Yleinen

JOULUKUU-23 Miten vuosi sujui?

TĂ€mĂ€ kirjoitus kuuluu Omavaraisuus blogi yhteisön sarjaan ja on tĂ€mĂ€ vuoden viimeinen yhteispostaus. Ensi vuonna 2024 postaamme joukolla aina kuukauden ekana SUNNUNTAI AAMUNA
Aiheena nyt:
– Kulunut vuosi
– Omavaraistelijan toiveet
– Yhteisö

Kuulumisia… TĂ€ysi talvi on tÀÀllĂ€. Pakkas ennĂ€tys on nyt -27°C. Ensi lumesta 7.10. tuli pysyvĂ€ lumi Saimme kolme viikkoa kestĂ€neen polttopuun teon loppuun. NĂ€mĂ€ polttopuut tulevat kĂ€yttöön vuosina 2025-2026. IsĂ€ntĂ€ kaataa ja karsii puut moottorisahalla ja minĂ€ pinoan rangat mönkijĂ€n kĂ€rryyn tai pinoiksi kuljetus reittien varteen. KyllĂ€ kunto nousee, kun pitkiĂ€ ja raskaita puita raahaa kasoihin… Emme kuitenkaan tee tĂ€ysiĂ€ työpĂ€iviĂ€ metsĂ€ssĂ€, pakko sÀÀstÀÀ selkÀÀ ja pitÀÀ rasitus rajoissa 😃 Talvi kalastus on myös aloitettu marraskuun alusta. Verkot ovat jÀÀn alla.. Aluksi oli helppo liikkua jÀÀllĂ€, sillĂ€ lunta on niin vĂ€hĂ€n, mutta jÀÀtĂ€ on jo noin 30 cm. Vasta nyt 28.11. saimme enemmĂ€n lunta. Sadonkorjuu myös kanalassa saatiin tehtyĂ€. YhteensĂ€ tĂ€llĂ€ kertaa 16 kanaa ja ankkaa pÀÀtyi pakkaseen. Taas tuli todettua, ettĂ€ kanan höyhenten nyppiminen on niin helppoa ankkaan verrattuna.

AVASIN uuden kirjoitus sarjan ELÄIN TARINOITA tĂ€nne blogiini, jossa kerron tarinoita monen kirjavien elĂ€intemme kanssa menneiden vuosien varrelta. Kokoan kirjoitukset ElĂ€in Tarinat -nimen alle ja se löytyy MENUSTA, josta ne on helppo löytÀÀ.
🐑🐎🐔đŸșđŸ°đŸâ€ïž



KULUNUT VUOSI
Kasvimaa ja keruut. Kasvimaan pÀÀllĂ€ on ollut lumivaippa jo kauan, joten kausi on totaalisesti paketissa, mutta johan se tomaattien esikasvatus alkaa parin kuukauden pÀÀstĂ€…🍅 Sadonkorjuu oli hyvĂ€, osalti jopa uskomaton. Kausi oli kuitenkin erilainen kuin edelliset. Yhteenvedon voit lukea tÀÀltĂ€ AJATUKSIA KASVIMAA KESÄSTÄ -23 Marjoista eniten tuli kerĂ€ttyĂ€ mustikkaa n. 6 Ă€mpĂ€rillistĂ€, seuraavaksi eniten kaarnikka, hilla ja puolukka. SienistĂ€ eniten korvasieniĂ€. MitÀÀn villiyrttejĂ€ en ehtinyt kerĂ€tĂ€.
Kalastus, metsÀstys ja liha KesÀllÀ kalastus jÀi ehkÀ vÀhemmÀlle kuin aiemmin. SyksyllÀ taasen vedet olivat suht lÀmpimiÀ pitkÀÀn kalastusta ajatellen ja jÀrvi jÀÀtyi 20.10. Sorsa- ja kanalintu metÀllÀ isÀntÀ kÀvi ja taisi saada lisÀksi jopa yhden jÀniksen. Siipikarjasta jo mainitsinkin.
Polttopuu hommat Lue tÀÀltÀ juuri julkaistu erillinen postaus POLTTOPUUT
Kaikenlaista korjausta ja rakentelua ollaan tehty kesÀn aikana. Suurinpana hommana uusi LAAVU
Lomat. Pyrkimys olisi siis elÀÀ sellaista elĂ€mÀÀ, mistĂ€ ei tarvitse pitÀÀ lomaa… ElĂ€mĂ€ on tĂ€ssĂ€ ja nyt. Mutta olisihan se ihanaa vaihtaa maisemaa ja nĂ€hdĂ€ uusia paikkoja. Ulkomaan matkailun olemme ainakin toistaiseksi jĂ€ttĂ€neet ja jo kĂ€ynti RovaniemellĂ€ (Autolla180 km luoteeseen, suoraan 145km) on jo eksoottista…

LAHJAT JA HANKINNAT Omavaraistelijan joululahjat ja toiveet
Emme osta lahjoja jouluna. Jouluruokia teen kyllĂ€ nyt innolla, sillĂ€ ruokavarastosta löytyy tarvikkeita… porkkanalaatikkoa, rosollia ja tietysti sillillĂ€ (ei omaa tuotantoa🙃), perunalaatikkoa.. Aloittelevalle omavaraistelijalle löytyisi kyllĂ€ vaikka mitĂ€ ostettavaa. Alussa jo kasvimaan hoitoon tarvittavia kapineita on paljon, eri asia tarvitaanko niitĂ€ kaikkia, sillĂ€ hyvin vĂ€hĂ€llĂ€ tulee toimeen. Mutta ihmisluonne kyllĂ€ kehittelee kaikenlaisia tarpeita ja vĂ€lttĂ€mĂ€ttömyyksiĂ€ 😁 Voihan aineettomia lahja toiveita lĂ€hettÀÀ universumille… vaikkapa terveyttĂ€ ja voimia itselle ja lĂ€heisille ja ”joka vuotinen toive ”oikein aikainen ja lĂ€mmin toukokuu” 😉

IHMISSUHTEET Yhteistyö, kumppanuus, perhesuhteet. Kovin on hiljaista tÀÀllÀ, omavaraistelu on ihan normi homma tÀÀllÀ maalla asuville, varsinkin 50+ ikÀisillÀ. Ovat koko elÀmÀnsÀ elÀneet nÀin ja asian esille tuominen nostaa vÀhÀn hymyn huulille, sillÀ eihÀn se ole mitÀÀn muuta, kuin tavallista elÀmÀÀ; polttopuut tehdÀÀn, tupa lÀmpiÀÀ puulla, kalastetaan, metsÀstetÀÀn, kerÀtÀÀn marjat ja sienet sekÀ kasvatetaan perunat, porkkanat ja mansikat. On maakellarit, kasvimaat ja moottorisahat. YstÀviÀ, naapureita autetaan ja pyydetÀÀn apua tarvittaessa ja sitÀ myös saa. TÀmÀ on niin harvaan asuttua aluetta, ettÀ mekin kutsumme naapureiksi ystÀviÀ, mitkÀ asuvat 10km pÀÀssÀ. LÀhimmÀt naapurimme ovat reilun 2km pÀÀssÀ. Olemme itsekkin saaneet viime vuosina uusia paikallisia ystÀviÀ, mikÀ on hienoa ja mikÀ on myös nykyaikaa , niin osa heistÀ ei edes puhu suomea. MeidÀn omat sukulaisemme ovat 900km pÀÀssÀ ja kauempana. Joten sen suhteen olemme omillamme.

MikĂ€li omavaraistelee ihan yksinÀÀn vaatii se kyllĂ€ paljon sisua ja tarmokasta luonnetta… Hatun nosto 🙌 Kumppanin, puolison, toverin kanssa kaikki sujuu helpommin… jos molemmilla on sama suunta.. Me teemme puolison kanssa paljon projekteja yhdessĂ€ ja toisissa töissĂ€ on muodostunut omat hommat mitĂ€ tekee. Yksin jÀÀdessĂ€ kaikki muuttuisi, mutta sitĂ€ en pohdi vielĂ€… turha ottaa siitĂ€ stressiĂ€ 😍

Ensi kuussa eli TAMMIKUU 2024 lÀhtien postaamme kirjoituksemme aina SUNNUNTAISIN!
MikÀ mukava tapa aloittaa sunnuntai pÀivÀ.
Ihanaa Joulun aikaa kaikille! Muistakaa rauhoittua, unohtakaa stressi,
joulu tulee ilman sitĂ€kin ja olkaa aidosti lĂ€snĂ€ â€ïžâ€đŸ”„

Jovela

Apilankukka

KASVUVYÖHYKE 2   Porista-Kotkaan

ÄÀrelÀ

Oma tupa ja tontti

PilkkeitÀ Pilpalasta

PÀivÀpesÀn elÀmÀÀ

KASVUVYÖHYKE 3   
Vaasa-Tampere- Mikkeli-Lappeenranta

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Sininen tupa

Evil Dressmaker

KASVUVYÖHYKE 4 
Kokkola-SeinÀjoki-Joensuu

Korkeala

Puutarhahetki

KASVUVYÖHYKE 6 
Tornio-Rovaniemi- Suomussalmi-Iisalmi

Farm Escape, Tornio

KASVUVYÖHYKE 7    
Muonio-SodankylÀ-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    YlĂ€ Lappi

6 vastausta artikkeliin “JOULUKUU-23 Miten vuosi sujui?”

  1. TÀÀllÀ etelÀmmÀssÀ syksy oli vaihteleva ja tuntui tulleen pari kertaa kunnes aina lÀmpeni ja ne jatkuvat sateet, koko kesÀn kaivattu sademÀÀrÀ tuli syksyllÀ. MeillÀ oli siis hyvin erilaisia haasteita kuin teillÀ. Lopulta kÀvi samalla tavalla; talvi yllÀtti. Viimeinen satsi valkosipuleita meni maahan jonka pinta oli jÀÀtÀnyt kovaksi yön aikana.

    Satu – Tsajut

    TykkÀÀ

    1. Niin se on ettĂ€ sÀÀlle ei voi mitÀÀn, se tekee just niin kuin haluaa… TÀÀllĂ€ talvi, niinkuin kesĂ€kin tulee yhdessĂ€ yössĂ€.
      Ihanaa Joulun odotusta !
      T.Mirja, Korpitalo

      TykkÀÀ

  2. MeillĂ€ oli tĂ€nĂ€ aamuna ennĂ€tys pakkasessa, -23 – lunta ollaan saatu reilut 10 senttiĂ€, vĂ€hĂ€n riippuu paljonko tuiskuaa mihinkin, mutta tuo nyt kaikkialla melko varma lukema. MeillĂ€ menee nuo polttopuut vĂ€hĂ€n samalla kaavalla, mies kaataa ja karsii ja minĂ€ olen sitten kuormajuhtana ajoreittien varrella – yhdessĂ€ tehdÀÀn kuormat kĂ€rryyn, haljellaan ja sirkelöidÀÀn sitten ajallaan.

    Mukavaa loppuvuotta teille korpitalolle!

    TykkÀÀ

    1. Terve SinĂ€ Nimetön… Muuttelin blogin asetuksia ja nyt on kaikki NimettömiĂ€ 😍 VĂ€hĂ€n kyllĂ€ arvelen kuka olet. Polttopuu hommat eivĂ€t ole niitĂ€ kevyempiĂ€ hommia, mutta nopeasti niihin tottuu.
      Ihanaa Joulun aikaa myös sinne.
      Mirja, Korpitalo

      TykkÀÀ

  3. Omavaraistelu on tuiki tavallinen tapa elÀÀ, paitsi nÀköjÀÀn tÀÀllÀ pÀÀkaupunkiseudulla. Minua pyydetÀÀn aina vÀlillÀ luennoimaan aiheesta ja tehdÀÀn haastatteluja. Keskustelujen jÀlkeen alkaa yleensÀ oikeasti pelottaa, kuinka nÀille ihmisille kÀy, jos jotain sattuu, vaikka en omaa elÀmÀntapaanikaan kovin erinomaisena pidÀ. t. Apilankukan Helka

    Liked by 1 henkilö

    1. Suuret kaupungit ovat asia erikseen. SiellĂ€ Espoossakin asuminen ja kaikki muu on niin kallista, ettĂ€ usein pitÀÀ vaan roikkua oravan pyörĂ€ssĂ€ kiinni. Blogissakin pitĂ€is muistaa enemmĂ€n kertoa työn raskaudesta, vĂ€lillĂ€ yksitoikkoisuudesta ja ns. omavalintaisesta ”pakosta” 😁

      TykkÀÀ

JÀtÀ kommentti