Yleinen

Toukokuu-22 Muiden suhtautuminen omavaraisteluuni

Omavaraisuus blogi yhteisön toukokuun postaus aiheena on:

”Miten ystävät, sukulaiset ja naapurit suhtautuvat omavaraisteluusi?”       

JA/TAI ”Omaa puutarhaasi inspiroinut henkilö tai paikka”

Olen aiemmin huomannut, että useammat eivät oikein käsitä mitä se omavaraistelu on. Toisaalta on ajateltu se Linkolalaisuuden kautta tai jotenkin tosi ankeana. Tulee myös kommentteja, että ”Helpompihan se on kananmunat hakea kaupasta, kun ne on niin halpoja...” Varmaan on halpaa joo, mutta kuinka ihanaa se on syödä itse kasvatettua puhdasta ruoka, kerätä vielä lämpimiä kananmunia pesistä olkien seasta, ilahtua kun vihdoin saa onnistuneen kukkakaalin kannettua kasvimaalta tai kun löytää kesän ensimmäisen mansikan… Muistan vielä sen tunteen, kun ensi kerran ruokapöydässä huomasimme, että tämä lautasellinen on 98% omasta maasta (miinus suola ja voi) 😍

Tänä kesänä meille tulee 5 vuotta täyteen tätä uutta elämän vaihetta. Sukulaiset asuvat kaikki kaukana etelässä ja kanssa käyminen on nykyisin melko harvinaista ja kaikilla on omat kiireet. Ystävät taas ehkä ovat jo tottuneet siihen, että olemme vähän omituisia muutenkin. Harvalla on ollut yli 200 koiraa pihassa 🤭 Pitää oikein miettiä miten tuttavat ovat kommentoineet… Ehkä se useimmin toistuva lause vähän vieraammilta on: ”No, tehän olette sitten ihan omavaraisia”. Nykyisin KOTIVARAISTELUUN yleisesti on alettu suhtautua jo kiinnostuneemmin ja ehkä arvostetummin. On herännyt innostus oman puhtaan ruuan kasvattamiseen, tieto siitä mitä syö ja osittain syynä varmaan on pelko maailman tilanteen kehittymisestä ja mahdollisesta hintojen nousta. Halutaan ottaa enemmän vastuuta omasta elämästä ja olla riippumattomampia. Sinänsä maalle muutto ei aina tarkoita omavaraistelua, vaikka jotkut niin luulevat. Jos ottaa lemmikki eläimiä pihalle vain rapsetettaviksi ja kukkia kasvamaan, on sekin ihan ok, mutta se ei mielestäni ole omavaraisuutta. Jos omat vanhempani vielä eläisivät niin heidän mielestään tämä olisi ollut taantumista. Paluuta tilanteeseen missä heidän ajan sukupolvi halusi päästä pois tai sitten oli pakko lähteä. Tämähän on vähän niinkuin ”Mitä muut ajattelet minusta versus Mitä minä itse teen”. Näinhän sitä ennen elettiin, yritettiin tulla toimeen sillä mitä oli, käytettiin hyväksi mitä saatavilla oli ja jos jostain sai ulkopuolista hommaa, niin siihen tartuttiin. Suomessa tällainen aika ei ole niin kaukana kuin ajatellaan. Perus Kuusamolaisella vähän iäkkäämmälle henkilölle tämä kaikki on tuttua eikä sitä sen kummemmin lokeroida, näin varmaan muissakin maalaispitäjissä.

Muut kuulumiset…

Olenkin nyt ahkerasti kirjoitellut eri aiheista… Esikasvatukset lähteneet tosi vauhdikkaasti: paprikat, tomaatit, oregano, basilika, sitruuna melissa, kh-kurkut, kukkakaali, keräkaali, samettikukka ja muutamia kokeiluja vielä siihen päälle.
Tässä linkit huhtikuun päivityksiini:

Uuteen kasvukauteen Valmisteluja ulkona, esikasvatusta ja kasvihuoneen tuunausta

Haudontakone käynnistyi. Ankan munat ovat nyt vuorossa

Ruokakomero-Pantry Varmuusvaran päivitys uuteen isompaan komeroon

Perunoiden idätys Aika nostaa perunat itämään sisälle

Täällä pohjoisessa kun ollaan niin SÄÄ päivitys on aina tarpeen… Kasvimaa menetti yli 30cm lumipeitteestä tuhkan ja auringon vaikutuksesta, kunnes Ihanan, toista viikkoa kestäneen kevään jälkeen saimme taas tänään lisää lunta ja koko päivä ollaan menty pakkasen puolella. Viime yönä 27.4. oli pakkasta -13°C 😄 Lähimmällä lumen syvyyden mittausasemalla Kiutakönkäällä lukema on nyt 30 cm lunta. Huonolta näyttää myös koko toukokuun ennusteessa, ei tule aikasta kesää, viimeinen hallayö olisi ehkä 19.5. Sää lämpenee vasta kesäkuun toisella viikolla…vähän. Lämmin kasvihuone olisi nyt tarpeen. Vaatisi kunnon lasihuoneen ja esim. vesikierto lämmitys systeemin… No onneksi meillä on iso talo ja paljon pöytiä, meneehän se niinkin taimien kasvatus 😊

Samat kuulumiset videon muodossa…

Mukavaa jos jaksoit lukea tänne saakka ja jopa laittaa jotain kommenttia😍 Muista vierailla myös muiden postaajien sivuilla, linkki lista on tässä alla:


TOUKOKUUN YHTEISPOSTAUS 2022

KASVUVYÖHYKE 1
Lounais-etelä rannikko

Jovela

KASVUVYÖHYKE 2 Pori-Kotka

Oma tupa ja tontti

Kohti laadukkaampaa elämää 

Pilkkeitä Pilpalasta 1.Esikuvani
Pilkkeitä Pilpalasta 2. Suhtautuminen

Sarin puutarha

KASVUVYÖHYKE 3
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Tsajut 

Caramellia

Villa Varmo 

Luomulaakso

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 5 Oulu-Iisalmi-Nurmes

Korpikuusen tila


KASVUVYÖHYKE 6 Kemi-Pello-Rovaniemi- Suomussalmi

KASVUVYÖHYKE 7
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo
Korpitalo

KASVUVYÖHYKE 8 Ylä Lappi

10 vastausta artikkeliin “Toukokuu-22 Muiden suhtautuminen omavaraisteluuni”

 1. ”No, tehän olette sitten ihan omavaraisia” kommenttia kuulee kyllä yllättävän paljon! Siihen sitten yrittää jotain selitellä, että eihän me nyt kovin omavaraisia vielä olla 🤭 Ja ne kaupan munat on kyllä halpoja, mutta kuka niitä haluaa? Omat kanat on parhautta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tässä kerran ”jouduin” muninta tauon aikana ostamaan kaupan munia ruuanlaittoon. Jopa kanat eivät suostuneet syömään niiden murskattuja kuoria…😁😁

   Tykkää

 2. Olenkin monesti kirjoittanut siitä, että -80-luvulla, kun olin nuori, niin köyhillä oli itse tehtyä mehua ja leivottua pullaa. Hävetti välillä ja kahdehdin kavereita, joilla oli appelsiinimehua ja säilöntäainekakkua kaupasta. Nykyään onneksi vieraat sentäs omatekoista mehua arvostavat. Varsinkin tuorepuristettua omenamehua!

  Liked by 1 henkilö

  1. Elämässä mennään laidasta laitaan… Oon varmaan noin 10v sua vanhempi ja tutulta kuullostaa. Varsinkin koulussa oppilas arvostettiin vanhempien ammatin mukaan, nykyään kuullostaa melko hölmöltä 😊

   Tykkää

 3. Taantumuksesta tuli mieleeni taannoinen keskustelu oman äitini (1959 syntynyt) kanssa. Hän oli sitä mieltä, että jos palattaisiin siihen aikaan, jolloin hän oli lapsi, ja siihen elämäntapaan, olisi kyse ehdottomasti taantumisesta. Heidän perheessään oli 9 lasta ja talo syvällä maaseudulla. Kaupasta oli kuulemma käyty suola ja sokeri – suola isossa säkissä ja sokeri kiloittain irtomyynnistä. Kaikki muut oli kasvatettu itse: ruis, vehnä, perunat, lantut, kanat, siat jne. Lanttuja oli ollut kasvamassa niin paljon, että pitkän rivin päätä tuskin näki. Sianliha oli suolattu tynnyriin. Pyykit oli pesty itse tehdyllä lipeällä ulkona padassa, avotulella ja huuhdeltu jääkylmällä kaivovedellä. Jossain vaiheessa olivat saaneet pulsaattorin ja voi sitä riemua, miten helppoa pyykin pesu olikaan sen jälkeen. Tuosta ajasta on alle 60 vuotta, vaikea uskoa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Näinhän se on, aina kaivataan jotain muuta, kuin itsellä on! Tosin elintaso kauttaaltaan noussut huimasti. Olen suunnilleen samaa ikäluokkaa kuin äitisi 😊 Mutta onko nykyihminen onnellisempi? Ei taida olla, aina tarvitaan lisää rahaa ja mikään ei riitä., ahneus vallitsee. Pitää vaan löytää se oma juttu, omien resurssin kautta, jotta on tyytyväinen ja onnellinen kuopsutellessa kasvimaalla 😁

   Tykkää

 4. Noista kananmunista: oma kokemukseni on, että hyvin harva tulee ajatelleeksi, miten luokattoman halpoja ne kaupassa ovatkaan. Sen sijaan olen kuullut kommentin ”Sittenhän teillä on ilmaiset kananmunat”. No ei todellakaan ole! Kotikanalan munat ovat ehdottomasti kalliimpia kuin kaupasta ostetut, mutta sitä harva ajattelee.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ei pysty enää syömään kaupan munia! Kanoista on niin monenlaista iloa, vaikka rehut maksaakin, niin en vaihtais 😊

   Tykkää

 5. Täällä mennään myös kylmyydessä, vaikka etelämmässä (Porin nurkilla) ollaankin, pari viikkoa oli myös tosi lämmintä, mutta sitten räpäytti lunta, joka kyllä suli samoin tein, mutta kylmää pitää, yöllä käydään pakkasella, eikä päivälämmötkään korkealle kipua. Kaikesta huolimatta katselin kun ”tilalliset” perinteen mukaan istuttivat perunaa ja kaalia maahan…. Itse tässä odotellaan ihan rauhassa kuukausi vielä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s