Kasvimaa ja Kasvihuone

Syyskuu-21: Kesän sadon jatko käsittely

#suuntanaomavaraisuus blogiyhteisön yhteispostaus, aiheena nyt: Jatko käsittely
Katso kirjoituksen lopusta muiden kirjoittajien postaukset.

Täällä pohjois Kuusamossa kesä on myös ollut upea ja kuuma, ollaan päästy jopa yli +30°C. Heinäkuussa kuitenkin yöt olivat viileähköt n. +10°C ja allekin. Onneksi oli päiviä, että saimme myös vähän sadetta. Sadettimet ovat kuitenkin saaneet tehdä töitä kasvimaalla, onneksi voimme nostaa veden uppopumpulla järvestä.

Etelä Suomen kotitarveviljelijät ovat kirjoitelleet, että sadonkorjuu ei ole onnistunut, mikä harmittaa tosi paljon! Suomen kesä on muutenkin niin lyhyt. Pohdin sitä miksi täällä pohjoisessa olen nyt saanut ennätysadon (lukuunottamatta tomaattia …) Tai se mahtaa olla ihan normi sato muualla Suomessa tavallisena kesänä 😁 Päädyin siihen, että maan parannus on onnistunut, emme ole kääntäneet ja sekoittaneet maata, lisäksi reilu kerros vanhaa heinää katteeksi, mikä sitoo kosteuden hyvin ja kastelu kerrat vähenivät.

On siis sadonkorjuun aika ja ihan kaikki samaan aikaan… niin kasvimaalla, mustikka- ja puolukka metsässä sekä jopa perunamaalla, sillä perunan naatit paleltui pakkasöinä 24. ja 27.8. Ilo nostaa satoa on tietysti suuri, mutta pitää muistaa, että ei nosta enempää tavaraa maasta kuin ehtii käsitellä… Vaatii äärettömän suurta kärsivällisyyttä 🥴 pistää jäitä hattuun (tai huppuun) ettei intoudu liikaa. Olen nyt päättänyt hoitaa yhden asian kerrallaan esim. Penkki punajuurta (nosto, pesu, keitto, kuorinta, viipalointi, purkitus ja kellariin) Vaikka kuinka tekisi mieli jo siirtyä toiseen kasvikseen, niin hoidan yhden asian kerrallaan ja toivottavasti säästyn paniikilta 😀 Vähän kyllä stressaa nuo metsässä odottavat mustikat…

ETIKKA SÄILÖNTÄ: Avomaakurkun ja punajuuren säilön perinteisesti etikkaan. Teen valmiilla kaupan säilöntäaineella, etikkaa laitan aina alakanttiin. Kurkun säilönnässä käytän eniten valkosipuli säilötettä.

Kerään kauden lopussa myös ne kaikkein pienimmät kurkun poikaset 3 cm. Säilön nämä KukonHännät (Coctal kurkut) kokonaisina. Ovat söpöjä ja herkullisia. Purkit ja purnukat kannan maakellariin.
RESEPTI

Koska aivan ihanasti kasvihuone puski kurkkua, niin seitsemän kappaletta kiinalaista käärmettä säilöin samalla reseptillä maakellariin. Saa nähdä miten maku eroaa ulkona kasvaneesta avomaankurkusta. Lasi purkit ovat täällä kaupoista loppuunmyytyjä, varsinkin pienet, isoja ja kohtuu arvokkaita patentti kannella löytyy kyllä.

KUIVAUS: Yrtit kuten mm. mintun, oreganon, basilikan ja tinjamin säilön kuivaamalla nipuissa keittiössä. Sekoitan niistä myös yrttisuolaa ja sekoituksen ilman suolaa. Kaikkia vaan sekaisin, mutta lipstikkaa olen oppinut varomaan, se peittää alleen kaikki muut maut. Ekalla kerralla laitoin kaikki mausteet tehosekoittimen läpi, mutta nykyään jätän rouheemmaksi.
Nyt kun olen löytänyt tämän teen ihmeellisen maailman, niin ekaa kertaa kuivatan myös yrttijuoman aineksia, ehkä sitä voisi kutsua teeksi. Olen kerännyt ja kuivannut vadelman- ja mustaherukan lehtiä, mesiangervoa, horsman- ja apilankukkia. Kiitos vinkeistä Liisa🙂 Aluksi olen kuivattanut niitä kuivaus telineessä puuvajassa ja myöhemmin siirtänyt suojaisampaan paikkaan. Lisäksi olen pienimuotoisesti kasvattanut laventelia, ampiaisyrttiä, kamomillaa, rohtovirmajuurta sekä kasvihuoneessa sitruunamelissaa. Osa olisi pitänyt varmaankin esikasvattaa, sillä kukinta on aika myöhässa. Verbenaa olisin myös halunnut ilta teehen, mutta sen taimia en löytänyt mistään.

RYÖPPÄYS JA PAKASTUS; Jotta juureksia tulisi tehokkaammin käytettyä olen tehnyt nyt toisen kerran valmiita juures pusseja, vähän niin kuin ”herne-maissi-paprikaa”. Täällä ei maissi ehdi kasvaa ja paprikastakaan en saa tulemaan suurta satoa, niin pitää käyttää mitä on… 😁 Oikein pieneksi paloittelu on kyllä aikaa vievään puuhaa, mutta sopivaa äänikirjaa kuuntelemalla, sekin homma hoituu joutuisasti.

Ryöppään juurekset Marttojen ohjeen mukaisilla minuutti ajoilla, jäähdytän ja pussitan. 5 dl:n minigrippiin tulee 1 dl jokaista eli porkkana, nauris, retiisi, papu ja herne. Onhan se melkoista touhuamista, koska eri päivinä ja viikkoina käsittelen eri ainekset niiden valmistumisen mukaan. Pidän vajaat pussit avoinna niputettuina muovikasseissa pakkasessa, mistä sitten nyytti kerrallan täyttö, ettei ehdi sulaa. Mahtava ja helppo lisäke ruokailuun; höyrystän ja lisään mausteita mm. Curryä ja joskus omatekemää majoneesia.

MARJAT: Marjoista olemme poimineet: HILLA, MUSTIKKA ja PUOLUKKA. Kun vaan aika riittäisi… ja nyt elokuussa on ollut paljon sateita. KAARNIKAN (pohjoisen variksenmarja) keräys on vielä edessä päin eikä kiire vielä ole, sillä se kestää myös hyvin pikku pakkasen. Kaarnikat aina murskaan ja pakastan 3 l satseihin mehua varten . Teen niistä tuoremehua keittämättä: RESEPTI
MANSIKAT olen alkuun myös pakastanut, mutta kun tila alkoi loppua 20 litran jälkeen aloin tehdä niistä hilloa ja ehkä joudun vielä niistä pakastetuistakin tekemään hilloa tilan puutteen takia… 🙂 MUSTAHERUKOITA saimme nyt ensimmäisen kerran! Tähän asti kanat ja muut linnut ovat ne syöneet. Nyt on aita ympärillä ja kaikki hauskuus on taas kanoilta kielletty…

MAAKELLARI: Sen kummemmin en ole muita kasvimaan tuotoksia ”jalostanut” SIPULIT; kelta, puna, valko, hillo, ryväs ja salotti. Sipulien kuivattamisen jälkeen kierrän varret irti sekä säilönyt viileämmässä yläkerran kudonta huoneessa. Mutta nyt sato on niin iso, että mahtaako ne sinne enää mukavasti mahtua… Maakellarissa olisi kyllä tilaa, mutta pelkään että se on liian kostea sipulille.
Kaikki perunat päätyvät kellarin perunalaariin. Osa PORKKANOISTA ja KASKINAURIISTA säilön myös maakellarissa hiekan seassa.

Olemme kasvimaan osalta ”omavaraisia” koko seuraavan vuoden: Perunat, porkkanat, kaskinauriit, kurkut, punajuuret ja kaikki sipulit. Lisäksi on sopivasti muita juureksia, mansikat ja muut marjat (keruu vielä kesken)

SIIVEKKÄÄT Suur urakka eli ankkojen käsittely ruuaksi on jo tehty. Urakkamme alussa nypimme höyhenet ja sulat, mutta tajusimme noin 10:nen ankan kohdalla, että nyt tämä on liian hidasta hommaa… Loput ankat isäntä nylki. 30 ankkaa lepää nyt pakkasessa. Pääasiallinen liha mitä syömme on ankan ja kananlihaa. Ankat ensin ruskistetaan parilalla ja sitten valurauta pataan; kesällä pata grilliin 2,5 h/ n.100°C ja talvella leivinuuniin 3h / reilu 100°C. Kananpojat ovat vielä niin pieniä, että kaikki kymmenen saa vielä kasvaa ja vaeltaa pitkin pihamaata. Niiden aika on myöhemmin. Sorsastus on myös käynnissä isännällä ja saalista on tullut. Kalaa syömme myös paljon, jos vaan ahti suo antejaan.

TOMAATISTA kirjoitinkin just ”epätoivoisen” päivityksen 😁 Tilanne nyt 29.08 kypsiä: 1 runkotomaatti 🍅 ja peräti 6 pikku tomaattia 🍅🍅🍅🍅🍅🍅

Kiitos kun jaksoit lukea tänne saakka 🙂 Seuraavan kuvan jälkeen löydät meidän blogiyhteisön muiden jäsenten kirjoitukset tästä samasta aiheesta…

SYYSKUU

Vyöhyke 1

Jovela 
https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2021/

Apilankukka 
https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-9-osterivinokas/

Vyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/09/syyskuu-2021.html?m=1

Oma tupa ja tontti 
https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/09/herukkaurakka.html

Sarin puutarhat 
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/09/nokkosen-ja-lipstikan-kuivaaminen.html

Vyöhyke 3

Tsajut 
https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-9/

Rakkautta ja maanantimia 
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/09/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-9.html

Mikä Itä 
https://mikaita.fi/?p=828

Evildressmaker 
http://www.evildressmaker.com/?p=15881

Caramellia 
https://caramellia.fi/syyskuu2021/

Majalevon pientila 
https://majalevo.blogspot.com/2021/09/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Mummon kirja 
https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/09/tuotteiden-jatkokasittely.html

Vyöhyke 4

Korkeala 
https://www.korkeala.fi/omasta-takaa-nenan-eteen/

Puutarhahetki 
https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/09/unelmana-omavaraisempi-elama-makoisia.html

Vyöhyke 5

Puutteela 
https://puutteela.com/?p=685

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo 
https://korpitalo.wordpress.com/2021/09/06/syyskuu-21-kesan-sadon-jatko-kasittely/

12 vastausta artikkeliin “Syyskuu-21: Kesän sadon jatko käsittely”

  1. Te olette monella tapaa omavaraisia.
    Luulin olevan ihan oman keksintöni nuo pakastetut ”seka-vihannes-juurekset”. Jännä tapa sinulla valmistaa niitä.
    Itse sekoitan ainesosat ryöppäämisen jälkeen ja pakastan yhtäpäätä. Kun teen näitä sekoituksia eri päivinä, eri erät eroavat toisistaan.
    Hyvää syyskuuta teille.

    Liked by 1 henkilö

    1. 😀 Kiitos, siihen pyrimme 🙂 Yritän vähän jakaa tätä hommaa, joten aloitan retiisillä, sitten harvensin porkkanat ja nauriit… ps. Tein yhteensä 26 litraa 😀

      Tykkää

  2. Ihanan näköisiä nuo kurkkupurkit! Teeyrttien kuivaus oli minulla tämän kesän ohjelmassa, mutta arvaa vaan onko mitään kerättynä 😀 Alkukesän helle sekoitti pään niin ettei kertakaikkiaan pystynyt keskittymään. Oli juurikin tarkoitus kerätä horsmaa, vadelmaa ja mustaherukan lehtiä mutta eihän siitä mitään tullut 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Minäkin olin tosi myöhässä tee yrttien kanssa… Nuo lehtien keruu on kuitenkin melko nopeeta ja helppoa, kunhan vaan tulis tehtyä 😁 Tuo apilan kukkien keruu ei oo kyllä mun hommaa, yritin jopa vielä mustikkapoimurillakin, mutta ei auttanut yhtään… 🤣🤣

      Tykkää

  3. Hauskaa lukea miten erilaisia tapoja ihmisillä on säilöä satoa. Siitä saa hyvin vinkkejä omaankin tekemiseen ja voi sitten valita ne mitkä parhaiten soveltuu omiin mieltymyksiin ja työskentelytapoihin. Huikeaa että teidän sato riittää koko vuoden. Siitä kelpaa kyllä iloita vaikka siinä kovasti työtä onkin!

    Liked by 1 henkilö

    1. Näin on! Jokaiselle muotoutuu ne omat tavat, siksi juuri on hauskaa lukea näitä postauksia! Siihen pyrimme, että kaupasta ostetaan mahdollisemman vähän ja syömme mahdollisimman ”puhdasta” ruokaa 😊 Ihanaa syksyä 🍁🍁

      Tykkää

    1. 😀😀 Meillä on salainen ase! Yötön yö! Tällä kohtaa n.6 viikkoa aurinko ei laske 🌞 Älä viitti lopettaa, taas tulee uus kesä 😀

      Tykkää

  4. Oooh, miten herkullisia kuvia ja satoa!

    Olen itsekin tänä vuonna himmaillut säilönnän kanssa siten, että hoidan säilöttävät yksi kerrallaan ja osan ihan vaan pakastan odottamaan jatkokäsittelyä – marjat lähinnä. Joutaahan niitä hulloiksi ja hyytelöiksi keitellä vaikka pitkin talvea, niin ei tähän kiireisimpään säilöntäaikaan tule liikaa tekemistä samaan aikaan. Siinä vaan uuvuttaa itseään ja muuten kivasta puuhasta himmenee hohto ja iloakin.

    Jokos siellä ensilunta jo odotellaan satavaksi? Täällä Yksibeessä mennään vielä 15 ja 20 asteen tietämillä ja yöt ovat olleet plussilla jopa rapiaan kymppiin, vaikka PK-seudullakin oli jo yksi hallayö miinuksineen ollut.

    Riemuisaa ruska-aikaa sinne Pohjoiseen 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos🙂 Kovaa tohinaa on kyllä ollut, mutta nyt on kasvimaalta kaikki poissa ja alkaa maan laitto valmiiksi ensi kesää varten. Toivottavasti saatais vielä tovi odotella sitä lunta. Toissa yönä oli -4°C. Ihanas syksyä 🍁🍁

      Tykkää

    1. Kiitos! Oli kyllä lämmin kesä ja kun aurinko paistaa läpi yön, niin kasvu on kovaa😃 Syksy olisi saanut kyllä vielä vähän odottaa…🍁🍁

      Tykkää

Jätä kommentti