Yleinen

Tammikuu-23 Mikä sinut lämmittää?

Tämä kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme yhteisestä aiheesta ja vaihdamme kuulumisia.
Tässä kuussa aiheina on…

Esittely: Kuka ja missä?
– Mikä lämmittää kehoa tai tupaa?
– Vuosikello ja -suunnitelma

Onnea Uudelle Vuodelle 2023 olkoon tiesi tasainen,
mutta ei tylsä 😍

Uuden vuoden kunniaksi ensin pieni esittely kierros… Olen Mirja, omavaraistelija pohjoisesta. Kasvuvyöhykkeemme on 7 eli kaistale mikä menee Muoniosta Sodankylän kautta tänne Kuusamoon. Muutimme tänne Korpitaloon, Pohjois- Kuusamoon Rukalta 2017. Olen ollut tässä ryhmässä mukana nyt 2 v ja ketään näistä tovereista en ole tavannut, mutta muutaman henkilön ajatukset jo tunnen melko hyvin. Pidemmän esittelyni voit lukea täältä  KUN 200 KOIRAA VAIHTUI MUUTAMAAN KANAAN

PUULÄMMITYS TALOSSA Puut lämmittävät sinut ainakin 3 kertaa…😄  Talossamme on sähköpatterit, mutta emme ole niitä käyttäneet, emme edes testanneet, näyttäväyt kyllä melko uusilta, joten uskoisin että ne ovat toimivat. Lämmitämme siis ainoastaan puulla. Teemme kaikki polttopuut omasta metsästä. Meillä palaa puuta talvella isossa leivinuunissa noin 3 kertaa viikossa ja keittiön hellassa päivittäin. Kesällä myös ranta saunassa. Kokkailemme kesällä yleensä kesäkeittiössä, missä on kaasu ja puuhella. Puuta siis kuluu paljon, tehdään noin 30 pino kuutiota…. Nämä hirvittävät sähkön hinnat kyllä hyvin motivoivat raskaisiin puu hommiin.

Loppu syksystä siihen kuluu noin 3 viikkoa, tosin pidämme päivä rupeamat melko lyhyinä, että paikat pysyy ehjinä. Isäntä kaataa puut harventaen metsää ja järkevästi  valikoiden poistettavat puut. Minä laahaan puut kasoihin ajo urien varteen. Ennen lumien tuloa ajamme mönkijälllä puut pois sellaisista kohdista, mistä ne sai haettua pois, osa pitää hakea kotiin vasta, kun lumipeite on niin vahva, että pääsee liikkumaan moottorikelkalla ja parireellä. Viime syksynä-22 tehdyt puut tulevat siis käyttöön vasta 2024-2025. Olisivat ehkä kuivia ja käyttö kunnossa jo vuotta aikaisemmin, mutta haluamme, että varastoa löytyy, mikäli jostain syystä esim. ensi syksynä olisi selkä niin kipeä, ettei metsään ole asiaa. Puut ovat nyt pressun alla. Keväällä-23 ne pätkitään ja halkaistaan koneella, sekä pinotaan katon alle halkovajoihin. Mutta jos ei olisi moottorisahaa, kuljetus kalustoa eikä halkomakoneita… tilanne olisi toinen. Jos nyt tuntee illalla tehneensä todella töitä, niin eihän se ole mitään käsityökaluin tekemiseen verrattuna.  Kyllä menneet sukupolvet olivat terästä💪

Hyvin siis pärjätään sisällä miten sitten ulkona?
”Nilkat paljaana, ilman pipoa, takki auki, hangessa lenkkarit jalassa…” Mutta onhan se niin, että kun kerran itsensä palelluttaa, niin jo oppii… Tämä vaatetus asiahan pitäisi olla meille suomalaiselle itsestään selvä! Mutta ei ole. Siihen vaikuttaa tietysti vieraantuminen luonnosta, ulkona liikkumisen vähyys ja ikävä kyllä ”muodin” mukaan meneminen.

Kysymykseen on helppo vastaus: luonnon materiaalit, kerrospukeutuminen ja vaatteet aina sään mukaan. Villaa ja villaa! Ei missään nimessä esim. puuvillasukkia jalkaan. Mikäli tuntuu, että villa kutittaa kannattaa testata merinovillaa. Kunnon pakkasissa (yli -35°C) pitää olla jopa 4 kerrosta, joista ainakin yksi tuulta pitävää, siis ylävartalossa, jaloissa ja sukkia myöten. Tietysti vaatetus riippuu siitä mitä on ulkona tekemässä. Kenkien pitää olla isoja, jotta sukka kerrokset sinne mahtuu ja jää vielä tilaa. Aikoinaan kun töissä puimme asiakkaita, piti kengän koko numero merkitä numeroa pienenpänä kenkään, sillä muuten varsinkaan naiset eivät suostuneet ottamaan ”suuria” kenkiä… 😂 Itse käytän piha hommissa ns. Thermo kenkiä, mitkä ovat tosi lämpimät ja kevyet. Oikein kovilla pakkasilla nutukkaat eli poronkarva kengät ovat parasta, sillä pohja on joustava ja jalkapohja lihakset pääsevät töihin. Kudon itse villasukat ja villapaitoja islantilaisia & norjalais mallien mukaan. Hattu, pipo, karvalakki… päähine on erittäin tärkeä, sillä jos päästä haihtuu lämpöä, ei ole mitään tehtävissä. Käsineet pitää olla myös lämpimät ja usein on hyvä olla ohuet alla ja rukkaset päällä.

Kuulumiset ja Vuosikello Kaikki kallistuu, hinnat nousevat pilviin. Polttoaineet, sähköt ja ruoka. Kanojen ja ankkojen (meillä 26 nokkaa) rehun hinta on noussut jo niin paljon, että heräsi ajatus onko tässä mitään järkeä pitää kanoja… Lisävalojakaan emme ole enää käyttäneet kanalassa. Nyt on ollut niin pitkä muninta tauko, että on pitänyt ostaa kaupasta munia, mutta miten ne voivat olla niin halpoja! Kyllä se osto kirpaisee. Mutta mikään ei voita omien kanojen munien makua…

Onneksi ollaan jo vahvasti tällä tiellä ja varauduttu perusteellisesti (Postaus 17.12.22 )
Samalla tyylillä siis jatketaan ja onneksi on kasvimaa! Kuitenkin kaikkia kuluja karsitaan ja turhaa kulutusta vältetään.

En millään osaa kuvitella VUOSIKELLOA vuoden mukaan eli tammikuusta joulukuuhun, sillä talvi kuitenkin jatkuu vaihtuu vuosi sitten tai ei… Joten aloitan sen nyt Lokakuusta….

LOKA-MARRAS Heti lokakuun alusta valkosipulien istutus ja porkkanoiden kylvö. Pitää ehtiä ennen maan jäätymistä ja lumen tuloa. Hautomakoneista kasvatetut ankat ja kanat päätyvät pakkaseen, heti kun kokoa on sopivasti. Muutamia jätetään kasvamaan ajoittain,  jotta lauma uudistuu. Kolmen viikon metsätyöt alkaa sään niin salliessa. Polttopuut kaadetaan, karsitaan ja rangat kasataan pinoihin metsään. Siian syyskalastus jatkuu yleensä aina viime laineille asti, sillä järvi jäätyy noin 20.10. eli ankat sisälle talvi kotiin ja veneet ylös. Polttopuu hommat saadaan valmiiksi marraskuun alussa.

JOULU-TAMMI-HELMI Pääasiassa vaan hiihtelen … 😁 Ei vainkaan! Koska pysyvät lumet satavat viimeistään marraskuun lopussa alkaa eräopas isännällä safarityöt Rukalla. Ruokaahan meillä riittää, mutta saadaan sitten voitakin leivän päälle… ehkä jopa jokunen laskukin maksettua. Joulun vietto on hyvin vähäistä, joulukuusi haetaan omasta metsästä ja joulu ruokaa nautitaan. Isäntä on tietty koko joulun töissä. Minä hoidan eläimet, kolaan kaikki ”200” oven edustaa, pudottelen lumia katolta, rahtaan 3-4 isoa  laatikollista puita sisälle lämpenemään noin kolmasti viikossa. Lämmitän taloa ja jos pakkanen kipuaa alle -40°C, pitää tahti olla joka päivä. Kaikki kokkailut jää minulle, jotta isännän tullessa noin 10 tunnin päästä kotiin on evästä pöydässä. Iltaisin ehtii sitten vähän kutoa 🙂 Aiemmin laitoin tammikuussa chilit ja paprikat kasvamaan. Tuotos on ollut niin huonoa, että syksyllä päätin, että ei enää laita. Tomaatit olen myös neljänä vuonna laitellut kasvamaan, helmikuun puolessa välissä, tänä vuonna laitan nyt paljon vähemmän ja myöhemmin, jos ollenkaan… tai sitten laitan, sillä rakastan tomaatteja ja nimenomaan punaisia syötäviä 😁

MAALIS-HUHTI-TOUKO Lumi on maassa kaikki nämä 3 kuukautta ja paksusti. Kuivalihat ulos kuivumaan noin 12.3. Tänä vuonna aion vähentää esikasvatusta, sillä olen huomannut että esim. avomaankurkku ei kaipaa esikasvatusta. Kaikkia niitä mitä esikasvatan, aion lykätä aloitusta reilusti.  Huhtikuussa esikasvatus jatkuu ja taimia koulitaan. Levitän koko talven tuhkat kasvimaalle, niin hanki sulaa aiemmin ja aurinko pääsee lämmittämään maata. Huhtikuussa otamme yleensä haudontakoneet käyttöön; kanan- ja ankan munia. Huhtikuussa talvisesonki alkaa hiipumaan Rukalla ja isäntääkin näkee taas kotona. Toukokuussa alkaa polttopuiden katkominen, halkominen ja pinoaminen puuvajaan. Pirtti perunat sisällä kasvamaan paljuun.  Jäät lähtee meillä noin 20.5. tietämillä, joten kalastus kausi alkaa pikku hiljaa. Jos vaan lumi on sulanut toukokuun loppu puolella, pääsee kasvimaalle valmistelemaan penkkejä.

KESÄ-HEINÄ Perunaa pääsemme istuttamaan kesäkuun alussa, mikäli pelto on sulanut. Vanhan kansan mukaan täällä ei saa ulos istuttaa mitään ennen 6.6. sillä halla vaanii ja luntakin saattaa vielä tulla. Kesäkuun alusta KASVIMAA touhu alkaa kovalla rytinällä, mutta aurinko on ylhäällä koko ajan eikä pimeää tule. Perunan jälkeen seuraa sipulit, punajuuret, retiisit… Ankat ja kanat pääsevät ulos. Aika tehdä oksasilppua kasvimaalle ja toivoa kovasti, että saa vanhaa heinää katteeksi kuten edellisinä vuosina. Kasvimaalla sadettajat antaa kosteutta, kastelu vesi otetaan järvestä. Kaikenlaista puuhaa on jatkuvasti; kitkentää, harvennusta, katteen lisäystä ja jotain salaatti tarpeitakin jo saa. Kylvän aina melko tiuhaan kasvit ja harvennuksista saan sitten jo satoa ekoihin säilöntöihin. Loput kasvaa sitten kohinalla. Villi yrttien kuivausta ja lähes päivittäinen mansikoiden keruu. Kasvimaalla tuhkausta, nokkosvettä ja muuta luomu ötökkä torjuntaa. Harsoja pidän myös tiiviisti alku kaudesta. Isännällä on sulan maan aikaan aina jokin korjaus projekti; kahtena kesänä maakellarin parantelua, koko talon katon eristeiden vaihtaminen, kesäkeittiön terassin kattaminen, laiturien ja rantaterassin uusiminen jne. Puutavara tulee omasta metsästä ja sahataan tukkivannesahalla omalla tontilla.

ELO-SYYS  Sadonkorjuu alkaa pikku hiljaa, sipulit ylös, avomaa kurkut, punajuuret, herneet. Kesällä-22 sain ekat tomaatit vasta myöhään syksyllä. Tomaatit ovat lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Marjastus kausikin on päällä saman aikaisesti. Syyskuussa säilöminen täyttää päivät ja lisäksi alkaa kalan purkitus.  Perunatkin pitäisi nostaa… Haetaan myös traktori kuormallisia lantaa pelloille kasaan seuraavaa kesää varten. Kitken ja valmistelen molemmat kasvimaat kuntoon, niin keväällä pääsee helpommalla. Loppukuusta alkaa taas pirtin lämmitys ja kasvimaa kausi on paketoitu….

Tästä huomaa, että luonto ja sää ympärillämme määrittelee meidän elämän kulun. Sen mukaan mennään ja työt tehdään. Ei sen mukaan mikä nyt olis kivaa 😁

Joulu tervehdys 2022

Mukava jos pääsit tänne saakka postauksessa 😀 Muista vierailla myös muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! Kommentointi saattaa joskus tökkiä, mutta yritä uudestaan!
Kommentteja on aina aivan ihana saada…
silloin todella tuntuu siltä, että joku näitä myös lukee.

YHTEISPOSTAUS   TAMMIKUU 2023

KASVUVYÖHYKE 1  
Lounais-Etelä rannikko

Apilankukka

Maijala

KASVUVYÖHYKE 2   Porista-Kotkaan

Oma tupa ja tontti

Sarin puutarhat

Pilkkeitä Pilpalasta

KASVUVYÖHYKE 3  
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Varmo Varmo

Tsajut

Harmaa torppa

 Evil Dressmaker

Sininen tupa

Torpan Tyttö

KASVUVYÖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Korkeala

Puutarhahetki 

KASVUVYÖHYKE 7   
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

12 vastausta artikkeliin “Tammikuu-23 Mikä sinut lämmittää?”

    1. Kyllä se on kovan työn takana vaikka on koneita. Ei ihme että motti (kuutiometri) maksaa nykyisin 90 e 😬 Onneksi ei tarvii käsin sahata ja halkoa..😀

      Tykkää

  1. Tykkään niin näistä siun postauksista! Kuulostaa kovin samalta kun meillä. Lämmitystä, lämmitystä, lämmitystä. Siitä se talviaika muodostuu. Mukavoo tätä vuotta ja suotuisaa satokautta!

    Liked by 1 henkilö

    1. : ) Samat on askareet… ja siihen väliin mahtuu kanalan siivousta ja loputonta lumen kolausta! Kiitos samoin Sinulle, toivon myös aikaista kevättä kuten joka vuosi…

      Tykkää

    1. Hienoa että on viihdyttävää materiaalia 😍😍 Luin ensin että OMALAATUISIA…mikä sekin pitäisi paikkaansa! Tykkäämme paikasta, onneksi on liian kaukana Rukalta, niin mökkiläisiä ei kiinnosta ja saimme omaksi 👍

      Tykkää

    1. Viime syksy oli niin lämmin ja siiat ei tulleet sen takia rannoille ja sitten jäät pamahti, niin että meille jäi taas puuvene jäihin 🙂 Joten saalis ei ollut kovin hyvä. Kuivalihat vaatii sen pakkasen, auringon ja tuulen, ehkä sielläkin tänä keväänä 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti