Yleinen

Vuodet katoaa 1860 luvulla

Nyt kun EtelĂ€-Suomessakin talvi pitkittyi lĂ€hes toukokuulle, herĂ€si ajatus mitĂ€ jos talvi vaan pitÀÀ pintansa eikĂ€ lĂ€mpemistĂ€ tapahdu. Jos 1860-luvun puoli vĂ€lissĂ€ nĂ€in tapahtui, niin mikĂ€ estÀÀ katovuosien uusiutumisen. Tosin ainakin luulisi, ettĂ€ nyky tiede huomaisi merkit jo ajoissa eikĂ€ katovuosi pÀÀsisi yllĂ€ttĂ€mÀÀn. Halusin tarkemmin tietÀÀ ne syyt ja tilanteen kehittymisen, luettuani muutamia kirjoja, jotka kĂ€sittelivĂ€t katovuosien ajankohtaa. Uskon myös ettĂ€ nĂ€iden vuosien tapahtumat suuntasivat myös oman sukuni tarinaa eli oli lĂ€hdettĂ€vĂ€ UukuniemeltĂ€ etelÀÀ kohti etsimÀÀn parempia oloja. TĂ€ssĂ€ pieni raapaisu tilanteen kehittymiseen…

Olosuhteet tuolloin olivat erilaiset kuin nykyisin. Monet ihmiset elivÀt tuolloin huonossa asemassa, eivÀt omistaneet mitÀÀn ja kÀytÀnnössÀ elivÀt kÀdestÀ suuhun. Kansan terveyden tila oli jo valmiiksi heikentynyt ja ruokaa ei ollut tai se oli hyvin yksipuolista, jolloin kulkutaudit iskivÀt (lavantauti, punatauti ja hinkuyskÀ) Vuosina 1866-1868 Suomessa kuoli arviolta noin 270 000 ihmistÀ, mikÀ oli noin 10% vÀestöstÀ. MikÀ vastaisi nykyisellÀ vÀki mÀÀrÀllÀ puoli miljoonaa henkilöÀ.

Tuohon aikaan kevÀisin, pitkÀn talven jÀlkeen ruokaa oli aina vÀhissÀ ennen uuden sadon saamista. Vuosina 1865 kesÀ oli ollut erittÀin sateinen, joten perunat ja juurekset mÀtÀnivÀt peltoihin. Viljasato oli huono. Vuonna 1866 EtelÀ-Suomessa oli paljon lunta toukokuun alussa ja kesÀ tuli kuukauden myöhÀssÀ. TÀmÀ tarkoitti tietysti kevÀt kylvöjen myöhÀstymistÀ ja myös karjanrehua ei saatu riittÀvÀsti. Hallat saapuivat koko Suomeen jo elokuussa ja syyskuun alussa alkaneet pakkaset hÀvittivÀt sadon kokonaan varsin Suomen pohjois osissa. Alkoi vÀestön siirtyminen pohjoisesta ja idÀstÀ kohti EtelÀ-Suomea. Ruokaa eikÀ asumusta ei ollut, joten heillÀ oli tilapÀismajoituksia ja he joutuivat kerjÀÀmÀÀn ruokansa. Kansalle jaettiin tietoa sienten kÀytöstÀ ruokana, hÀtÀleivÀn leipomisesta ihmisille ja elÀimille.

Myös talvi 1867 oli erittĂ€in ankara ja viivytti kesĂ€n tuloa. Helsingin keskilĂ€mpötila toukokuussa on yleensĂ€ noin +10°C astetta, nyt se oli +1.8°C. KesĂ€ saapui vasta kesĂ€kuun puoli vĂ€lissĂ€ ja jĂ€rvet olivat jÀÀssĂ€ myös ihan EtelĂ€-Suomea myöten juhannukseen saakka.  Alku kesĂ€n kalastaminenkin on vaikeaa. Edellis vuoden syyskylvöt olivat epĂ€onnistuneet. Turvauduttiin pettuun ja jĂ€kĂ€lÀÀn, jauhoja jatkettiin myös ruisoljella. Peruna ja juures satoa ei juurikaan saatu. Vilja sato ei riittĂ€nyt edes siemenviljaksi. Rehun puutteen vuoksi karjaa jouduttiin teurastamaan. Kaikkia edellisiĂ€ vuosia tĂ€ydellisempi kato koetteli koko Suomea, Ahvenanmaata ja lounaisia sekĂ€ ihĂ€n etelĂ€isintĂ€ osia lukuun ottamatta.

1868 nÀlÀnhÀtÀ oli pahimmillaan. Onneksi saatiin ostaa viljaa ulkomailta. KesÀllÀ sÀÀ oli hyvÀ ja sato onnistui, mutta kulkutaudit tappoivat edelleen ihmisiÀ. NÀlkÀvuosien jÀlkeen Suomen maataloutta alettiin monipuolistaa ja teollisuutta kehittÀÀ.

[Olen kÀyttÀnyt myös Vikipediaa tietojen tarkastuksessa]

JÀtÀ kommentti