Yleinen

PRITA

ELÄIN TARINAT 2

Suomenhevos tammamme Prita (s.1982) oli kuulua ravihevos Vieterin sukua, yksi monista jÀlkelÀisistÀ. Prita tuli meille elÀkepÀiville vaellushevos tallilta, missÀ se oli osallistunut viikon kestÀviin ratsastusvaelluksiin. Asiakkaina pÀÀasiassa ulkomaalaisia ratsastajia. TÀmÀ varma jalkainen tamma oli pÀrjÀnnyt hyvin Oulangan kansallispuiston vaativilla rinteillÀ ja monilla vaikeilla jokien ylityksillÀ. Kun Prita kotiutui pidimme hÀntÀ pihalla vapaana ilman mitÀÀn ongelmia.

Vaellushevoset
Serkukset Pritan kanssa

ElĂ€ke pĂ€ivĂ€t sujuivat hyvin. Mutta sitten tuli kesĂ€ ja alkoi vaellus kausi! Reitti kulki sen aikaisen tilamme ohi. Prita vaistosi hyvissĂ€ ajoin, ettĂ€ nyt tutut hevos kaverit olivat tulossa ratsastajineen Oulankajoelta kylÀÀn pĂ€in. HĂ€n valpastui, höristi korvia ja hirnahteli iloisesti ja ryntĂ€si rinta rottingilla joukkoon mukaan. Ravasi jonon vieressĂ€ ylpeĂ€sti ”tĂ€mĂ€n homman minĂ€ osaan”. Joten jatkossa tiistai iltapĂ€ivĂ€t hĂ€n vietti tallissa rouskutellen heinÀÀ, mikĂ€ sekin oli mieluisaa puuhaa. Jo seuraavana kesĂ€nĂ€ annoimme hĂ€nen olla laitumellaan, missĂ€ hirnahteli ja saatteli vaellus porukkaa oman laitumensa pÀÀhĂ€n tyytyvĂ€isenĂ€, mutta ei enÀÀ pyrkinyt mukaan, vaan ilmeisesti totesi, ettĂ€ antaa toisten mennĂ€.

Ainoana hevosenamme, hĂ€n otti aina pĂ€ivĂ€ torkut hakeutuen koira tarhojen keskelle. Koki paikan turvalliseksi ja tiesi koirien heti nostavan Ă€lĂ€mölön, jos jotain eriskummallista sattuisi tapahtumaan, vaikka kissa juoksisi vauhdikkaasti pihan poikki. Vedin sÀÀnnöllisesti vieraijoille opastettuja koiratarha kierroksia. Prita tietysti löysi joukosta aina sen henkilön, joka koki epĂ€varmuutta hevosia kohtaan… ja tuppautui oikein lĂ€helle hĂ€ntĂ€ ja vĂ€hĂ€n turvalla tönĂ€isi olkapÀÀstĂ€. Muutenkin aina parkkeerasi itsensĂ€ tarhassa olevien koirien ja vieras ryhmĂ€n vĂ€liin, toiveissa saada vĂ€hĂ€n rapsutuksia. Prita saatteli vieras ryhmĂ€n aina meidĂ€n pienelle kesĂ€ kahvilalle ja jĂ€i notkumaan avoinna olevan oven luokse, joskus lepuuttaen pehmeÀÀ turpaansa tiskiĂ€ vasten.

IsĂ€ elementissÀÀn 💞
Hui kaiheeta…😆

MinĂ€hĂ€n en ole mikÀÀn ratsastaja ja itse asiassa tuossa kuvassa olen hevosen selĂ€ssĂ€ ensimmĂ€istĂ€ ja tĂ€hĂ€n asti viimeistĂ€ kertaa… IsĂ€ntĂ€ sen sijaan ON ratsastaja! Ratsastus lenkillÀÀn hĂ€n antoi Pritan mennĂ€ yleensĂ€ omia reittejÀÀn ja hakea kavioilleen sopivia polkuja. TĂ€mĂ€n kertainen retki sujui hyvin, kunnes tamma hĂ€tkĂ€hti ja jĂ€hmettyi. Polun vieressĂ€ ollut pieni mĂ€nty heilahti rajusti ja isĂ€ntĂ€ oletti siellĂ€ olevan hirven tulleen yllĂ€tetyksi ja ponkaisseen vauhdilla liikkeelle… HĂ€n odotti hirven sieltĂ€ nousevan ylös, mutta mitÀÀn ei nĂ€kynyt. SiinĂ€ vaiheessa Prita löysi jalat alleen ja sitten mentiin. Ratsastaja painoi pÀÀnsĂ€ alas ja siunasi sitĂ€, ettĂ€ onneksi oli lĂ€nnen satula alla, minkĂ€ nupista sai kiinni. Oksat hakkasivat pĂ€in kasvoja ja Prita rynnisti menemÀÀn.

Prita ei tarvinnut reitti ohjeita, vaan tuhatta ja sataa paineli kohti koti tallia. IsĂ€ntĂ€ osasi varautua Ă€kkipysĂ€ytykseen ja hyppĂ€si ajoissa vauhdissa kyydistĂ€ pois, ettĂ€ sai vĂ€istettyĂ€ oven karmit… Prita pysĂ€htyi omaan talliinsa ja vĂ€hitellen rauhoittui.
MikÀÀn muu elĂ€in se ei voinnut olla kuin karhu… ja Prita oli kohdannut karhuja jo vuosia aiemmin Oulankajoen ranta leirissĂ€ yöllĂ€ ja tiesi mistĂ€ on kyse. Silloin kaikki vaellus hevoset olivat repineet riimu narunsa irti ja pakenivat karhuja. Ne laukkasivat kohti edellisyön leiriĂ€ 20 km pÀÀhĂ€n. Yksi hevonen sai pahat kynnen raapimat takalistoonsa.

Emme saaneet hyvÀstellÀ Pritaa. Olimme vuoden ainoalla lomallamme Pohjois-Karjalan suunnalla, kun Kolin huipulla saimme elÀinlÀÀkÀriltÀ puhelun, ettÀ kaikki ei ollut kunnossa Pritalla. Hankala tilanne eikÀ elÀinlÀÀkÀri oikein saanut sanottua, ettei mitÀÀn ollut enÀÀ tehtÀvissÀ. Erityis luvalla tamma haudattiin leiriimme lammen rannalle.
Prita-tamma sai elÀÀ viimeiset rauhassa ja laidunsi vapaana loppuun asti.

Pennut ”taluttavat” Pritaa

Mirja, Korpitalo-Kuusamo
Joulukuu 2023
Teksti ja kuvat ©mirjapyysiÀinen/korpitalo

JÀtÀ kommentti