2024 omavaraisuus yhteisö

TAMMIKUU-24 Uuteen vuoteen

Suuntana Omavaraisuus porukan yhteispostaus tammikuussa -24. Hyvää Uutta Vuotta Sinulle! Tervetuloa Korpitalon sivuille. Pakkasia on pidellyt, kolmatta päivää yli -40°C. Ajankohtaisista kuulumisista kirjoitin erillisen kirjoituksenPAKKASHERRA

Ketä me olemme ja mistä tulemme..

Uuden vuoden kunniaksi pieni esittely… Olen Mirja, omavaraistelija Pohjois-Kuusamosta. Tämä on kasvuvyöhykettä 7 eli kaistale Muoniosta Sodakylän kautta tänne Kuusamoon. En ole syntyisin täältä, vaan reitti on kulkenut Helsingin Lauttasaaren ja Espoon kautta tänne. Elämääni on mahtunut kaksi suurta muutosta. 1999 jätin Espoon ja muutin Kuusamoon lähelle Kiutaköngästä, keskelle Oulangan kansallispuistoa. Omaa matkailualan yritystämme pyöritimme melkein 20 vuotta mieheni Jukan kanssa, hän on lähtöisin Nauvosta. Olimme silloin jo tällä samalla tiellä ja melko omavaraisia. Oli kasvimaat, hevonen, lampaita, vuohia, kaneja ja kaikenlaisia siivekkäitä sekä kesä-possu tietysti 🙂 Kävi kuitenkin niin, että yrityksemme kasvoi nopeasti ja 8 koiran lauma kasvoi yli 200:aan rekikoiraan ja muutimme Rukalle. Jatkoimme myös kotieläinpihan pitämistä.

Myimme yrityksemme taloineen 2017 ja pääsimme kaikista veloista eroon, mikä olikin kaikkein tärkeintä. Halusimme palata siihen missä olimme 1999 ja muutimme tänne ”korpitaloon”. Tästä muutoksesta kirjoitin silloin jo blogia eli ne blogi kirjoitukset löytyvät tämän blogin alusta vuodelta 2017. Maata meillä on 6ha. Itse kasvatettu puhdas ruoka on kaiken perusta. Nyt pystymme tuottamaan koko vuoden tarpeeksi mm. juurekset . Hyötykasvimaani on ehkä 400 neliötä ja perunamaata noin 330 neliötä. Lisäksi saamme omat kananmunat, pääasiallinen liha, jota syömme on kanaa ja ankkaa sekä isännän metsästämiä lintuja, välillä jänistä. Tuoretta kalaa ja itse purkitettua tai pakastettua kalaa. Itsepoimitut marjat; mustikka, puolukka, hilla ja kaarnikka. Tässä linkki aiempaan esittelyyn:  KUN 200 KOIRAA VAIHTUI…
Ajankohtaisista kuulumisista kirjoitin erillisen kirjoituksenPAKKASHERRA

Kasvimaan suunnittelu
1) Kasvimaan suunnittelu alkoi jo lokakuun alussa 2023, jolloin piti päättää valkosipulin ja porkkanoiden uudet paikat, jotta pääsi istutus ja kylvö hommiin. Nämä vievätkin jo paljon tilaa, joten helpottaa paljon jatko suunnittelua. Kokeilin netissä ilmaisohjelmia Garden Plannereita, mutta ne olivat jäykkiä ja hankalia eikä minun kasveja edes löytynyt luetteloista. Joten kynä ja paperi systeemillä mennään edelleen. Löysin 2017 muuttokuormasta tyhjän vanhan valokuva albumin, koska kuvat ovat nykyisin koneella, netissä ja missä lie, niin tein siitä albumista kasvimaakirjan. Tukevat ja isot pahviset sivut… kyllä kelpaa piirrellä!

2) Seuraavaksi valitsen paikat niille kasveille mitkä ovat tärkeitä ja vaativat paljon tilaa, jotta saadaan sato riittämään koko vuodeksi; Punajuuri, avomaankurkku ja sipulit. Tarkistan edellisen vuoden kylvöjen metri määrät ja sovittelen ne uusiin paikkoihin ja jos penkkiin jää tilaa ja katson mikä olisi hyvä kasvukumppani.

3) Salaattia ja retiisiä kasvatan useammassa erässä. Pitää aina löytää salaatille varjoisampi paikka, ylituotanto ei haittaa, se menee ankoille. Näitä kylvän myös kasvihuoneeseen, jotta saisi aiemmin salaatti aineksia. Uudenseelannin pinaattia käytän tuoreena. Herneelle on helppo löytää paikka, koska se kasvaa niin kapeasti ja ylöspäin. Rakennan tukiverkoston ajoissa, pitää vaan muistaa, että se varjostaa viereisen kasvin alaa. Seuraavana on kaskinauris, minkä onnistuin viime kesänä laittamaan liian kapeaan ja varjoiseen paikkaa, eikä kovin isoja ei kasvanut.

4) Loput kasvit sitten löytävät paikkansa ihan viime metreillä. Yrtit kasvatan pääasiassa kasvihuoneessa. On ollut ajatuksena kokeilla niitä ihan kasvimaalla tai pienessä laatikko tarhassa.

Kun piirtelee ensimmäisen version kasvimaasunnitelmasta ja jättää sen muhimaan… viikon jälkeen kun ottaa sen uudestaan esille, yleensä se muuttuu kokonaan…🤭 Minulla on blogissani OMA KASVIMAA sivusto, johon kerään muiden vinkkejä ja suosituksia sekä kirjaan omien kasvien istutus metrejä ja sadon suuruuksia (vieläkin kesken), muuten en niitä muista. Minulla on valmiit penkkien paikat, joita en käännä vaan lisään niihin ”tavaraa” ankan- ja kananpehkua, hepolantaa, heinää, olkea, kasvien murskattuja naatteja, viherlannoitetta, vähän tuhkaa… Joitain penkkejä ilmaan talikolla tarvittaessa. Käytävät katan oman sahalaitoksen purulla..

Noudatatko vuoroviljelyä? Neljän kasvin viljelykierto jakaa mielipiteitä, toiset puolesta ja toiset vastaan. Kasvimaalla en laita samaa kasvia samaan paikkaan peräkkäisinä vuosina. Perunamaa on ollut samassa paikassa jo liian kauan, joten siihen haemme nyt ratkaisua, mutta yli 300m² alaa ei niin vaan löydy. Olisi myös valtava työ vaihtaa kasvimaan ja perunamaan paikkaa… kohopenkkien teko, käytävät ja niiden kattaminen. Kierto viljelyssä lohkot ovat esim (näitäkin malleja on monta)
1. Kurkut, kurpitsat, kaali, purjo, valkosipuli
2. Sipulit, juurekset
3. Peruna, lehtivihannekset
4. Herne, papu
Lähde on ihan ykkös suosikki kirjastani Heidi Haapalahti LUOMUTARHURI Kuvat Teija Tuisku.
Ainakin meillä suurimmat kasvatus alat ovat peruna, punajuuri, avomaakurkku, sipulit. Taasen ryhmä 4 vie hyvin vähän tilaa… Tämä on aina melkoista palapeliä, mitä mihinkin laittaa, koska kasvatus alat eivät täsmää eri kasvi ryhmillä.

Onko kasvikumppaneilla mielestäsi väliä? Tämä on mielestäni hyvin mielenkiintoinen asia ja olen pyrkinyt sitä noudattamaan. Kumppanit auttavat toisiaan kasvamaan, parantavat makua ja voivat hajullaan karkoittaa tuho ötököitä pois. Samalla kannattaa ajatella vasta pareja nopeat ja hitaat, matalat ja korkeat. Toisissa oppaissa porkkanaa ja tilliä ei kannata kylvää vierekkäin… kuitenkin tämäkin erehdys tuli tehtyä, mutta SILTI molemmat kasvoi ihan mahtavasti. Tomaattia ja Basilikaa kasvatan vierekkäin, mutta se ei ole auttanut tomaatteja punastumaan… 🤭

Luin jostain että perinteen mukaan kaskinauris on kylvetty vasta juhannuksena, jolloin maku on entistäkin makeampi. Eli samassa penkissä ehtii ensin kasvattaa retiisiä, korjata sato, ryöpätä se ja pakastaa/ syödä heti… ja sitten nauriin siemenet maahan. Kokeilin tätä viime kesänä ja täällä pohjoisessa nauris ei ehtinyt suureksi, johtuiko tästä vai muista sää oloista… Samettikukkia laitan ihan joka paikkaan mihin vaan mahtuu, ne ovat ihana piristys ja väriläiskä, mutta myös hyviä ötökkä torjujia. Edellis kesänä laitoin niitä myös kaali tunnelin sisälle ja niistä tuli jättiläisiä! Samalla tavalla kylvän kasvimaalle ihania kehäkukkia.. Kasvimaa portin ympärille myös laittelen kaikenmoisia kukkia kasvamaan jo ihan houkutellakseni pölyttäjiä. Siinä on myös upea Lapinnauhus komeine keltaisine kukkineen, mikä on oikea pörriäis magneetti.

KASVIMAA SUUNNITELMA. Tässä viime vuoden kasvilista:

1. Vuoden tarpeeksi:2. Kesän ajaksi:3. Kaikenlaista:4. Yrttejä
PUNAJUURI PAVUTKESÄKURPITSASITRUUNAMELISSA
PORKKANAKH-KURKKUPURJOSIPULIOREGANO
SIPULI kepa&punaKUKKAKAALIRUOHOSIPULIBASILIKA
VALKOSIPULIKERÄKAALIMAISSIKEHÄKUKKA
AVOMAAKURKKUTOMAATTITILLIANIS-IISO
MANSIKKAHILLOSIPULILEHTIPERSILJA LIPSTIKKA
KASKINAURISPARSAKAALIROHTOVIRMAJUURI MINTTU
SILPOYDINHERNEPAPRIKAVADELMAMAURINMALVA
RETIISIPINAATTIHERUKAT/KARVIAINENLAVENTELI
PERUNASALAATTISINIMARJAKUUSAMAKAMOMILLA
Kesän 2023 kasvatukset


Muutoksia tulevalle kasvukaudelle?  Ensi kesänä ajatuksena on, että jätän kasvatus listalta pois:
Kaali On hankala vahtia ja ötökät iskee kuitenkin…ehkä laitan 2..
Maissi Sain 30stä taimesta ja 2 kasvamaan 😇, mutta tähkää ei ehtinyt muodostua meidän ilmastossa.
Papu Sama homma, palko kasvaa, mutta ei pullistu. Tosin tänä vuonna oli huono paikka.
Purjo Työlästä esikasvatella ja leikata. Ehkä laitan kuitenkin vähän…
Mutta kesäkurpitsa! Olihan hauska kasvi ja helppo kasvattaa. Mitään valtavaa liika tuotantoa ei tullut. En sekaantunut pölytykseen mitenkään. 8 tainta ja 8 kiloa. Aivan mahtavaa salaatissa, wokissa ja porkkanakakussa porkkanan sijaan. Myös ankat rakastivat sitä! Koska emme nyt laitakkaan ankkoja kokonaan pois, koska syksyn 9 ”yllätys” tipua muutti meidän suunnitelmat. Vähensimme aikuisia ankkoja, mutta suosikit saivat jäädä; Valko, Pikku-Läikkä ja Iso-Läikkä uros. Suurin osa pikku ankoista kasvettuaan päätyy pakkaseen, mutta aikuiset pidämme ja kaikki ylimääräinen kesäkurpitsa tuotanto menisi mukavasti heille.
Perunaa on kasvatettu 6 vuotta samassa paikassa, mutta nyt alkoi tulla perunaruton oireita. Päädyimme siihen, että pienen määrän kesä perunaa laitamme kesannolla olleeseen uuden kasvimaan päähän ja pääsadon kasvatus siirtyy ystäviemme uudelle farmille, minne teemme yhteisen perunamaan. Meiltä traktori ja heiltä maa, hyvä yhdistelmä. Vanhalle perunamaalle laitamme joko hernettä, kesäkurpitsaa, ohraa (mikään muu vilja ei täällä kasva)… vielä ei ole päätetty.

Siemen testauksia ” Syksyllä-23 laitoin myös kaksi riviä valkosipulin mini kynsiä skeipin kukkasista. Koska ne ovat ihan mahdottoman pieniä, samoin kuin vielä pienemmät porkkanan siemenet… Kylväessä siemeniä hulahtaa aina liikaa, pussista ei riitä kuin metriin ja sitten on kesällä edessä kamalan hankala harvennus. Joten kokeilin pienen testi erän ja laitoin ne molemmat vehnäjauhojen joukkoon, suhteessa 0.1-0.2 dl siemeniä ja 1 dl vehnäjauhoa. Mutta ”koekylvössä” keittiön pöydälle, en saanut niitä purkeista ja pulloista ulos! Uudestaan ruokakomerolle ja nyt avuksi riisi. Tämä toimi paremmin ja tuli purkistakin ulos, mutta hyvin epätasaisesti.
LOPULTA… homma toimi parhainten näin: Reiluun astiaan siemenet tai ”pikkukynnet”(erikseen, ei siis sekaisin porkkanaa ja sipulia 😁) ja joko jauhoa tai riisiä ja käsin sirottelu penkkiin, pystyi kylvämään melko reippaalla vauhdilla. Katsotaan ensi kesänä mikä on loppu tulema.
Ainakin täällä pohjoisessa porkkanan kylvö syksyllä toiminut oivallisesti ja olemme saimme viime kesänä mahtavan sadon 90 kg maukasta, pääosassa isoa porkkanaa ja isoimmat puoli kiloa. Kesällä meillä aurinko ei laske ollenkaan noin kuuteen viikkoon, senkin jälkeen heinäkuussa yön kesto on noin 2 tuntia. Lisäksi laitoin yhteen penkkiin pieniä määriä retiisiä, pinaattia, salaattia, tilliä ja palsternakkaa. Nämä eivät ole yleensä kovin hyvin ole onnistuneet, paitsi tilli; mutta yritin nyt olla huolellinen kylvössä, olosuhteista huolimatta.  Olen myös pitänyt kasvi rivien välit melko pieninä, pitäisi muistaa laittaa
isommat rivivälit.

Vinkkejä hyvistä siemen kauppiaista ja varoituksia heikoiksi havaituista hankintapaikoista.
Olen pyrkinyt lisäämään siementen keräystä omista kasveista ja vähentää siementen ostoa. Ihan helppoa se ei ole, vaatii harjoittelua. Aiemmin ostin ihan marketti siemeniä. Olen myös tilannut mm. Hyötykasviyhdistykseltä, heidän siemeniin kyllä voi aina luottaa.
– Kerran tilasin siemeniä mielestäni suomalaiselta sivulta (GSM), lopulta tajusin että se olikin Kiinan kauppa! Pelkäsin jo että kesä saattaa mennä ohi ennenkuin posti tuo paketin… Ehtivät ajoissa ja siemenet tulivat Puolasta, sekään ei välttämttä ole huono homma, mutta kaikki ohjeet oli puolaksi 🥴
– Tietyltä naapurin maan suurelta verkkokaupalta tilasin myös ja paketti tuli nopeasti. Kaikkia en heti alku kesänä kylvänyt ja myöhemmin vasta huomasin, että yksi pussi oli kokonaan tyhjä. Kirjoitin sinne… vastauksessa ei mitään pahoittelua, kertoivat että nyt ne siemenet on loppu (ehkä kaikki muutkin pussit oli tyhjiä..) Kysyivät jäänkö odottamaan, mutta valitsin että lähettävät vastaavaa tilalle. Kun niitäkään ei kuulunut, otin taas yhteyttä. Kertoivat vielä odottavansa niitä alkuperäisiä. Kirjoitin, että nyt nopeasti tulemaan, sillä asun vyöhykkeellä 7 eikä enää voi odottaa! Ha, haa… lähettivät siemeniä millä oli esikasvatus aika…
– Viime kesänä lueskelin, että NG:llä paljon sekaannuksia pussin sisällöissä. Minäkin sain kurkun siemeniä mitkä eivät olleet sitä mitä piti.

Mitä haluaisit oppia tänä vuonna? Viime kesä taas katosi. Vietin sen kasvimaalla ja uimassa ja nautin kyllä joka hetkestä, kasvimaan hoito on ihanaa, mutta täytyy sanoa, ettei se kajakki kovin montaa kertaa vesillä käynyt. Kesän toisella puoliskolla kyllä kävi vierailijoita ihan mukavasti ja saihan siinä vähän vaihtelua. En haluaisi myöntää, että kasvatus ala oli ehkä vähän liian suuri… Ehkä pyrin liikaa täydellisyyteen, pitää kasvaa hyvin ja näyttää edes jotenkin kauniilta… joten vähennän kasvien määrää ja kasvu alaa ensi kesänä jonkin verran. Ruoka omavaraisuus ei tässä kuitenkaan meillä kärsi, vaan keskityn olennaiseen, jätän kokeilut pois, ainakin yritän. Ehkä jätän puolet uudesta, vähän kehnommin kasvavasta uudesta kasvimaasta kesannolle tai isken sen täyteen kesäkurpitsaa. Isäntä kyllä mainitsi, ettei se kasvimaa sillä vähene, koska valkosipulit on nyt perunamaalla… Hyvä pointti 😍 Mutta kuitenkin voisi yksi kesä olla edes kevyempi, jotta ehtisi välillä olla tekemättä mitään, ihan vaan vaikka makoilla riippumatossa.

Eläin Tarinat sarjani on päässyt jo kuuteen julkaistuun kirjoitukseen. Löydät nämä tarinat MENUSTA

Kiitos kun luit ja tässä alla lisää lukemista muilta
#suuntana omavaraisuus yhteisön jäseniltä!

  TAMMIKUU 2024

KASVUVYÖHYKE 1 Lounais & Etelä rannikko

Jovela

Krutbacken

Tillintilan Anna

KASVUVYÖHYKE 2 Porista- Kotkaan

Oma tupa ja tontti

Pilkkeitä Pilpalasta

Sarin puutarhat

Päiväpesän elämää

Kohti laadukkaampaa elämää 

Finland urban farming 

KASVUVYÖHYKE 3   
Vaasa-Tampere- Mikkeli-Lappeenranta

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Harmaa Torppa

Evil Dressmaker

Majalevon pientila

Myco2quota

Sininen Tupa

Purolan kyläkoulu

KASVUVYÖHYKE 4 
Kokkola-Seinäjoki-Joensuu

Korkeala

KASVUVYÖHYKE 6 
Tornio-Rovaniemi- Suomussalmi-Iisalmi

Farm Escape, Tornio

KASVUVYÖHYKE 7    
Muonio-Sodankylä-Kuusamo

Korpitalo, Kuusamo

KASVUVYÖHYKE 8    Ylä Lappi

18 vastausta artikkeliin “TAMMIKUU-24 Uuteen vuoteen”

    1. Kiitos 😆 Pitää vaan mennä ulos ja touhuta. Kyllä se on asenne kysymys, niin kuin kaikki muukin elämässä! Hyvää alkanutta vuotta Marika!

      Tykkää

  1. Tervehdys täältä etelän lämmöstä ;D Meillä ei ihan ylletty 30 pakkasasteeseen, -26 oli kylmimmillään, mutta siellä teillä taisi 40 olla lähellä, vai saavuttiko jopa sen?

    Noiden siemenkauppiaiden ja kyllä ihan kaiken kanssa saa olla niin tarkkana nykyään, kun myydään suomeksi, mutta kauppias onkin jossain Kauko-Idässä. Meillä kävi viime kesänä parin taimenkin kanssa hassusti. Olin ostavinani pari vesimelonin tainta, mutta melonien sijaan taimet tuottivatkin niin piikikkäitä kurkkuja, että metallityöhanskat piti vetää sormien suojaksi, jotta ne sai irti kasveista. Vissiin myyjällä mennyt vahingossa taimet sekaisin lastatessaan niitä kyytiin markkinoille.

    Hyvää alkanutta vuotta sinne pohjoiseen Jovelasta. Pysykää lämpiminä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos Johanna👍 Täällä oli kolme päivää alle -40°C, ihan riittävästi! Puutarha bisnes on niin suurta nykyisin ja se houkuttaa myös huijareita tekemään kauppaa… Onneksi on näitä luottopaikkoja mistä tilata ja oma siemen keräys kunniaan 😍

      Tykkää

  2. Olipas mukava lukea näitä suunnitelmia ja pohdintoja! Hurjasti kasvatatte kaikkea, tällainen aloittelija hieman ihmeissään ja vähän kateellisenakin kuuntelee 😊 Ja täältä kanssa etelän lämmön terveiset lounaisrannikolta, meillä ei paljoa alle -20 laskenut lämpö lainkaan.

    Terveisin Tillintilan Anna

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Minäkin aloitin nollasta ja isosti 6v sitten. Huonosti kasvoi, maa oli heikko ja rikkaruohot kukoisti…🤭 Joten piti perehtyä paremmin maan parantamiseen, katteiden käyttöön ja kaikkeen… Jos täällä pohjoisessa onnistuu, niin onnistuu muuallakin 😍

      Tykkää

  3. Huikeita suunnitelmia jälleen. En tiedä onko kasvikumppaneilla väliä mutta ainakin yhtenä vuonna kun laitoin vahingossa tomaatit ja herneet vierekkäin (jota ei suositella), herneet olivat ihan älyttömän kitkeriä. Mielestäni seuraavana vuonna samat herneet maistuivat ihan erilaiselle kun vieressä kasvoi punajuuria.
    Terveisin Rhia Evil Dressmaker-blogista.

    Liked by 1 henkilö

  4. Jotenkin tiesin jo ennalta, että täältä löytyy suunnitelmat paperilla ja edellisten kausien tilastot myöskin – ihailtavaa järjestelmällisyyttä. Jossain vaiheessa pidin itsekin järjestelmällisesti kirjaa, mutta se on jäänyt, vaikka siitä olisi ihan valtavasti hyötyä uutta suunnitellessa.

    Hyvää alkanutta vuota sinne korpeen teille, tervesin Kotivaaraska, joka on matkalla Kohti laadukkaampaa elämää

    Liked by 1 henkilö

    1. 😍😍🤭 Tykkään kyllä tuollaisesta piirrustamisesta, mutta järjestelmällisyys on vaikeaa! Kirjoitan kyllä ulkona kaikki lappusille, mutta hukkaan ne aina 😁 Nyt on ollu mukana tukevat pahvit mitkä ei häviä… Siitä sitten siirrän tietoa koneelle mikä on vieläkin kesken.
      Ihanaa vuotta Sinulle ja kaikkea mahdollista hyvää!😍

      Tykkää

  5. Teillä on ollut isot muutokset elämässä ja nykyinen tuntuu ihan unelmalta. Paljon tilaa, mutta ei liikaa. Kiertoviljely on hyvä juttu, mutta sinulla uudistuu kasvualusta, kun lisää päälle koko ajan uutta. Itse olen ajatellut, että silloin kierto ei ole juuri niin tärkeää. Maa ei köyhdy eikä yksipuolistu.

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, muutosta on riittänyt! Muutto silloin ihan tyhjän päälle Espoosta Kuusamoon, oli kyllä hurjaa. Taustalla oli ero ja siitäkin selvisin. Uuden rakkauden voimalla sitä onnistui 😍 Sitten taas vuonna -17 olin niin uupunut (vaikken sitä silloin ymmärtänyt) että tämä paikka ja tilanne oli taivaan lahja. Paljon on kyllä nyt tietoa kertynyt ja lähinnä epäonnistumisien kautta 😍

      Tykkää

  6. Mielenkiintoista, hyvin mielenkiintoista ja kiinnostustaa lisää tuo teidän kasvuvyöhykkeenne! Olipa vyöhykkeet mitkä tahansa, puuhaa riittää! Siementen laadukas ostopaikka innostaa, teillä varmaan porot saattavat verottaa satoa, mutta maa varmasti on hyväkuntoista ja kasteluvesi! täällä suunnittelen kovasti uutta kasvukautta: tomaatteja tulee jälleen vanhaan malliin, paprikoita, chilejä, kaaleja…siis vaikka mitä kuten aina! Hyvä suositus suosikkisiemenliikkeessäni myytävästä kaalista ’Portugese trochuda’ (kirjoitinkohan oikein) tokihan siitä kirpatkin vähän tykkää, mutta käyttökelpoinen moneen asiaan, kanatkin tykkäävät (ei ole maksettu mainos, mutta tuolla Fröbankenilla on hyvä palvelu ja laadukkaat, kohtuuhintaiset siemenet). Mukavaa kasvukautta odotellessa…!

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo pohjosessa ollaan, mutta onneksi on kesällä 24h valoa☀️muuten ei varmaan satoa saatais! Ensin rakennettiin poro aidat ja sitten vasta tehtiin kasvimaa…muuten tallovat kaiken. Jos vielä jotain tilaan, niinpitää katsoa tuo Fröbanken.

      Tykkää

  7. Todella mahtavaa saada ihan tarkat kasvatusalat jolla siellä teillä kykenee omavaraisuuteen. Ja muutenkin, äärimmäisen ihailtavaa toimintaa.

    Satu – Tsajut

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti