2024 omavaraisuus yhteisö

TAMMIKUU-24 Uuteen vuoteen

Suuntana Omavaraisuus porukan yhteispostaus tammikuussa -24. HyvÀÀ Uutta Vuotta Sinulle! Tervetuloa Korpitalon sivuille. Pakkasia on pidellyt, kolmatta pĂ€ivÀÀ yli -40°C. Ajankohtaisista kuulumisista kirjoitin erillisen kirjoituksen  PAKKASHERRA

KetÀ me olemme ja mistÀ tulemme..

Uuden vuoden kunniaksi pieni esittely… Olen Mirja, omavaraistelija Pohjois-Kuusamosta. TĂ€mĂ€ on kasvuvyöhykettĂ€ 7 eli kaistale Muoniosta SodakylĂ€n kautta tĂ€nne Kuusamoon. En ole syntyisin tÀÀltĂ€, vaan reitti on kulkenut Helsingin Lauttasaaren ja Espoon kautta tĂ€nne. ElĂ€mÀÀni on mahtunut kaksi suurta muutosta. 1999 jĂ€tin Espoon ja muutin Kuusamoon lĂ€helle KiutaköngĂ€stĂ€, keskelle Oulangan kansallispuistoa. Omaa matkailualan yritystĂ€mme pyöritimme melkein 20 vuotta mieheni Jukan kanssa, hĂ€n on lĂ€htöisin Nauvosta. Olimme silloin jo tĂ€llĂ€ samalla tiellĂ€ ja melko omavaraisia. Oli kasvimaat, hevonen, lampaita, vuohia, kaneja ja kaikenlaisia siivekkĂ€itĂ€ sekĂ€ kesĂ€-possu tietysti 🙂 KĂ€vi kuitenkin niin, ettĂ€ yrityksemme kasvoi nopeasti ja 8 koiran lauma kasvoi yli 200:aan rekikoiraan ja muutimme Rukalle. Jatkoimme myös kotielĂ€inpihan pitĂ€mistĂ€.

Myimme yrityksemme taloineen 2017 ja pÀÀsimme kaikista veloista eroon, mikĂ€ olikin kaikkein tĂ€rkeintĂ€. Halusimme palata siihen missĂ€ olimme 1999 ja muutimme tĂ€nne ”korpitaloon”. TĂ€stĂ€ muutoksesta kirjoitin silloin jo blogia eli ne blogi kirjoitukset löytyvĂ€t tĂ€mĂ€n blogin alusta vuodelta 2017. Maata meillĂ€ on 6ha. Itse kasvatettu puhdas ruoka on kaiken perusta. Nyt pystymme tuottamaan koko vuoden tarpeeksi mm. juurekset . Hyötykasvimaani on ehkĂ€ 400 neliötĂ€ ja perunamaata noin 330 neliötĂ€. LisĂ€ksi saamme omat kananmunat, pÀÀasiallinen liha, jota syömme on kanaa ja ankkaa sekĂ€ isĂ€nnĂ€n metsĂ€stĂ€miĂ€ lintuja, vĂ€lillĂ€ jĂ€nistĂ€. Tuoretta kalaa ja itse purkitettua tai pakastettua kalaa. Itsepoimitut marjat; mustikka, puolukka, hilla ja kaarnikka. TĂ€ssĂ€ linkki aiempaan esittelyyn:  KUN 200 KOIRAA VAIHTUI…
Ajankohtaisista kuulumisista kirjoitin erillisen kirjoituksen  PAKKASHERRA

Kasvimaan suunnittelu
1) Kasvimaan suunnittelu alkoi jo lokakuun alussa 2023, jolloin piti pÀÀttÀÀ valkosipulin ja porkkanoiden uudet paikat, jotta pÀÀsi istutus ja kylvö hommiin. NĂ€mĂ€ vievĂ€tkin jo paljon tilaa, joten helpottaa paljon jatko suunnittelua. Kokeilin netissĂ€ ilmaisohjelmia Garden Plannereita, mutta ne olivat jĂ€ykkiĂ€ ja hankalia eikĂ€ minun kasveja edes löytynyt luetteloista. Joten kynĂ€ ja paperi systeemillĂ€ mennÀÀn edelleen. Löysin 2017 muuttokuormasta tyhjĂ€n vanhan valokuva albumin, koska kuvat ovat nykyisin koneella, netissĂ€ ja missĂ€ lie, niin tein siitĂ€ albumista kasvimaakirjan. Tukevat ja isot pahviset sivut… kyllĂ€ kelpaa piirrellĂ€!

2) Seuraavaksi valitsen paikat niille kasveille mitkÀ ovat tÀrkeitÀ ja vaativat paljon tilaa, jotta saadaan sato riittÀmÀÀn koko vuodeksi; Punajuuri, avomaankurkku ja sipulit. Tarkistan edellisen vuoden kylvöjen metri mÀÀrÀt ja sovittelen ne uusiin paikkoihin ja jos penkkiin jÀÀ tilaa ja katson mikÀ olisi hyvÀ kasvukumppani.

3) Salaattia ja retiisiÀ kasvatan useammassa erÀssÀ. PitÀÀ aina löytÀÀ salaatille varjoisampi paikka, ylituotanto ei haittaa, se menee ankoille. NÀitÀ kylvÀn myös kasvihuoneeseen, jotta saisi aiemmin salaatti aineksia. Uudenseelannin pinaattia kÀytÀn tuoreena. Herneelle on helppo löytÀÀ paikka, koska se kasvaa niin kapeasti ja ylöspÀin. Rakennan tukiverkoston ajoissa, pitÀÀ vaan muistaa, ettÀ se varjostaa viereisen kasvin alaa. Seuraavana on kaskinauris, minkÀ onnistuin viime kesÀnÀ laittamaan liian kapeaan ja varjoiseen paikkaa, eikÀ kovin isoja ei kasvanut.

4) Loput kasvit sitten löytÀvÀt paikkansa ihan viime metreillÀ. Yrtit kasvatan pÀÀasiassa kasvihuoneessa. On ollut ajatuksena kokeilla niitÀ ihan kasvimaalla tai pienessÀ laatikko tarhassa.

Kun piirtelee ensimmĂ€isen version kasvimaasunnitelmasta ja jĂ€ttÀÀ sen muhimaan… viikon jĂ€lkeen kun ottaa sen uudestaan esille, yleensĂ€ se muuttuu kokonaan…đŸ€­ Minulla on blogissani OMA KASVIMAA sivusto, johon kerÀÀn muiden vinkkejĂ€ ja suosituksia sekĂ€ kirjaan omien kasvien istutus metrejĂ€ ja sadon suuruuksia (vielĂ€kin kesken), muuten en niitĂ€ muista. Minulla on valmiit penkkien paikat, joita en kÀÀnnĂ€ vaan lisÀÀn niihin ”tavaraa” ankan- ja kananpehkua, hepolantaa, heinÀÀ, olkea, kasvien murskattuja naatteja, viherlannoitetta, vĂ€hĂ€n tuhkaa… Joitain penkkejĂ€ ilmaan talikolla tarvittaessa. KĂ€ytĂ€vĂ€t katan oman sahalaitoksen purulla..

Noudatatko vuoroviljelyĂ€? NeljĂ€n kasvin viljelykierto jakaa mielipiteitĂ€, toiset puolesta ja toiset vastaan. Kasvimaalla en laita samaa kasvia samaan paikkaan perĂ€kkĂ€isinĂ€ vuosina. Perunamaa on ollut samassa paikassa jo liian kauan, joten siihen haemme nyt ratkaisua, mutta yli 300mÂČ alaa ei niin vaan löydy. Olisi myös valtava työ vaihtaa kasvimaan ja perunamaan paikkaa… kohopenkkien teko, kĂ€ytĂ€vĂ€t ja niiden kattaminen. Kierto viljelyssĂ€ lohkot ovat esim (nĂ€itĂ€kin malleja on monta)
1. Kurkut, kurpitsat, kaali, purjo, valkosipuli
2. Sipulit, juurekset
3. Peruna, lehtivihannekset
4. Herne, papu
LÀhde on ihan ykkös suosikki kirjastani Heidi Haapalahti LUOMUTARHURI Kuvat Teija Tuisku.
Ainakin meillĂ€ suurimmat kasvatus alat ovat peruna, punajuuri, avomaakurkku, sipulit. Taasen ryhmĂ€ 4 vie hyvin vĂ€hĂ€n tilaa… TĂ€mĂ€ on aina melkoista palapeliĂ€, mitĂ€ mihinkin laittaa, koska kasvatus alat eivĂ€t tĂ€smÀÀ eri kasvi ryhmillĂ€.

Onko kasvikumppaneilla mielestĂ€si vĂ€liĂ€? TĂ€mĂ€ on mielestĂ€ni hyvin mielenkiintoinen asia ja olen pyrkinyt sitĂ€ noudattamaan. Kumppanit auttavat toisiaan kasvamaan, parantavat makua ja voivat hajullaan karkoittaa tuho ötököitĂ€ pois. Samalla kannattaa ajatella vasta pareja nopeat ja hitaat, matalat ja korkeat. Toisissa oppaissa porkkanaa ja tilliĂ€ ei kannata kylvÀÀ vierekkĂ€in… kuitenkin tĂ€mĂ€kin erehdys tuli tehtyĂ€, mutta SILTI molemmat kasvoi ihan mahtavasti. Tomaattia ja Basilikaa kasvatan vierekkĂ€in, mutta se ei ole auttanut tomaatteja punastumaan… đŸ€­

Luin jostain ettĂ€ perinteen mukaan kaskinauris on kylvetty vasta juhannuksena, jolloin maku on entistĂ€kin makeampi. Eli samassa penkissĂ€ ehtii ensin kasvattaa retiisiĂ€, korjata sato, ryöpĂ€tĂ€ se ja pakastaa/ syödĂ€ heti… ja sitten nauriin siemenet maahan. Kokeilin tĂ€tĂ€ viime kesĂ€nĂ€ ja tÀÀllĂ€ pohjoisessa nauris ei ehtinyt suureksi, johtuiko tĂ€stĂ€ vai muista sÀÀ oloista… Samettikukkia laitan ihan joka paikkaan mihin vaan mahtuu, ne ovat ihana piristys ja vĂ€rilĂ€iskĂ€, mutta myös hyviĂ€ ötökkĂ€ torjujia. Edellis kesĂ€nĂ€ laitoin niitĂ€ myös kaali tunnelin sisĂ€lle ja niistĂ€ tuli jĂ€ttilĂ€isiĂ€! Samalla tavalla kylvĂ€n kasvimaalle ihania kehĂ€kukkia.. Kasvimaa portin ympĂ€rille myös laittelen kaikenmoisia kukkia kasvamaan jo ihan houkutellakseni pölyttĂ€jiĂ€. SiinĂ€ on myös upea Lapinnauhus komeine keltaisine kukkineen, mikĂ€ on oikea pörriĂ€is magneetti.

KASVIMAA SUUNNITELMA. TÀssÀ viime vuoden kasvilista:

1. Vuoden tarpeeksi:2. KesÀn ajaksi:3. Kaikenlaista:4. YrttejÀ
PUNAJUURI PAVUTKESÄKURPITSASITRUUNAMELISSA
PORKKANAKH-KURKKUPURJOSIPULIOREGANO
SIPULI kepa&punaKUKKAKAALIRUOHOSIPULIBASILIKA
VALKOSIPULIKERÄKAALIMAISSIKEHÄKUKKA
AVOMAAKURKKUTOMAATTITILLIANIS-IISO
MANSIKKAHILLOSIPULILEHTIPERSILJA LIPSTIKKA
KASKINAURISPARSAKAALIROHTOVIRMAJUURI MINTTU
SILPOYDINHERNEPAPRIKAVADELMAMAURINMALVA
RETIISIPINAATTIHERUKAT/KARVIAINENLAVENTELI
PERUNASALAATTISINIMARJAKUUSAMAKAMOMILLA
KesÀn 2023 kasvatukset


Muutoksia tulevalle kasvukaudelle?  Ensi kesĂ€nĂ€ ajatuksena on, ettĂ€ jĂ€tĂ€n kasvatus listalta pois:
Kaali On hankala vahtia ja ötökĂ€t iskee kuitenkin…ehkĂ€ laitan 2..
Maissi Sain 30stĂ€ taimesta ja 2 kasvamaan 😇, mutta tĂ€hkÀÀ ei ehtinyt muodostua meidĂ€n ilmastossa.
Papu Sama homma, palko kasvaa, mutta ei pullistu. Tosin tÀnÀ vuonna oli huono paikka.
Purjo TyölĂ€stĂ€ esikasvatella ja leikata. EhkĂ€ laitan kuitenkin vĂ€hĂ€n…
Mutta kesĂ€kurpitsa! Olihan hauska kasvi ja helppo kasvattaa. MitÀÀn valtavaa liika tuotantoa ei tullut. En sekaantunut pölytykseen mitenkÀÀn. 8 tainta ja 8 kiloa. Aivan mahtavaa salaatissa, wokissa ja porkkanakakussa porkkanan sijaan. Myös ankat rakastivat sitĂ€! Koska emme nyt laitakkaan ankkoja kokonaan pois, koska syksyn 9 ”yllĂ€tys” tipua muutti meidĂ€n suunnitelmat. VĂ€hensimme aikuisia ankkoja, mutta suosikit saivat jÀÀdĂ€; Valko, Pikku-LĂ€ikkĂ€ ja Iso-LĂ€ikkĂ€ uros. Suurin osa pikku ankoista kasvettuaan pÀÀtyy pakkaseen, mutta aikuiset pidĂ€mme ja kaikki ylimÀÀrĂ€inen kesĂ€kurpitsa tuotanto menisi mukavasti heille.
Perunaa on kasvatettu 6 vuotta samassa paikassa, mutta nyt alkoi tulla perunaruton oireita. PÀÀdyimme siihen, ettĂ€ pienen mÀÀrĂ€n kesĂ€ perunaa laitamme kesannolla olleeseen uuden kasvimaan pÀÀhĂ€n ja pÀÀsadon kasvatus siirtyy ystĂ€viemme uudelle farmille, minne teemme yhteisen perunamaan. MeiltĂ€ traktori ja heiltĂ€ maa, hyvĂ€ yhdistelmĂ€. Vanhalle perunamaalle laitamme joko hernettĂ€, kesĂ€kurpitsaa, ohraa (mikÀÀn muu vilja ei tÀÀllĂ€ kasva)… vielĂ€ ei ole pÀÀtetty.

Siemen testauksia ” SyksyllĂ€-23 laitoin myös kaksi riviĂ€ valkosipulin mini kynsiĂ€ skeipin kukkasista. Koska ne ovat ihan mahdottoman pieniĂ€, samoin kuin vielĂ€ pienemmĂ€t porkkanan siemenet… KylvĂ€essĂ€ siemeniĂ€ hulahtaa aina liikaa, pussista ei riitĂ€ kuin metriin ja sitten on kesĂ€llĂ€ edessĂ€ kamalan hankala harvennus. Joten kokeilin pienen testi erĂ€n ja laitoin ne molemmat vehnĂ€jauhojen joukkoon, suhteessa 0.1-0.2 dl siemeniĂ€ ja 1 dl vehnĂ€jauhoa. Mutta ”koekylvössĂ€” keittiön pöydĂ€lle, en saanut niitĂ€ purkeista ja pulloista ulos! Uudestaan ruokakomerolle ja nyt avuksi riisi. TĂ€mĂ€ toimi paremmin ja tuli purkistakin ulos, mutta hyvin epĂ€tasaisesti.
LOPULTA… homma toimi parhainten nĂ€in: Reiluun astiaan siemenet tai ”pikkukynnet”(erikseen, ei siis sekaisin porkkanaa ja sipulia 😁) ja joko jauhoa tai riisiĂ€ ja kĂ€sin sirottelu penkkiin, pystyi kylvĂ€mÀÀn melko reippaalla vauhdilla. Katsotaan ensi kesĂ€nĂ€ mikĂ€ on loppu tulema.
Ainakin tÀÀllĂ€ pohjoisessa porkkanan kylvö syksyllĂ€ toiminut oivallisesti ja olemme saimme viime kesĂ€nĂ€ mahtavan sadon 90 kg maukasta, pÀÀosassa isoa porkkanaa ja isoimmat puoli kiloa. KesĂ€llĂ€ meillĂ€ aurinko ei laske ollenkaan noin kuuteen viikkoon, senkin jĂ€lkeen heinĂ€kuussa yön kesto on noin 2 tuntia. LisĂ€ksi laitoin yhteen penkkiin pieniĂ€ mÀÀriĂ€ retiisiĂ€, pinaattia, salaattia, tilliĂ€ ja palsternakkaa. NĂ€mĂ€ eivĂ€t ole yleensĂ€ kovin hyvin ole onnistuneet, paitsi tilli; mutta yritin nyt olla huolellinen kylvössĂ€, olosuhteista huolimatta.  Olen myös pitĂ€nyt kasvi rivien vĂ€lit melko pieninĂ€, pitĂ€isi muistaa laittaa
isommat rivivÀlit.

VinkkejÀ hyvistÀ siemen kauppiaista ja varoituksia heikoiksi havaituista hankintapaikoista.
Olen pyrkinyt lisÀÀmÀÀn siementen kerÀystÀ omista kasveista ja vÀhentÀÀ siementen ostoa. Ihan helppoa se ei ole, vaatii harjoittelua. Aiemmin ostin ihan marketti siemeniÀ. Olen myös tilannut mm. HyötykasviyhdistykseltÀ, heidÀn siemeniin kyllÀ voi aina luottaa.
– Kerran tilasin siemeniĂ€ mielestĂ€ni suomalaiselta sivulta (GSM), lopulta tajusin ettĂ€ se olikin Kiinan kauppa! PelkĂ€sin jo ettĂ€ kesĂ€ saattaa mennĂ€ ohi ennenkuin posti tuo paketin… EhtivĂ€t ajoissa ja siemenet tulivat Puolasta, sekÀÀn ei vĂ€lttĂ€mttĂ€ ole huono homma, mutta kaikki ohjeet oli puolaksi đŸ„Ž
– TietyltĂ€ naapurin maan suurelta verkkokaupalta tilasin myös ja paketti tuli nopeasti. Kaikkia en heti alku kesĂ€nĂ€ kylvĂ€nyt ja myöhemmin vasta huomasin, ettĂ€ yksi pussi oli kokonaan tyhjĂ€. Kirjoitin sinne… vastauksessa ei mitÀÀn pahoittelua, kertoivat ettĂ€ nyt ne siemenet on loppu (ehkĂ€ kaikki muutkin pussit oli tyhjiĂ€..) KysyivĂ€t jÀÀnkö odottamaan, mutta valitsin ettĂ€ lĂ€hettĂ€vĂ€t vastaavaa tilalle. Kun niitĂ€kÀÀn ei kuulunut, otin taas yhteyttĂ€. Kertoivat vielĂ€ odottavansa niitĂ€ alkuperĂ€isiĂ€. Kirjoitin, ettĂ€ nyt nopeasti tulemaan, sillĂ€ asun vyöhykkeellĂ€ 7 eikĂ€ enÀÀ voi odottaa! Ha, haa… lĂ€hettivĂ€t siemeniĂ€ millĂ€ oli esikasvatus aika…
– Viime kesĂ€nĂ€ lueskelin, ettĂ€ NG:llĂ€ paljon sekaannuksia pussin sisĂ€llöissĂ€. MinĂ€kin sain kurkun siemeniĂ€ mitkĂ€ eivĂ€t olleet sitĂ€ mitĂ€ piti.

MitĂ€ haluaisit oppia tĂ€nĂ€ vuonna? Viime kesĂ€ taas katosi. Vietin sen kasvimaalla ja uimassa ja nautin kyllĂ€ joka hetkestĂ€, kasvimaan hoito on ihanaa, mutta tĂ€ytyy sanoa, ettei se kajakki kovin montaa kertaa vesillĂ€ kĂ€ynyt. KesĂ€n toisella puoliskolla kyllĂ€ kĂ€vi vierailijoita ihan mukavasti ja saihan siinĂ€ vĂ€hĂ€n vaihtelua. En haluaisi myöntÀÀ, ettĂ€ kasvatus ala oli ehkĂ€ vĂ€hĂ€n liian suuri… EhkĂ€ pyrin liikaa tĂ€ydellisyyteen, pitÀÀ kasvaa hyvin ja nĂ€yttÀÀ edes jotenkin kauniilta… joten vĂ€hennĂ€n kasvien mÀÀrÀÀ ja kasvu alaa ensi kesĂ€nĂ€ jonkin verran. Ruoka omavaraisuus ei tĂ€ssĂ€ kuitenkaan meillĂ€ kĂ€rsi, vaan keskityn olennaiseen, jĂ€tĂ€n kokeilut pois, ainakin yritĂ€n. EhkĂ€ jĂ€tĂ€n puolet uudesta, vĂ€hĂ€n kehnommin kasvavasta uudesta kasvimaasta kesannolle tai isken sen tĂ€yteen kesĂ€kurpitsaa. IsĂ€ntĂ€ kyllĂ€ mainitsi, ettei se kasvimaa sillĂ€ vĂ€hene, koska valkosipulit on nyt perunamaalla… HyvĂ€ pointti 😍 Mutta kuitenkin voisi yksi kesĂ€ olla edes kevyempi, jotta ehtisi vĂ€lillĂ€ olla tekemĂ€ttĂ€ mitÀÀn, ihan vaan vaikka makoilla riippumatossa.

ElÀin Tarinat sarjani on pÀÀssyt jo kuuteen julkaistuun kirjoitukseen. LöydÀt nÀmÀ tarinat MENUSTA

Kiitos kun luit ja tÀssÀ alla lisÀÀ lukemista muilta
#suuntana omavaraisuus yhteisön jÀseniltÀ!

  TAMMIKUU 2024

KASVUVYÖHYKE 1 Lounais & EtelĂ€ rannikko

Jovela

Krutbacken

Tillintilan Anna

KASVUVYÖHYKE 2 Porista- Kotkaan

Oma tupa ja tontti

PilkkeitÀ Pilpalasta

Sarin puutarhat

PÀivÀpesÀn elÀmÀÀ

Kohti laadukkaampaa elĂ€mÀÀ 

Finland urban farming 

KASVUVYÖHYKE 3   
Vaasa-Tampere- Mikkeli-Lappeenranta

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Harmaa Torppa

Evil Dressmaker

Majalevon pientila

Myco2quota

Sininen Tupa

Purolan kylÀkoulu

KASVUVYÖHYKE 4 
Kokkola-SeinÀjoki-Joensuu

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 6 
Tornio-Rovaniemi- Suomussalmi-Iisalmi

Farm Escape, Tornio

KASVUVYÖHYKE 7    
Muonio-SodankylÀ-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    YlĂ€ Lappi

18 vastausta artikkeliin “TAMMIKUU-24 Uuteen vuoteen”

    1. Kiitos 😆 PitÀÀ vaan mennĂ€ ulos ja touhuta. KyllĂ€ se on asenne kysymys, niin kuin kaikki muukin elĂ€mĂ€ssĂ€! HyvÀÀ alkanutta vuotta Marika!

      TykkÀÀ

  1. Tervehdys tÀÀltÀ etelÀn lÀmmöstÀ ;D MeillÀ ei ihan ylletty 30 pakkasasteeseen, -26 oli kylmimmillÀÀn, mutta siellÀ teillÀ taisi 40 olla lÀhellÀ, vai saavuttiko jopa sen?

    Noiden siemenkauppiaiden ja kyllÀ ihan kaiken kanssa saa olla niin tarkkana nykyÀÀn, kun myydÀÀn suomeksi, mutta kauppias onkin jossain Kauko-IdÀssÀ. MeillÀ kÀvi viime kesÀnÀ parin taimenkin kanssa hassusti. Olin ostavinani pari vesimelonin tainta, mutta melonien sijaan taimet tuottivatkin niin piikikkÀitÀ kurkkuja, ettÀ metallityöhanskat piti vetÀÀ sormien suojaksi, jotta ne sai irti kasveista. Vissiin myyjÀllÀ mennyt vahingossa taimet sekaisin lastatessaan niitÀ kyytiin markkinoille.

    HyvÀÀ alkanutta vuotta sinne pohjoiseen Jovelasta. PysykÀÀ lÀmpiminÀ!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos Johanna👍 TÀÀllĂ€ oli kolme pĂ€ivÀÀ alle -40°C, ihan riittĂ€vĂ€sti! Puutarha bisnes on niin suurta nykyisin ja se houkuttaa myös huijareita tekemÀÀn kauppaa… Onneksi on nĂ€itĂ€ luottopaikkoja mistĂ€ tilata ja oma siemen kerĂ€ys kunniaan 😍

      TykkÀÀ

  2. Olipas mukava lukea nĂ€itĂ€ suunnitelmia ja pohdintoja! Hurjasti kasvatatte kaikkea, tĂ€llainen aloittelija hieman ihmeissÀÀn ja vĂ€hĂ€n kateellisenakin kuuntelee 😊 Ja tÀÀltĂ€ kanssa etelĂ€n lĂ€mmön terveiset lounaisrannikolta, meillĂ€ ei paljoa alle -20 laskenut lĂ€mpö lainkaan.

    Terveisin Tillintilan Anna

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! MinĂ€kin aloitin nollasta ja isosti 6v sitten. Huonosti kasvoi, maa oli heikko ja rikkaruohot kukoisti…đŸ€­ Joten piti perehtyĂ€ paremmin maan parantamiseen, katteiden kĂ€yttöön ja kaikkeen… Jos tÀÀllĂ€ pohjoisessa onnistuu, niin onnistuu muuallakin 😍

      TykkÀÀ

  3. Huikeita suunnitelmia jÀlleen. En tiedÀ onko kasvikumppaneilla vÀliÀ mutta ainakin yhtenÀ vuonna kun laitoin vahingossa tomaatit ja herneet vierekkÀin (jota ei suositella), herneet olivat ihan ÀlyttömÀn kitkeriÀ. MielestÀni seuraavana vuonna samat herneet maistuivat ihan erilaiselle kun vieressÀ kasvoi punajuuria.
    Terveisin Rhia Evil Dressmaker-blogista.

    Liked by 1 henkilö

  4. Jotenkin tiesin jo ennalta, ettĂ€ tÀÀltĂ€ löytyy suunnitelmat paperilla ja edellisten kausien tilastot myöskin – ihailtavaa jĂ€rjestelmĂ€llisyyttĂ€. Jossain vaiheessa pidin itsekin jĂ€rjestelmĂ€llisesti kirjaa, mutta se on jÀÀnyt, vaikka siitĂ€ olisi ihan valtavasti hyötyĂ€ uutta suunnitellessa.

    HyvÀÀ alkanutta vuota sinne korpeen teille, tervesin Kotivaaraska, joka on matkalla Kohti laadukkaampaa elÀmÀÀ

    Liked by 1 henkilö

    1. đŸ˜đŸ˜đŸ€­ TykkÀÀn kyllĂ€ tuollaisesta piirrustamisesta, mutta jĂ€rjestelmĂ€llisyys on vaikeaa! Kirjoitan kyllĂ€ ulkona kaikki lappusille, mutta hukkaan ne aina 😁 Nyt on ollu mukana tukevat pahvit mitkĂ€ ei hĂ€viĂ€… SiitĂ€ sitten siirrĂ€n tietoa koneelle mikĂ€ on vielĂ€kin kesken.
      Ihanaa vuotta Sinulle ja kaikkea mahdollista hyvÀÀ!😍

      TykkÀÀ

  5. TeillÀ on ollut isot muutokset elÀmÀssÀ ja nykyinen tuntuu ihan unelmalta. Paljon tilaa, mutta ei liikaa. Kiertoviljely on hyvÀ juttu, mutta sinulla uudistuu kasvualusta, kun lisÀÀ pÀÀlle koko ajan uutta. Itse olen ajatellut, ettÀ silloin kierto ei ole juuri niin tÀrkeÀÀ. Maa ei köyhdy eikÀ yksipuolistu.

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, muutosta on riittĂ€nyt! Muutto silloin ihan tyhjĂ€n pÀÀlle Espoosta Kuusamoon, oli kyllĂ€ hurjaa. Taustalla oli ero ja siitĂ€kin selvisin. Uuden rakkauden voimalla sitĂ€ onnistui 😍 Sitten taas vuonna -17 olin niin uupunut (vaikken sitĂ€ silloin ymmĂ€rtĂ€nyt) ettĂ€ tĂ€mĂ€ paikka ja tilanne oli taivaan lahja. Paljon on kyllĂ€ nyt tietoa kertynyt ja lĂ€hinnĂ€ epĂ€onnistumisien kautta 😍

      TykkÀÀ

  6. Mielenkiintoista, hyvin mielenkiintoista ja kiinnostustaa lisÀÀ tuo teidĂ€n kasvuvyöhykkeenne! Olipa vyöhykkeet mitkĂ€ tahansa, puuhaa riittÀÀ! Siementen laadukas ostopaikka innostaa, teillĂ€ varmaan porot saattavat verottaa satoa, mutta maa varmasti on hyvĂ€kuntoista ja kasteluvesi! tÀÀllĂ€ suunnittelen kovasti uutta kasvukautta: tomaatteja tulee jĂ€lleen vanhaan malliin, paprikoita, chilejĂ€, kaaleja…siis vaikka mitĂ€ kuten aina! HyvĂ€ suositus suosikkisiemenliikkeessĂ€ni myytĂ€vĂ€stĂ€ kaalista ’Portugese trochuda’ (kirjoitinkohan oikein) tokihan siitĂ€ kirpatkin vĂ€hĂ€n tykkÀÀ, mutta kĂ€yttökelpoinen moneen asiaan, kanatkin tykkÀÀvĂ€t (ei ole maksettu mainos, mutta tuolla Fröbankenilla on hyvĂ€ palvelu ja laadukkaat, kohtuuhintaiset siemenet). Mukavaa kasvukautta odotellessa…!

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo pohjosessa ollaan, mutta onneksi on kesĂ€llĂ€ 24h valoa☀muuten ei varmaan satoa saatais! Ensin rakennettiin poro aidat ja sitten vasta tehtiin kasvimaa…muuten tallovat kaiken. Jos vielĂ€ jotain tilaan, niinpitÀÀ katsoa tuo Fröbanken.

      TykkÀÀ

  7. Todella mahtavaa saada ihan tarkat kasvatusalat jolla siellÀ teillÀ kykenee omavaraisuuteen. Ja muutenkin, ÀÀrimmÀisen ihailtavaa toimintaa.

    Satu – Tsajut

    Liked by 1 henkilö

JÀtÀ kommentti