Yleinen

HELMIKUU-23 Esikasvatukset

Tämä kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme yhteisestä aiheesta ja vaihdamme kuulumisia.

Aiheena tällä kertaa:
Esikasvatukset 2023, tarkastellaan asiaa myös kannattavuuden kannalta.

Mitä kannattaa esikasvattaa, jos haluaa säästää, saada suuren sadon tai syödä erikoisempia herkkuja?
Ennen kaikkea  pit√§√§ kasvattaa sellaista ruokaa mit√§ sy√∂… emme ole tyk√§styneet kes√§kurpitsaan, joten emme sit√§ kasvata. T√§√§ll√§ pohjoisessa ja ei ainakaan meill√§ kasva erikoisuudet, joten en tuhlaa niihin aikaa eik√§ tilaa. Hyv√§ syy esikasvattaa on t√§m√§ lyhyehk√∂ kasvukausi, jotta voisi istuttaa ulos jo vahvistuneet taimet. Kasvi saa paremman alun esim. √∂t√∂k√∂it√§ vastaan. Olen yleens√§ laittanut esikasvatukset liian aikaisin, jolloin sis√§ll√§ kasvu aika on ollut liian pitk√§ ja taimet alkavat k√§rsi√§ ja sitten muutos ulos on liian rankka. Kuitenkaan sellaista ulos ja sis√§√§n kantamista en aio kokeilla…ūüėÄ Viime vuonna esikasvatin seuraavasti:

Tomaatti. 19.2Paprika. ja chili 19.1Kukka- ja keräkaali 20.4
Kurkut; avo- ja kasvihuone 20.4SitruunamelissaOregano
Laventeli ( ei onnistu mulla)Yrtti-iisoSamettikukka 20.4
Krassit, muutamia kukkiaBasilika 3.3Papu

Aion nyt aloittaa esikasvatuksen vasta huhtikuussa tomaattien kanssa… ellen nyt sitten innostu kuitenkin laittamaan paprikaa aiemmin ūüôā Laitan muutaman runkotomaatin, jonka siemenet olen ker√§nnyt ja sitten uusi tulokas kirsikkatomaatti Vilma (Impecta), mik√§ pit√§isi olla matala puska, korkeus 30 cm. Basilikaa laitan omista siemenist√§. Avomaakurkkuja en aio en√§√§ esikasvattaa, sen huomasin viime kes√§n√§. Ne menee suoraan maahan ja yrit√§n taas kerran laittaa ne harvakseltaan, mik√§ ei viel√§ koskaan ole onnistunut. Kasvihuone kurkut kyll√§ kasvatan taimiksi ensin sis√§ll√§ ja t√§√§ll√§ ne pystyy siirt√§m√§√§n kasvihuoneeseen vasta kes√§kuun toisella viikolla. Ker√§kaalit laitan my√∂s huhtikuussa. Kukkakaalia en ehk√§ kasvata ensi kes√§n√§ ollenkaan. Samettikukkia my√∂s esikasvattelen ja t√§yt√§n niill√§ kasvimaan joka tyhj√§n paikan, keh√§kukat laitan suoraan ulos. Yrttej√§ laittelen mm. sitruunamelissaa, oreganoa, anis-iisoa. Oreganon kasvupaikkaan pit√§√§ nyt kiinnitt√§√§ huomiota, se on mulla ollut ilmeisesti liian hyv√§ss√§ mullassa, kun kasvu ei tahdo jatkua kovin pitk√§√§n. Ehk√§ sen pit√§√§ v√§h√§n k√§rsi√§.. Pavut esikasvatan toukokuun lopussa kasvihuoneessa vanhoissa r√§nneiss√§, tosin niiden liuttaminen maahan ”Huw Richardsin” -tapaan ei minulta onnistu, mutta muuten pitk√§t r√§nnit saa hyvin ripustettua kasvihuoneen kattoon, tilaa viem√§st√§ ja ulos istuttaessa ne on helppo koppasta, kun ei ole purkkia tiell√§.

Paljonko esikasvatus maksaa meillä? Onko aiheesta säästövinkkejä
Käytän vanhoja purkkeja ja purkukoita, pyrin jatkossa saamaan enemmän omia keräämiäni siemeniä käyttöön. Vähennän rajusti esikasvatusta ja myöhäistän aloitusta, joten myös kasvi valoon kuluva energia vähenee. Multana pyrin käyttämään omaa multaa, joskus kyllä joutuu ostamaan pussi multaa jos kaikki omat mullat on jäässä.

Kuinka pitk√§lle syksyyn s√∂it viime vuonna oman maan tomaatteja? Ihana kysymys!  Viime kev√§√§ll√§ p√§√§tin, ett√§ en tilaa postitse yht√§√§n siemeni√§, k√§yt√§n vanhat varastot pois ja loput ostan paikallisesta marketista. Ulko tomaatit ei meill√§ menesty, joten kasvata tomaatit kasvihuoneessa. Esikasvatin tomaatit sis√§ll√§ pirtiss√§ alkaen 19.2. Tiny Timiin luotin, ett√§ saan aikaisia ja n√§pp√§r√§n kokoisia taimia. Kaupasta ei l√∂ytynyt muita amppellitomaatteja. Toisin k√§vi, TT runko kasvoi kasvihuoneessa 2 m korkeaksi, eik√§ tomaatteja kuulunut, vasta elokuussa sain ensimm√§isen sy√∂t√§v√§n tomaatin.. Lopulta taas ker√§sin vihre√§t tomaatit keitti√∂n p√∂yd√§lle ja suurin osa p√§√§tyi soseeksi. Taimet kasvattivat kauheasti vihre√§√§, vaikka lannoitusta ei paljon ollut. Ehk√§ ensi kes√§n√§ katkaisen runko tomaattien latvat paljon aiemmin… Olen lukenut my√∂s, ett√§ jos kurkku (tuli hieno sato) menestyy kasvarissa, siell√§ ei silloin tomaattia tule… Taitaapa olla totta. Niill√§ on erilaiset kasvu ymp√§rist√∂ vaatimukset. Tomaatti lista, l√∂yd√§t t√§√§lt√§ TOMAATTI LISTA 

Kauanko omena varasto kesti? Perustimme syksyll√§ 2018 paikallisen puutarhan tarkkojen ohjeiden mukaan kasvu paikat omenapuille. Kaikki silloin sanoivat meille ettei Kuusamossa omenat kasva… Ostimme kev√§√§ll√§ 2019 kaksi upeaa omenapuun tainta samasta paikallisesta puutarhasta. Olivat hyvi√§ kylm√§√§ kest√§vi√§ Siperian lajikkeita. Sen ekan kes√§n kasvoivat ja kukkivat upeasti. Mutta talvea eiv√§t selvinneet… Ei siis omenia.

Mik√§ oli s√§√§st√∂si, kun s√∂it oman maan tuotteita? Huimasti! Mit√§√§n kasviksia eik√§ juureksia ei tarvitse ostaa kaupasta; perunat, porkkanaa, punajuurta, kurkkua, sipulit, herne, valkosipulit, valmiit pakastevihannes pussit (porkkana, papu, retiisi, kaskinauris, kukkakaali) N√§ill√§ tulemme toimeen hyvin koko talven yli. Kes√§ll√§ herkutellaan sitten salaatilla, tuore kurkulla, pinaatilla, tomaatillakin…ehk√§.
Ostamme hyvin harvoin lihaa kaupasta eik√§ koskaan kalaa. Maito tuotteita, jauhot, suola, sokeri, mausteita, kahvit… n√§it√§ ostamme. Normi kuukautena, jos ei ole mit√§√§n poikkeavaa ole, aiemmin meni kauppaan alle 200e /kk. Nyt hinnat ovat tietty nousseet…

S√§√§st√§tk√∂ jumppakuluissa kun rehkit kasvimaalla? Kes√§n kun h√§√§rii kasvimaalla ja talven kolaa pihaa ja kantaa puita mets√§ss√§ pinoihin ja samat puut taas puuliiterist√§ pirttiin, ei tule mieleenk√§√§n l√§hte√§ jumppaan. Talvella ehtii hiiht√§√§ ja kes√§ll√§ meloa ja uida. Sanon n√§in vaikka minulla on kuntoutus alan koulutus…

Myytkö tai vaihdatko taimia? Missä, miten kenen kanssa? Täällä ei oikein ole sellaisia markkinoita, eikä naapureita. Itse olen alkanut opetella siementen keräystä, mutta en vielä uskalla pelkästään niiden varaan jäädä. Järkevää tietoa eri kasvien siemen keräyksestä on tosi vaikea löytää. Sellainen käytännöllinen tieto vaikka että koska on se oikea aika kerätä. Se ainut suomenkielinen kirjakin on loppuunmyyty.

Onko jokin kasvi on tuottanut ongelmia jotka olet ratkaissut/luovuttanut kyseisen kasvin kanssa? Kaali. Ensimm√§inen kasvatus kes√§ ep√§onnistui. Seuraava vuosi oli parempi. Esikasvatin taimet sis√§ll√§, siirsin kasvihuoneeseen ja sielt√§ ulos pilvisell√§, ei helteisell√§ s√§√§ll√§. Heti tunneli (√∂t√∂kk√§verkko) p√§√§lle ja tarkasti tiivistettyn√§ reunat. Nokkosvett√§ ja kalkkia varmuuden vuoksi ja heti tunneli takaisin p√§√§lle. Kasvu oli tosi hyv√§√§ ja upeita pallukoita l√∂ytyi. Pit√§isk√∂ jo ottaa yl√∂s…? Lueskelin ohjeita, ett√§ kannattaa pit√§√§ maassa ihan syksyyn saakka. Olis pit√§nyt ottaa pois! ūüė° Jotenkin vaan tuli sellainen tunne, ett√§ t√§√§h√§n menee hyvin… vaan olisi pit√§nyt h√§√§t√§√§ √∂t√∂k√∂it√§ useammin. Jostain oli jotain √∂t√∂k√∂it√§ luikerrellut sis√§lle… Kyll√§ harmitti! Ehk√§ noin puolet sain pelastettua. Suurin oli jo 3.8 kg Kuitenkin ensi kes√§ksi yrit√§n taas ja otan heti yl√∂s, kun kokoa alkaa olla mukavasti.

Ent√§ koko omavaraistelu… kannattavuus ja s√§√§st√∂ ?
Koska olemme v√§hent√§neet kodin ulkopuolella ty√∂ss√§k√§ynti√§, niin s√§√§st√∂ill√§ on huomattava merkitys ja se kummasti motivoi ruuan kasvatukseen, polttopuiden tekoon, kalastukseen ja esim. lauta tavaran sahaukseen omasta mets√§st√§. Yht√§ t√§rke√§ syy on puhdas, turvallinen sek√§ hyv√§n makuinen ruoka. En ollenkaan perusta siit√§ ajatuksesta, ett√§ ”perunaa ei kannata itse kasvattaa, koska se on kaupassa niin halpaa”. Ei kai nyt mik√§√§n voita oman maan perunoita… (no ehk√§ kuitenkin omat kananmunat voittaa) Oikeastaan t√§m√§ omavaraistelu (en tykk√§√§ sanasta) on paluu ajassa takaisin p√§in. P√§√§piirteitt√§in n√§in ennen elettiin, tosin aika on valtavasti muuttunut ja monet muut asiat ovat nyt paremmin. I√§kk√§√§mpi v√§est√∂ maaseudulla el√§√§ n√§in edelleen ainakin jossain m√§√§rin; on perunamaa, salaattipenkit, marjat ja sienet ker√§t√§√§n talteen. He eiv√§t kutsu sit√§ miksik√§√§n, vaan se on normaalia el√§m√§√§ ūüĎć

Mukava jos p√§√§sit t√§nne saakka postauksessa ūüėÄ Muista vierailla my√∂s muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! Kommentointi saattaa joskus t√∂kki√§, mutta yrit√§ uudestaan!
Kommentteja on aina aivan ihana saada…
silloin todella tuntuu siltä, että joku näitä myös lukee.

YHTEISPOSTAUS   HELMIKUU 2023

KASVUVY√ĖHYKE 1¬†¬†
Lounais-Etelä rannikko

Jovela

Apilankukka

Krutbacken

KASVUVY√ĖHYKE 2   Porista-Kotkaan

Sarin puutarhat

Pilkkeitä Pilpalasta

Päivänpesän elämää

KASVUVY√ĖHYKE 3  
Vaasa-Tampere-Mikkeli-Lappeenranta

Rakkautta ja maanantimia 

Varmo Varmo

Tsajut

Harmaa torppa

 Evil Dressmaker

Sininen tupa

Torpan Tyttö

KASVUVY√ĖHYKE 4
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Puutarhahetki 

KASVUVY√ĖHYKE 7   
Muonio-Kittilä-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVY√ĖHYKE 8    Yl√§ Lappi

Advertisement

13 vastausta artikkeliin “HELMIKUU-23 Esikasvatukset”

 1. Kiitos paljon ūüôĆ Hauska kuulla. T√§ss√§ meid√§n paikassa ei tomaatit ulkona onnistu. Y√∂n ja p√§iv√§n l√§mp√∂tila erot on niin suuret ja joskus on tullut hallaakin hein√§kuun puoliv√§liss√§ ūüė≥ Kasvihuoneen j√§rjestelyt pit√§√§ viel√§ mietti√§ uudestaan… ūüėä

  Tykkää

 2. Ihana kirjoitus taas. Jotenkin niin samanhenkinen omien ajatusteni kanssa. Tavallinen elämä kasvien kasvatuksineen on omasta mielestäni sitä parasta elämää. Ei tarvita mitään erikoisuuksia.

  Oma esikasvatusaikani alkaa maaliskuun puolivälissä ja se on tomaattien osalta vieläkin vähän liian aikaisin. Riippuu tietysti paljon keväästä/kesästä, kun joinakin vuosina kasvit saa ulos muita vuosia aiemmin. Tomaattien osalta oma kokemukseni on, että laita ne kaikista kuumimpaan ja aurinkoisimpaan paikkaan, silloin kasvavat. Jos ovat vähänkään varjossa, tekevät vain lehteä, eivätkä kuki.

  Liked by 1 henkilö

  1. Täällä on niin paljon säätila eroja eri paikoissa. Oikein lämmin ja tuuleton paikka, missä ei halla pyri lähelle omenia kyllä kasvaa. Mulla on pari pientä hunajamarja puskaa. Olleet vähän huonosss mullassa, joten sato on pienehkö.

   Tykkää

 3. Niinpä! Joskus miettii, että eletään ihan tavallista elämää, kun kaikki tekemiset rullaa omalla painollaan. Asioita tehdään vuosittain samalla rytmillä. Ehkäpä tämä kotiasioiden pysyvyys pitääkin järjissään. Kun muu maailma on niin sekaisin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyll√§ sill√§ on vaikutusta ja varsinkin t√§√§ll√§, kun py√∂rii kotona pieniss√§ ympyr√∂iss√§ eik√§ tied√§ mit√§√§n maailman ongelmista…ūüėÄ

   Tykkää

 4. Olen lukenut ihan samaa, että tomaatti ja kurkku eivät viihdy samassa tilassa, ja taas toisaalta, että olisivat hyvätkin kasvuystävät toisilleen. Oli miten oli, niin ainakaan meillä ei tomskut ja kurkut viihdy toistensa lähellä. Luffa jopa äityy niin kiukkuiseksi, ettei tee kurkun kurkkua ;D

  Liked by 1 henkilö

  1. Varmaankin tässä vaikuttaa paljon se kyseinen olo suhde. Viime kesänä oli kylmät yöt, vaikka päivisin oli lämmin. Ehkä lämpötila erot oli liian suuret?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s