Yleinen

Huhti-24 Miten aloittaa

Tämä kirjoitus on osa #suuntanaomavaraisuus blogi porukan yhteispostausta,
mikä julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.
LUE LISÄÄ:   Omavaraisuus blogit
Tällä kertaa aiheenamme on:
Miten aloitin omavaraisuuden ja ohjeita vasta-alkajalle

Tämän omavaraistelun voi tietty aloittaa monella tavalla, niin monella eri tasolla. Koska en ole mikään opettaja enkä osaa muita neuvoa, niin kirjoitan tästä meidän omasta aloituksesta meidän tavalla

En edes ajatellut 2017 omavaraisuutta, kun muutimme Rukalta tänne Kuusamon perukoille. Silloin oli niin valtava elämänmuutos ja sekavan tilanteen huipentuma, että ajattelin vain sitä, että Vihdoinkin! Normaali elämä alkaa! Joko saisi rauhoittua lähes 20:n vuoden jatkuvan työnteon ja stressin ikeestä. En edes tajunnut kuinka väsynyt olin, nukuin erittäin huonosti ja katkonaisesti, muutamia vuosia aiemmin puhjennut astma vaivasi. Ei mikään hyvä yhtälö yli 200 koiran kanssa, mutta varmaankin ihana Liinu kissa oli se pahin oireiden aiheuttaja… Stressin katoaminen, hyvien yöunien palautumiseen ja astman katomiseen meni kyllä toista vuotta. Oli kyllä onni, että muutimme tänne vasta syyskuussa, joten edessä oli pitkä rauhallinen talvi…

On jotenkin vaikea edes puhua omavaraisuudesta, enemmän tätä meidän touhua kuvaa ”Homesteading” eli sanotaan vaikka KOTIVARAISTELU. Siitä kyllä sitten alkoi ihan uusi elämä. Tavallaan jatkoimme siitä mihin jäimme vuonna 2000, ennen yrityksemme kasvua. Joten aloitus oli melko helppo. Tähtäsimme siihen, että kasvatamme pääosan omasta ruuastamme, teemme itse polttopuut ja kalastamme. Vähennämme kulutusta ja elämme pienellä budjetilla. Olimme valmiit rauhoittumaan ja luopumaan kaikesta turhasta. Mielestäni asenne pitää olla kohdillaan ja pitää olla valmis luopumaan tai muuttamaan asioita, sillä tilalle tulee jotain parempaa. Opin nopeasti lisää uusia asioita ruuan kasvattamisesta kuten; katteiden käyttö, kumppanuus kasvit, viljelykierto ja permakulttuuri asioita. Muutimme siis 1950 rakennettuun asutustila taloon järven rannalle. Viimeiset vuodet talo oli ollut vain kesämökki käytössä ja omistaja oli asunut Ruotsissa, perikunta möi. Josta pääsemme asiaan…

OMAVARAISUUS HAASTE KAIKILLE, joko vastasit?

PERUS LÄHTÖKOHTA. Totuushan on se, että todellisuudessa aivan ilman rahaa on hyvin vaikea tulla toimeen. Mutta melko pienellä budjetilla voi elää ja monen onkin elettävä tahtoi tai ei. Pitää olla joko säästöjä, sesonki työtä (esim.talvella), muita tulon lähteitä (esim.vuokra tuloja), työskentelyä etänä kotoa käsin, tai jotain vaikka omaa tuotantoa. Mutta vaikka esim. käsityöläisyys kuullostaa helpolta, mutta todellisuudessa se ei ole mikään helppo yhtälö. Mutta on tärkeää olla velaton ja saattaa asumiskulut minimiin. Pitää olla paikka missä asua ja elää, siitä oma vanha kirjoitus KOTITILAN HANKINTA

ASIA 1. KASVIMAA Aloita tämä heti, ellei ole metri lunta maassa. Valmistele maa, kitke rikkaruohot kunnolla tai pressuta osa maata seuraavaa kesää varten. Jos haluat ison sadon ja säilöä sitä vuoden tarpeiksi, mikään pieni kasvimaa ei kertakaikkiaan riitä. Tee penkit maahan ja tee ne vähän korotettuina. Kasvulaatikoita voi tehdä muutamia, esim.salaatti aineksille. Mutta koko ison kasvimaan teko laatikoihin on melkoinen työ ja kalliskin isossa mitta kaavassa. Itselläni ei ollut juurikaan mitään tietoa ja taitoa kasvimaan suhteen aloittaessani. En kuitenkaan himmaillut enkä aloittanut vaatimattomasti. Tähtäsin heti suurempaan satoon. Eihän se tietenkään ekana vuonna riittänyt, mutta kokemus oli korvaamaton. Käytä siis aikasi ennakkoon lukemalla ja tutkimalla kaikkea kasvimaan hoitoon liittyvää, kaikesta on hyötyä. Haastattele ja kysele!
Valitse ne kasvit mitä oikeasti syötte. Meillä ne tärkeimmät ovat mm.peruna, porkkana, punajuuri, sipuli, kurkut ja tomaatti. Yrtit ovat ihana asia, mutta pelkästään niillä et elä. Jotain voi aina vähän kokeilla ja fiilistellä, mutta muista että aterian pitää pääasiassa koostua siitä mitä omassa maassa kasvaa ja mieti mitä siihen lautaselle sitten saat. Peruna on silloin ihan ykkönen, et voi kasvattaa riisiä, etkä pastaa… ainakaan pohjoisessa..😊

ASIA 2. POLTTOPUUT Sähkölämmitys on kallista. Puulla lämmittäminen oli heti selvä asia ja puuvajoissa oli valmista puuta ainakin 4 vuodeksi. Omistaja oli tehnyt varastoon tulevaisuuttaan varten, mutta ei ehtinyt niitä käyttää… kiitos hänelle puista! Teemme itse kaikki polttopuumme, isäntä kaataa puut moottorisahalla juuri ennen lumen tuloa; karsii ja katkaisee puut 2,5 m pituisiksi. Minä laahaan ja pinoan rangat ajo reittien varteen metsään, mistä ne sitten kuljetetaan kotiin joko mönkijällä tai moottorikelkalla ja taas pinotaan… Keväällä lumen sulaessa toukokuussa puut pätkitään ja halkaistaan koneellisesti, viedään varastoon ja …pinotaan. Siellä ne saavat ilmavasti kuivua kaksi vuotta, ennen kuin ne otetaan käyttöön. Se on kovaa ja raskasta työtä, mutta jo muutaman päivän päästä siitä alkaa tykätä 😊 Sähköpattereita emme ole edes kokeilleet vieläkään, ainoastaan yläkerran vieras/kudonta huoneen patteri on ollut talvella ajoittain päällä, mutta hyvin vähän. Sinne ei oikein lämpö pääse levittäytymään. Jätin käytöstä pois mm. kahvinkeittimen, tiskikoneen, vedenkeittimen ja sähköhellan. Tilalle tuli puuhella ja varsinkin kesällä kaasuhella.

ASIA 3. KOTIELÄIMET Tätä pitää harkita tarkkaan! Onko aikaa hoitaa eläimiä, ne sitovat tiukasti tiluksille. Olen sitä sukupolvea, että lampaita ja kanoja ei hankita vain lemmikeiksi. Niistä käytetään ravinnoksi liha ja munat. Se ei tarkoita sitä etteivätkö ne olisi myös ilon tuojia jo eläessään. Meidän eläimillä on hyvä ja vapaa elämä.
Jos ajattelisin itseni nyt siihen tilanteeseen, että en söisi perunaa, lihaa, kalaa… ja pääasiassa omilla tuotteilla pitäisi tulla toimeen… niin mitä jäisi jäljelle. Kesä menisi mainiosti, mutta talvi on pitkä. Ei riisiä, pastaa, nuudeleita, banaania, appelsiinia. Kasvihuonetta voimme käyttää vain 3kk. Lumi on maassa täällä 7 kk. Tuntuisi melko hankalalta yhtälöltä. Ettei kuitenkaan tulisi väärinkäsitystä, niin kyllä välillä mekin laitamme spagettia ja riisiä ja keväällä ostamme mandariineja 😍 Meillä oli alkuun lampaita, hanhia ja kanoja. Lampaista luovuimme  koska meillä ei ole mahdollisuutta tehdä omaa heinää ja osto heinä kuljetuksineen tänne on kallista. Myöhemmin vaihdoimme hanhet ankkoihin.

ASIA 4. REMONTTI Emme aloittaneet remonttia. Yhteen huoneeseen laitoimme laminaatin. Tyydyimme siihen mitä täällä oli. Sähköt toimi, vesi tuli sisään omasta porakaivosta ja paikat oli siistit sisällä. Päätimme keskittyä olennaisiin asioihin. Jos siis talon katto ei vuoda, home ei pesi nurkissa ja ikkunat on ehjät niin: Asu talossa ensin vuosi ja katso sitten mitä pitää korjata. Jos aloitat hommat tapetoinnilla ja sisustamisella on suunta minusta väärä, vaikka se kuinka ihanaa olisikin. Tulee kuitenkin vastaan yllätyksiä ja kohteita mitkä on pakko korjata ja vaativat rahaa. Varaudu siihen. Usein vanhoissa taloissa eristeet ovat jo painuneet kasaan tai jos niitä on ollenkaan. Meillä suurin kohde oli koko katon eristeiden uusiminen. Isäntä toteutti sen ylä kautta; toinen puoli syksyllä ja toinen keväällä. Kaikki vanhat sammaleet, hiekat ja sahanpurut, hiirenpesät pois. Jotta uudet eristeet sai mahtumaan, piti kattorakenteita korottaa. Kun kärräsin 70 vuotta vanhaa sammalta pois, ajattelin, että pitäisikö tätä vähän säästää. Nykyinen kesänaapurimme Kati, 80+ v. on kotoisin tästä talosta ja hän oli sitä lapsena kerännyt.

”Miten on mennyt niinkuin omasta mielestäsi?” 😍
Edellinen elämämme yrittäjinä ja työskentely rekikoirien kanssa oli upeaa, mutta kaikkea siihen liittyviä asioita kuten…stressi, kiire, uudet loputtomat vaatimukset, säännöt, valitukset, lentolakot yms. niitä en kaipaa yhtään.
Nytkin asumme ”työpaikalla”, mutta kaikki nuo negatiiviset asiat ovat poissa. Nyt on tunne, että kaikki se mitä tarvitsemme on tässä. Tähän tietysti vaikuttaa paljon myös, että ikää on tullut lisää ja kaikki ne kokemukset, matkustelut ja asiat joita elämän varrella on tapahtunut. Tietysti luonteeni on myös sellainen, etten kaipaa mitään väkijoukkoja ja viihdyn hyvin rauhallisessa ympäristössä. En halua käyttää tässä sitä ii:llä alkavaa sanaa, mistä nykyisin on siitäkin tullut muoti ilmiö. Usein tulee ajatus, että näinhän sitä kuuluu elää, kuten esi-isämme ovat eläneet. Me kuitenkin olemme siitä onnekkaita, että meillä PALJON elämää helpottavia asioita, joita heillä ei ollut. Me voimme vapaaehtoisesti ns. kieltäytyä asioista, mistä (iso)-iso vanhempamme olisivat vain unelmoineet. Jotta saisimme syötävää kasvatamme oman ruokamme, emme mene toimistoon 8h, jotta saisimme rahaa, millä ostamme kaupasta ruokaa, minkä alkuperää ja sisältöä emme tiedä.

Jos tämä aihepiiri sinua kiehtoo, niin lisää lukemista löydät sivuiltani KOTITILALLISEKSI? Haluan vielä korostaa, että kerron tässä meidän omasta tiestä eikä se sovi kaikille. Jokainen saa elää niin kuin tahtoo eikä se ole keneltäkään toiselta pois. Kotivaraistelusta voi olla niin montaa mieltä ja kerro ihmeessä omasi kommentti kenttään 😍

Kiitos kun luit ja tässä alla lisää lukemista muilta
#suuntanaomavaraisuus yhteisön jäseniltä!

KASVUVYÖHYKE 1 Lounais & Etelä rannikko

Jovela

Kakskulma

Tillintilan Anna

KASVUVYÖHYKE 2 Porista- Kotkaan

Pilkkeitä Pilpalasta

Sarin puutarhat

Päiväpesän elämää

Finland Urban farming 

KASVUVYÖHYKE 3   
Vaasa-Tampere- Mikkeli-Lappeenranta

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Evil Dressmaker

KASVUVYÖHYKE 4 
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Korkeala

Sweet food O’Mine 

KASVUVYÖHYKE 6 
Tornio-Rovaniemi- Suomussalmi-Iisalmi

Farm Escape, Tornio

KASVUVYÖHYKE 7    
Muonio-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

6 vastausta artikkeliin “Huhti-24 Miten aloittaa”

  1. Yhtään paremmin tai realistisemmin ei olisi voinut kirjoittaa, kaikki faktat oli mukana ja kirjoitus oli äärimmäisen mielenkiintoinen, kiitos siitä! Ja juuri tuo rahan osuus ja sen riittävyys on tärkeä asia ja aina maalla ei ole romanttista vaan työtä on tehtävä, kivaahan se on ja asennekysymys ilman muuta! Samoilla täällä meillä mennään ja yhä enemmän yhdessä tehdään toisiamme tukien ja auttaen, itse kasvattaen ja yhdessä vähän mallia antamalla pienille pojillemme! Ei tarvi mennä muualle kuin ukin kyytiin traktoriin tai metsään…siitä se alkaa. Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta ja mukavaa kevään jatkoa! Terveisin Saila Kivipellosta

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon Saila kauniista sanoistasi 😊 Porukalla on hyvä tehdä, isäntä ollut nyt pari kuukautta ihan oikealla eläkkeellä. Joten päivä hommatkin helpottui 😊

      Tykkää

  2. Ensinnäkin: kotivaraistelu on minusta aivan ihana termi! Olen harmitellut kun homesteadingille ei oikein ole suomenkielistä termiä, mutta tämä on loistava, otan käyttöön! Toiseksi: oli ihana lukea teidän taipaleesta, rehellisesti ja kaunistelematta mutta silti omaan tekemiseen ja elämäntapaan uskoen!

    Terveisin Tillintilan Anna

    Liked by 1 henkilö

  3. Teidän elämää pohjoisessa on niin kiva seurata! Itse kun olen hyvin paikkakuntauskollinen, enkä ole sielläpäin käynyt. Rovaniemellä kerran!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Enpä minä nuorempana vielä olisi uskonut että vaihdan Espoon Kuusamoon! Mutta ihanaa että elämä heittää eteen kaikenlaista… en ole katunut …🤗😊

      Tykkää

Jätä kommentti