpoja, mutta kuka niitĂ€ haluaa? Omat kanat on parhautta!

    Liked by 1 henkilö

    1. TĂ€ssĂ€ kerran ”jouduin” muninta tauon aikana ostamaan kaupan munia ruuanlaittoon. Jopa kanat eivĂ€t suostuneet syömÀÀn niiden murskattuja kuoria…😁😁

      TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti